Боб Ділан записав Нобелівську промову та отримає винагороду Шведської академії

— 6 червня 2017, 12:20

Боб Ділан нарешті виконав усі умови Шведської академії до лауреатів Нобелівської премії – записав обіцяну промову.

Шведська королівська академія виклала текст Нобелівської промови лауреата премії з літератури Боба Ділана.

Також доступне відео, на якому музикант виголошує обіцяний виступ.

За умовами Нобелівського комітету, Боб Ділан повинен був надіслати свою промову до 10 червня 2017 року, щоб отримати грошову відзнаку.

Оскільки всі умови виконано, лауреат може розраховувати на 8 мільйонів шведських крон (майже мільйон доларів США).

На початку квітня лауреат Нобелівської премії з літератури, поет і музикант Боб Ділан нарешті отримав присуджену йому торік відзнаку на таємній церемонії за зачиненими дверима у Стокгольмі.

[L]Тоді Шведська академія зобов'язала Ділана прочитати обов'язкову для Нобелівських лауреатів лекцію.

Попередньо він відмовився робити це публічно, тому йому запропонували записати її на відео.

Нагадаємо, поет і музикант Боб Ділан у приватному листі до Шведської академії повідомив, що не з’явиться на Нобелівську церемонію 10 грудня, щоб забрати відзнаку.

У листі Ділан пояснив, що з огляду на наявні обставини, він не зможе приїхати до Стокгольма у грудні. Він вкотре підкреслив, що дійсно відчуває велику честь та хотів би мати можливість отримати відзнаку особисто.

Випадок, коли лауреат не з’являється за премією – незвичний, проте не унікальний в історії "нобелівки". Кілька номінантів через різні причини не приїздили у Стокгольм. Серед них – Доріс Лессінг, Гарольд Пінтер та Ельфріде Єлінек.

Раніше Боб Ділан пояснював, чому так довго мовчав щодо Нобелівської премії тим, що звістка про її присудження відібрала йому мову.

У кінці жовтня Ділан дав інтерв'ю виданню The Telegraph, в якому розповів, що хотів взяти участь у церемонії вручення Нобелівської премії, яка відбудеться 10 грудня у Стокгольмі.

Через тривале мовчання Ділана почали поширюватися чутки, що він не збирається приймати нагороду.

Член журі Нобелівської премії з літератури, письменник Пер Вестберг, звинуватив Боба Ділана у зарозумілості і неввічливості.

13 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреата найпрестижнішої у світі відзнаки у галузі літератури. Її отримав американський співак Боб Ділан (Роберт Аллен Ціммерман) "за створення нових поетичних експресій в американській пісенній традиції".

Реклама:

Головне сьогодні