Вчені показали неочікувану зустріч з глибоководним кальмаром, який переносив гігантські яйця

Анна Коваленко — 17 червня, 16:27
Вчені показали неочікувану зустріч з глибоководним кальмаром, який переносив гігантські яйця
Незвичного молюска виявили на глибині більше 2500 метрів
MBARI

У Каліфорнійській затоці на глибині 2556 метрів дослідники натрапили на кальмара раніше неописаного виду, який переносив яйця гігантського розміру.

Несподівана зустріч із представником сімейства кальмарів Gonatidae відбулася ще в 2015 році, розповідають в океанографічному дослідницькому центрі Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), що в США. Однак дослідження цього випадку опублікували в науковому журналі Ecology тільки тепер.

На відео видно самку червоного кальмара, яка дрейфує в товщі води, тримаючи біля себе скупчення яєць незвичного розміру.

«Дослідники MBARI і раніше спостерігали за глибоководними кальмарами, які відкладають яйця. Але це спостереження їх особливо вразило, адже ці яйця були вдвічі більші, ніж в інших видів», – розповіли науковці.

ВІДЕО ДНЯ

На думку науковців, розміри яєць молюска, за яким вони спостерігали, можуть сягати майже 12 міліметрів. Досі максимальний діаметр яєць кальмарів Gonatidae, який фіксували дослідники, не перевищував шести міліметрів.

"Глибокі води – це найбільший життєвий простір на Землі, і ще багато чого належить відкрити. Наша несподівана зустріч із кальмаром, який виношував гігантські яйця, привернула увагу всіх у диспетчерській корабля.

Це дивовижне спостереження підкреслює різноманітність способів адаптації тварин до унікальних труднощів життя на глибині", – сказав старший науковий співробітник MBARI Стівен Хеддок, який був головним науковим співробітником під час експедиції.

Неописаний вид кальмара
MBARI
Яйця, які переносив кальмар
MBARI
Червоний гальмар у глибоких водах
MBARI

Небагато кальмарів відкладають свої яйця таким чином – більшість із них залишають їх прикріпленими до морського дна або викидають прямо у воду.

"Висиджування забирає багато енергії матері-кальмара. Вона не їсть, переносячи яйця, і зрештою гине після того, як вони вилупляться. Але ця її жертва збільшує шанси на виживання потомства.

Це лише одне з багатьох чудових пристосувань, які можуть допомогти головоногим молюскам вижити в морських глибинах", – пояснив головний автор дослідження Хенк-Ян Ховінг.

Після аналізу відеоматеріалів і відомостей про схожих тварин, дослідники зробили висновок, що під час зустрічі побачили раніше неописаний вид родини Gonatidae.

Раніше ми розповідали про виявлення палеонтологами скам’янілостей вимерлого кальмара-вампіра.

Реклама:

Головне сьогодні