У лісах Амазонії вчені виявили новий вид змій: вони, ймовірно, найбільші у світі

Віра Шурмакевич — 23 лютого, 18:16
У лісах Амазонії вчені виявили новий вид змій: вони, ймовірно, найбільші у світі
wrangel/Depositphotos

Науковці з штату Квінсленд (Австралія), які працюють в амазонських тропічних лісах, знайшли новий гігантський вид змій. Припускають, що вони є найбільшими у світі.

Команда вчених вирушила до еквадорської Амазонки на пошуки раніше не задокументованої північної зеленої анаконди (Eunectes akayima). Попередньо вони отримали запрошення спостерігати за анакондами від народу ваорані, пише CNN.

Разом вони вирушили у десятиденну експедицію у регіоні Бамено на території Байхуаері Ваорані, а потім пішли вниз по річці, щоб "знайти кілька анаконд, які причаїлися на мілководді в очікуванні здобичі", розповідають дослідники.

"Розміри цих чудових створінь були неймовірними – одна самка анаконди, з якою ми зіткнулися, досягала 6,3 метра у довжину", – розповів професор Браян Фрай, біолог з Університету Квінсленда, який очолював дослідження.

Однак бувають і довші змії. Так, від місцевих дослідники чули, що ті бачили в лісах анаконд довжиною 7,5 метра. Важили вони по півтонни.

Згідно з даними Музею природознавства Великобританії, зелені анаконди є найважчими зміями у світі. Зазначають, що "рекордсменкою" серед них була особина вагою 227 кілограмів, а її довжина і ширина становили майже 8,5 метра і 1,11 метра відповідно.

Фахівці, які вивчали цих істот, виявили, що новий вид північної зеленої анаконди відокремився від південної майже десять мільйонів років тому. Генетично вони відрізняються на 5,5%.

"Це суттєва різниця. Для порівняння, люди відрізняються від шимпанзе лише приблизно на 2%", – сказав Фрай.

Команда дослідників вивчила гени зеленої анаконди, щоб оцінити її потенціал як індикатора здоров'я екосистем. Дослідження показало, що анаконди можуть бути чутливими до змін довкілля, що робить їх цінним джерелом інформації для моніторингу стану екосистем Амазонки.

"Вирубка лісів в басейні Амазонки призвела до втрати 20-31% біотопів, що може вплинути на 40% лісів до 2050 року", – зазначив керівник дослідження.

Браян Фрай додав, що деградація середовища проживання, лісові пожежі, посуха і кліматичні зміни загрожують рідкісним видам тварин, зокрема й анакондам, які живуть в лісах Амазонії.

Нагадаємо, дослідники спрогнозували майбутнє амазонських лісів.

Реклама:

Головне сьогодні