В Австралії викинулися на берег 160 китів: більшість врятували, але десятки загинули

Анна Коваленко — 26 квітня, 12:50
В Австралії викинулися на берег 160 китів: більшість врятували, але десятки загинули
На берег океану в Західній Австралії викинулися 160 китів, 28 із них загинули.
Dolphin Discovery Centre/Facebook

У Західній Австралії операція з порятунку більше сотні китів, які викинулися на берег, завершилася частковим успіхом. Представники охорони дикої природи повернули в море більшість ссавців.

Департамент парків і дикої природи Західної Австралії повідомив, що 160 особин китів застрягли на мілині. 25 квітня вдалося повернути в океан 130 ссавців, ще 28 тварин загинули, інформує CNN та Associated Post.

Один із членів команди порятунку заявив, що був вражений масштабами інциденту.

"Я просто був приголомшений, коли побачив на пляжі сотню китів", – сказав Ян Візе, голова групи морських досліджень Geographe, який взяв участь у рятувальній операції.

Кити біля узбережжя
Причина поведінки тварин досі не встановлена.
Parks and Wildlife Service, Western Australia/Facebook

Чоловік вважає, що офіцери, морські вчені та ветеринари досягли значного успіху. Зазвичай із сотні китів, які застрягають біля берега, вдається врятувати лише 5-6 особин. До інших тварин застосовують евтаназію як найбільш гуманний спосіб полегшити їхні страждання.

Пляж закрили для відвідування, а мертвих китів витягнути з води, аби їхні тіла не привабили акул. Також науковці взяли зразки тканин загиблих ссавців для дослідження, аби виключити потенційні причини викидання на берег, зокрема інфекційні захворювання.

Іноді врятовані кити знову опиняються на мілині після повернення їх у дику природу. Тому наразі за поведінкою тварин в океані спостерігають за допомогою літака. При цьому експерти вважають, що поведінка китів не дає приводів вважати, що ссавці можуть повернутися.

Причина інциденту наразі невідома. Учені припускають, що пологі піщані пляжі та шум, створений людиною, можуть заплутувати систему навігації тварин. Серед інших можливих причин – намагання уникнути хижаків, як-от косаток, або слідування за хворими членами стада до берега.

Раніше ми розповідали про те, як кит-горбач грав наввипередки із криголамом "Ноосфера" в Антарктиці.

Реклама:

Головне сьогодні