Театр на Подолі побудували з порушенням законів – Нацспілка архітекторів

— 17 січня 2017, 12:05

Споруда Театру на Андріївському узвозі збудована з порушенням низки чинних законів і норм.

Таке рішення Київської організації Національної спілки архітекторів України оприлюднила на своїй Facebook-сторінці віце-президентка НСАУ Олена Олійник.

Театр на Подолі. Фото Ярослав Ємельяненко

У висновку йдеться про порушення європейського та державного законодавства.

"Заслухавши авторів проекту В. Юдіна та О.Дроздова, проаналізувавши висновки експертів, Правління дійшло висновку, що будинок збудований з порушенням низки чинних законів і норм", – сказано у рішенні.

[L]Зокрема, вказано на порушення:
- Закону України "Про охорону культурної спадщини",
- Закону України "Про охорону археологічної спадщини",
- Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності",
- Закону України "Про архітектурну діяльність",
- Постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 560 (зі змінами 2016 р.),
- Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.05.2011 № 45 (зі змінами 2015 р.),
- ДБН А.2.2-3-2014 та ін.".

Крім того, у рішенні НСАУ йдеться, що опублікована на сайті Театру на Подолі документація є не повною, розроблена в результаті приватної ініціативи з порушенням чинного законодавства (мав би бути проведений архітектурний конкурс).

У НСАУ наголошують, що необхідно зупинити будівництво Театру і заборонити його введення в експлуатацію та провести бліц-конкурс для коригування споруди відповідно до рішення експертної комісії та оновленого завдання на проектування.

Нагадаємо, що зведений на Андріївському узвозі фасад нової будівлі Київського драматичного театру на Подолі, який викликав обурення користувачів соцмереж.

План будівництва був перезатверджений 2 серпня 2010 року і підписаний тодішнім головою КМДА від Януковича – Олександром Поповим.

У 2015 році стало відомо, що меценатом, який дасть гроші не добудову є корпорація "Рошен", що належить президенту Петру Порошенку.

Як пояснив "Українській правді" тодішній заступник мера з будівництва, а тепер радник мера Кличка – Павло Рябикін, проект реконструкції театру затверджували, базуючись на рекомендації ЮНЕСКО.

Архітектори театру на Андріївському узвозі показали, як він виглядатиме. Крім того, повідомлялося, що працівникам театру на Подолі сподобався проект.

Архітектор Олег Дроздов зазначив, що спочатку його команді дирекція театру та меценати запропонували взяти участь у конкурсі потфоліо. Основною вимогою було збереження фізичних меж і розмірів самої будівлі та його приміщень.

Реклама:

Головне сьогодні