Боб Ділан не приїде за Нобелівською премією у Стокгольм

— 17 листопада 2016, 09:00

"У листі Боб Ділан пояснив, що з огляду на наявні обставини, він не зможе приїхати до Стокгольма у грудні, а тому не відвідає Церемонію вручення Нобелівської премії. Він вкотре підкреслив, що дійсно відчуває велику честь та хотів би мати можливість отримати відзнаку особисто", ­– йдеться на сайті Шведської академії.

Випадок, коли лауреат не з’являється за премією – незвичний, проте не унікальний в історії "нобелівки".

Давніше кілька номінантів через різні причини не приїздили у Стокгольм. Серед них – Доріс Лессінг, Гарольд Пінтер та Ельфріде Єлінек.

Нобелівська премія з літератури досі належить їм, так само як присуджена Ділану.

"Ми все ще чекаємо на Нобелівську лекцію Боба Ділана, яку він має провести – це єдина вимога – протягом 6 місяців, починаючи із 10 грудня 2016 року", - йдеться у повідомленні.

Більше інформації Шведська академія обіцяє оприлюднити у п’ятницю, 18 листопада.

[L]Раніше Боб Ділан пояснював, чому так довго мовчав щодо Нобелівської премії тим, що звістка про її присудження відібрала йому мову.

У кінці жовтня Ділан дав інтерв'ю виданню The Telegraph, в якому розповів, що візьме участь у церемонії вручення Нобелівської премії, яка відбудеться 10 грудня у Стокгольмі.

На закиди з приводу неввічливої реакції на оголошення його лауреатом, музикант відповів: "Що ж, ось я".

Через тривале мовчання Ділана почали поширюватися чутки, що він не збирається приймати нагороду. Член журі Нобелівської премії з літератури, письменник Пер Вестберг, звинуватив Боба Ділана у зарозумілості і неввічливості.

13 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреата найпрестижнішої у світі відзнаки у галузі літератури. Її отримав американський співак Боб Ділан (Роберт Аллен Ціммерман) "за створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції".

Ділан – композитор, поет і гітарист. Він також видав 6 книжок зі своїми малюнками, продав понад 100 мільйонів платівок, завдяки чому його вважають одним з найуспішніших музикантів сучасності.

Реклама:

Головне сьогодні