Бюджетна Ісландія без наметів: 9 порад для мандрівки в країну вулканів

Бюджетна Ісландія без наметів: 9 порад для мандрівки в країну вулканів

Холод, дощі, сірість, намети та платний душ із їжею на багатті.

Приблизно так я уявляла свій відпочинок в Ісландії, але чомусь погодилася на цю авантюру в компанії друзів.

Чесно кажучи, я – людина цивілізації, люблю комфорт, тепло, відпочинок на пляжі чи прогулянки європейськими містами. Проте в якийсь момент класичні палаци та музеї перестали вражати, захотілося експериментів і гайнути туди, де ще ніколи не була.

Ісландія виявилася ідеальним варіантом. Кожен день тут – це вибух вражень та емоцій. Такого міксу природи певно немає ніде: водоспади, гори, океан, льодовики, чорні вулканічні пляжі, гейзери, термальні купальні під відкритим небом…

Бонусом іде чи не найсвіжіше повітря в світі, дружелюбні люди та якесь неосяжне відчуття свободи та усвідомлення – ти всього лише маленька піщинка у цьому грандіозному світі.

Поїздка планувалася за рік до вильоту. Тож за цей час вдалося прочитати купу інформації про те куди їхати і що дивитися, а також морально налаштуватися, що Ісландія – це не тільки погода, що може мінятися кілька разів на день, а ще й удар по гаманцю – місцеві ціни, м'яко кажучи, значно вищі за наші.

"Приблизно так я уявляла свій відпочинок в Ісландії"

Однак, пробувши у Ісландії вісім днів, я зрозуміла, що кілограми гречки та рису в моєму рюкзаку були зайвими, а "страшилки" у туристичних статтях та відеоблогах не завжди правда.

Тому ділюся з вами кількома спостереженнями про цю неперевершену країну, які, сподіваюся, стануть вам у нагоді.

Порада перша: плануйте подорож заздалегідь

Якщо не хочете віддати за квитки в Ісландію кілька зарплат, то купуйте перельоти хоча б за півроку до мандрівки.

Лоукост-компанії – постійно влаштовують розпродажі, головне не проґавити момент і швидко ухвалити рішення про поїздку.

Налаштуйтеся, що бюджетний переліт в Ісландію буде не прямим, а з пересадками у сусідніх країнах – це точно зекономить вам кількасот євро.

Порада друга: їдьте восени

Пік туристичного сезону в Ісландії – літо. В цей час там тепліше, погода більш передбачувана, але й туристів море і ціни значно дорожчі.

Восени ж оренда житла й авто падає відсотків на двадцять, а з кінця вересня і в жовтні (коли погода ще більш-менш) є можливість зловити північне сяйво.

Порада третя: подорожуйте компанією

Нас, наприклад, їхало 10 людей. І це суттєво зекономило нам гроші на оренду житла, машини та на їжу.

Порахуйте самі, як краще – "розбивати" 100 євро на двох чи на п'ятьох?

Отож бо.

Велика компанія суттєво економить гроші на оренду житла, машини та на їжу

Вже не кажучи про те, що компанією їздити веселіше і точно знайдеться людина, яка зможе зробити вам гарні фото.

Порада четверта: орендуйте машину

Ісландія – країна, де ви можете побачити все! Гори, водоспади, озера, океан, вулкани – найвибагливіший турист знайде тут своє.

Без машини дуже важко відчути і побачити цю країну. Ми проїхали 2540 кілометрів за тиждень – відколесили все від півдня до півночі, від сходу та заходу.

Залізниці в Ісландії немає, рейсовий автобус я побачила лише один раз. Можете ще, звісно, обрати автостоп, але з власним авто ви самі собі господарі.

До того ж в цій країні чудові дороги. Їх тут будують із підігрівом, щоб не сковзити у несприятливу погоду і не було аварій. Коли я бачила як ісландці роблять дороги, то плакала, згадуючи наш рідний український ремонт.

Порада п`ята: беріть практичний та зручний одяг

Ісландія – це не та країна, де треба вигулювати нову сукню чи елегантні черевики. Везіть із собою все максимально зручне і таке, що витримає дощ та дуже сильний вітер.

Обов'язково у валізі чи рюкзаку має бути куртка, штани та чоботи, що не промокають.

Обирайте типовий осінній одяг – реглани, кофти, джинси, штани, кросівки, не зайвими будуть флісові речі, шапка, рукавички й термобілизна.

Ісландія – країна, де ви можете побачити все!

Так, в Ісландії холодно, але ви не заледенієте. Влітку температура комфортна, восени в середньому +9 – +15. Найгірше коли дощ поєднується з сильним вітром – тоді можна захворіти і змокнути.

Ще лайфхак – завжди беріть із собою на виїзд запасні шкарпетки. У нас два дні за всю поїздку йшов дощ, решта – сонечко, хмарки. Можна було гуляти в одній кофті, без куртки. Місцеві при +10 взагалі ходять у футболках і колготках з міні.

Порада шоста: купуйте їжу в супермаркетах та пийте воду з-під крана

Насправді, в Ісландії не так тотально дорого як із драматизмом описують деякі блогери чи туристи.

В супермаркетах цілком можна скупитися на сніданок, обід та вечерю за нормальну суму. Є і продукти дешевші за наші, наприклад, італійська паста або чіпси Прінглс. Якщо ви їдете компанією, то взагалі вийде класна економія.

Дороги тут будують із підігрівом

Лайфхак – найдорожчі у магазинах м‘ясо і сири, тому краще по можливості беріть їх із собою (що ми і зробили).

І ще дуже дорогі ресторани – раджу харчуватися вдома. Супчик 300-500 грн, повноцінна страва 800 грн, келих пива чи вина теж 300-500 грн.

Вода в Ісландії – це окрема тема. Вона дуже смачна і екологічно чиста, а ще після неї дуже класне волосся. Щоправда, гаряча вода трохи пахне тухлими яйцями, але це через те, що вода добувається прямісінько з термальних джерел.

Порада сьома: купуйте алкоголь у Duty free на виході з аеропорту

Я читала, що колись, через депресивну погоду, в мешканців Ісландії були чималі проблеми з алкоголізмом. Держава настільки перейнялася цією ситуацією, що було прийнято рішення – продавати алкоголь лише у спеціалізованих магазинах, які працюють до 18 години у будні.

Тому у супермаркетах чи на заправках вино, віскі і т.д. ви не знайдете – якщо хочете ввечері "зігрітися", то потурбуйтеся про таке заздалегідь.

До речі, у ресторанах чи пабах вам нізащо не продадуть алкоголь із собою – це суворо заборонено законом.

Порада восьма: Орендуйте будинки чи квартири

Ісландія це не тільки трекінг, намети та кемпінги. Тут можна відпочивати з комфортом, а не тільки мерзнути вночі у спальнику.

Ми жили в затишних двоповерхових будинках, де господарі перед приїздом навіть набирали нам гарячі гейзерні ванни.

Так, в Ісландії холодно, але ви не заледенієте

Звісно, хтось хоче відпочити по максимуму на природі, але я, наприклад, дитя цивілізації та тепла. Мені треба кухня, щоб повноцінно готувати, хороший душ тощо. Тому шукайте компаньйонів, об‘єднуйтеся та відпочивайте з комфотом.

Порада дев'ята: змиріться, що не зможете побачити все

Ісландія – це країна, якою треба насолоджуватися. Коли їздиш галопом, мені здається, місцевий шарм може загубитися і всі водоспади разом із гейзерами ризикують злитися в одне ціле.

Тому обирайте найцікавіше для себе і не перевантажуйте свій день природними пам'ятками – навіть проста поїздка машиною дасть вам зануритися у красу та особливість Ісландії. Просто відкрийте вікно, вдихніть свіжого повітря, помилуйтеся баранцями та красивими ісландськими конями, що пасуться біля дороги, і, не поспішаючи відчувайте момент.

Загалом, якщо говорити про мою поїздку в Ісландію, то житло, перельоти, оренда машини та пальне коштувало мені 840 євро.

Із пересадками у Кракові та Відні ми подорожували повних 10 днів, на Ісландію вийшло повних 8, яких, як на мене, з головою достатньо. Для першого разу.

З додаткових розтрат у мене були тільки їжа і сувеніри. З Ісландії часто привозять косметику, що добувається з термальних джерел, та вовняні светри з традиційним візерунком (коштують близько 4-5 тис. грн, але вони мегатеплі).

Летіла я, до речі, з ручною поклажею і дуже задоволена – три светри, троє штанів, куртка, кросівки і трекінгове взуття (яке таки промокло). Нічого зайвого, до того ж у будинках завжди є пральна машина.

Гори, водоспади, озера, океан, вулкани – найвибагливіший турист знайде тут своє

Взагалі – Ісландія, попри похмурі очікування, стала однією з найкращих пригод у моєму житті. Тому геть стереотипи – сміливо розширюйте географію своїх поїздок і підкорюйте світ.

Адже подорожі – це найкраща інвестиція ever.

Дарина Рогачук, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

🌏 Бутан и Непал – два мира одной Азии

🌏 Что необычного посмотреть в Дубае: золотая рамка, lego-рай, лаборатория будущего

🌏 Не за всі гроші світу: як провести бюджетну відпустку в Італії

🌏 Кемпінг, каюта, шатро чи хостел: яке житло обрати для відпустки

🌏 Мандруючи диванами: як каучсерфінг відкриває світ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні