Затишний "ресторан" та "енергетичні шоти": як у Швеції покращують шкільне харчування

Школярі у шведському місті Карлстад тепер не поспішають до найближчого кіоску за солодощами, адже їхня шкільна їдальня перетворилася на затишний ресторан із ранковим "енергетичним баром" та індивідуальними зонами для сидіння.
Національне агентство інновацій Vinnova запустило проєкт для популяризації здорового харчування серед школярів, використовуючи надлишки фруктів та овочів, які надають місцеві супермаркети.
Це не лише забезпечує учнів корисним сніданком, а й допомагає мінімізувати харчові відходи, пише The Guardian.
У 2018 році Шведське агентство з харчових продуктів заявило, що шкільні їдальні не сприяють розв'язанню проблем здорового споживання продуктів в дітей. У відповідь на це створили спільну продовольчу програму, метою якої була популяризація серед учнів смачної та екологічно чистої їжі.
Для підвищення серед дітей більш свідомого споживання продуктів запровадили дві інновації: змінили простір в їдальнях та додали у шкільне меню незвичні напої з надлишків фруктів та овочів.
І тепер все більше учнів прямують до "енергетичного бару", де пропонують шоти свіжовичавлених соків. Тут можна спробувати різні комбінації фрешів: імбирно-лимонний, лимонно-м’ятний або полунично-апельсиновий.
Ліннеа Олссон Лі, фахівець з харчових стратегій з швецького міста Карлстада, згадує, як один учень сказав: "Якщо в школі є безкоштовна альтернатива, то я міг би подумати про те, щоб з’їсти щось здорове".
Вона пояснює: мет проєкту полягала в тому, щоб м’яко стимулювати учнів новими смаками та текстурами – і це працює. Тепер діти частіше залишаються обідати в школі замість того, щоб йти до найближчого кіоску за солодощами.
Також в одній із шведських шкіл спроектували їдальню, яка нагадує затишний ресторан – тут є штори, що допомагають поглинати звуки, стіни кремового кольору та різноманітні варіанти для сидіння.
"Одним із прохань учнів було обирати місця для сидіння відповідно до настрою. Іноді хочеться сидіти на самоті, не відчуваючи, що тебе помічають. Для цього ми додали барні стільці обличчям до вікна.
Декому хочеться сидіти великою групою за спільним столом або в менших, більш камерних групах. Ми спробували створити різні зони. Тепер учні щиро пишаються своїм шкільним рестораном", – каже Ліннеа Олссон Лі.
Пілотний проект реалізували в рамках створення Національної продовольчої стратегії Швеції 2.0 та рекомендацій щодо шкільного харчування на 2025 рік.
Для заохочення відвідувань шкільних їдалень пообіцяли нагороду 1 мільйон шведських крон (4,4 мільйона гривень) на спільний захід серед учнів за умови, що вони допоможуть скоротити харчові відходи.
За кожен кілограм викинутої їжі обіцяна сума зменшується – цей процес контролюється цифровим лічильником у шкільних їдальнях, який доступний також онлайн.
