Однаково заряджені частинки теж можуть притягуватися – відкриття дослідників з Оксфорду

Анастасія Поя — 1 березня, 13:40
Однаково заряджені частинки теж можуть притягуватися – відкриття дослідників з Оксфорду
Zhang Kang

Мікрочастинки, які мають однаковий електричний заряд, здатні притягуватися одне до одного в розчині.

Залежно від розчинника, позитивно та негативно частинки об'єднуються по-різному, йдеться в дослідженні вчених з Оксфордського університету, опублікованому в журналі Nature Nanotechnology, пише Phys.org.

Група дослідників з хімічного факультету за допомогою мікроскопа відстежила рух негативно заряджених мікрочастинок кремнезему у воді й виявила, що вони притягуються одна до одної.

Позитивно заряджені частинки кремнезему відштовхувалися одна від одної, підтверджуючи електромагнітний принцип, згідно з яким протилежні заряди притягуються, а однакові відштовхуються.

Однак, коли дослідники замінили воду на етиловий спирт, то побачили, що об’єднуватися почали позитивно заряджені частинки кремнезему, тоді як негативно заряджені – ні.

Використовуючи теорію міжчастинкових взаємодій, науковці встановили, що у воді для негативно заряджених частинок існує сила тяжіння, яка переважає електростатичне відштовхування на великих відстанях.

Тоді як для позитивно заряджених у воді вона неможлива.

Науковці виявили, що все залежить від водневого показника (рН) – це величина, яка показує міру активності іонів водню в розчині, тобто ступінь кислотності або лужності розчину.

Відтак, змінюючи рН, науковці дослідили, коли негативно заряджені частинки можуть об’єднуватися у воді, а коли – ні.

За словами вчених, результати наукової роботи вплинуть на низку процесів, які включають міжчастинкову та міжмолекулярну взаємодію, зокрема в галузі медицини.

"Я пишаюся своїми двома аспірантами, а також студентами, які працювали над дослідженням, аби зрештою зробити це фундаментальне відкриття", – сказав провідний науковець дослідження Мадхаві Крішнан.

Раніше ми повідомляли, що у Гарварді нагородили лауреатів Ігнобелівської премії 2023 року.

У категорії "Медицина" нагороду отримали вчені, які досліджували, чи однакова кількість волосся у кожній із двох ніздрів людини, рахуючи їх у померлих людей.

Реклама:

Головне сьогодні