Суд призначив 1 тис. грн. компенсації за зіпсований мурал Кузнецова у Мистецькому Арсеналі

— 5 жовтня 2015, 17:41

9 вересня цього року Печерський районний суд виніс рішення по цивільній справі за позовом Володимира Кузнецова до "Мистецького Арсеналу" про захист авторських прав на картину. Вказаним рішенням позовні вимоги задоволені частково, зокрема стягнуто відшкодування моральної шкоди.

Як розповів митець "Українській правді. Життя", у позові щодо порушення авторських прав йдеться про завдані збитки у вигляді прямої шкоди від знищення картини.

"Розмір компенсації визначається судом, виходячи з позовних вимог, однак не може бути меншим від 10 і не може перевищувати 50 000 мінімальних заробітних плат, які встановлені законом на час ухвалення рішення у справі. Враховуючи наведені вище обставини, у тому числі той факт, що робота Володимира Кузнецова знищена безповоротно, а також те, що мінімальна зарплата в Україні з 01.01.2015 р. становить 1 218,00 грн., належною сумою компенсації за завдану авторським правам Позивача шкоду буде компенсація у розмірі 121 800 (сто двадцять одна тисяча вісімсот) грн. 00 коп. (100 мінімальних заробітних плат)", - сказано в позовній заяві від Володимира Кузнецова.

Сума компенсації моральної шкоди, за словами художника, була символічною, вартістю в 1000 гривень, що суд вирішив і задовільнити, проігнорувавши інші вимоги.

Художник каже, що суд частково ніби й визнав порушення прав, але не визнав відшкодування збитків та інших вимог, зазначених у позовній заяві.

"Тобто, визнання та відшкодування моральної шкоди без відшкодування порушення авторських прав вважаю абсурдним. Причина позову була не у моральній компенсації але у правових відносинах між художником та інституцією. Про порушення прав зазначено у судовому рішенні лише маленькою заміткою, що законодавством чітко встановлено обов'язок відповідача ("Мистецького Арсеналу") надати можливість автору зробити фото-документацію твору безпосередньо перед його знищенням. Арсенал не повідомив автора про знищення роботи та не надав можливості зробити фото-документацію, чого вимагає закон. Це пряме порушення прав, але відшкодування за це порушення проігнороване", - каже Кузнецов.

Серед позовних вимог було визнано лише частину однієї з них. Зокрема, суд не визнав дії співробітників "Арсеналу" із зафарбування роботи Кузнецова протиправними і такими, що порушують немайнові права автора.

Крім того, в судовій інстанції не вважають за потрібне здійснити публікацію у ЗМІ про причини такого порушення та вибачитися за знищення твору мистцетва, а також покласти судові витрати на "Арсенал".

Наразі час апеляції ще не призначено. Детальніше з матеріалами справи можна ознайомитися тут >>>

Перша інстанція пройдена. Якщо когось дивує результат - важливо приходити на суд, писати публічні тексти з висвітленням ...

Posted by Volodymyr Kuznetsov on 23 сентября 2015 г.

Як відомо, 25 липня 2013-го року, художник Володимир Кузнецов заявив про те, що його робота "Коліївщина: Страшний суд" заборонена до показу на виставці "Велике і величне" в Мистецькому Арсеналі.

Тоді він припустив, що причиною заборони його роботи стала наявність на ній сюжету про неправедних священнослужителів, що нудяться в пекельних муках.

Фото зі сторінки Кузнєцова у Facebook.Художник підписав його так: "Цензура в Арсеналі. На запрошення організаторів виставки Велике і Величне я запропонував роботу Коліївщина:Страшний Суд. Незважаючи на те, що куратор виставки Наталя Заболотна кілька днів постійно була присутня під час виконання роботи, тільки що вона мене повідомила, що вхід в Арсенал мені заборонено, речі з місця роботи прибрані, сама робота експонуватися не буде. Остання фото роботи в процесі виконання."

Гендиректор "Арсеналу" Наталія Заболотна заборонила до показу на виставці картину "Коліївщина: Страшний суд" "Велике і величне". Вона замалювала його настінну картину, а на її місці у день відкриття виставки висів банер.

Тоді ж вона попросила зрозуміти її рішення зафарбувати розпис Володимира Кузнецова. "Зафарбувати розпис Володимира Кузнецова на стіні Мистецького Арсеналу було важким і неоднозначним рішенням з точки зору сучасного мистецтва і боротьби за свободу творчого вислову. Але є й інший аспект, який у даному випадку слід брати до уваги", - йдеться у заяві Заболотної.

Пізніше директор "Мистецького Арсеналу" не визнала слушності звинувачень у вандалізмі та цензурі у зв’язку з замалюванням мурала.

І, зрештою, до звинувачень у цензурі і вандалізмі. Я не можу визнати слушності подібних звинувачень. В перші дні, коли відбулася ця надзвичайно прикра ситуація, я вибачилася за наслідки прийнятого рішення, але мої слова, які було опубліковано на ресурсах Мистецького Арсеналу та журналу ART UKRAINE, не були почутими", - сказала Заболотна.

Що стосується Мінкульту, то відомство повідомило про свою та інших владних структур непричетність до ситуації, яка склалася з роботою художника.

У травні стало відомо про те, що Кузнецов подав позов проти "Мистецького Арсеналу".

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні