Гриневич розповіла, коли стануть відомі результати вступної кампанії

— 28 липня 2017, 16:14

Рейтингові списки до зарахування абітурієнтів в університети на бюджетну форму навчання мають бути опубліковані 1 серпня до 12:00.

Рейтинги до зарахування мають бути опубліковані 1 серпня до 12:00. Фото coolfonk/Depositphotos

Про це під час брифінгу 28 липня розповіла міністр освіти Лілія Гриневич.

"Ми розраховуємо своєчасно, до 12 години 1 серпня, оприлюднити перелік вступників, які отримають рекомендації на бюджетні місця. Якщо для уникнення порушень прав вступників на справедливий доступ до вищої освіти на конкурсних засадах буде потрібне відтермінування результатів, про це буде оголошено додатково", – сказала Гриневич.

Після оприлюднення рейтингів, вступники повинні виконати вимоги до зарахування, тобто подати оригінали документів, копії яких вносилися в електронні кабінети, до вишів.

Усі вимоги мають бути виконані до 12:00 5 серпня.

Відповідно саме зарахування відбудеться 7 серпня до 12:00. На контрактну форму навчання воно триватиме до 30 вересня.

28-29 липня завершується процес верифікації електронних і паперових заяв вступників.

Протягом 2 днів, 25 і 26 липня, абітурієнти, яким не вдалося подати документи за допомогою електронного кабінету, могли зробити це у паперовій формі.

Верифікація – процес перевірки адекватності даних, введених випускниками в електронних кабінетах для вступу.

Вона потрібна для збереження справедливості й прозорості конкурсу, оскільки під час цьогорічної вступної кампанії були абітурієнти, які не беручи участі в міжнародних олімпіадах, вказували, що є призерами.

В цілому по Україн, додаткові бали за участь у міжнародних олімпіадах, Олімпійських, Паралімпійських, Дефлімпійських іграх цьогоріч уже отримали 11 вступників, рішення стосовно ще 7 ухвалять у процесі узгодження і перевірки даних.

"Верифікація проводиться для того, щоб перевірити адекватність даних вступників, виявити та виправити помилки. Особливу увагу було зосереджено на верифікації середнього балу атестату, сільського коефіцієнту. Окремо під час верифікації заяв перевіряється правильність розрахунку конкурсного бала", – зазначила Гриневич.

[L]Усі виші прозвітували про верифікацію даних випускників. Лишилося перевірити 0,2% заяв.

"Станом на ранок 28 липня є близько 2 тисяч заяв вступників, відносно яких є сумніви щодо розрахунку конкурсного балу, середнього балу атестата чи інших параметрів", – додав директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров.

Олег Шаров нагадав, що рекомендацію до зарахування на бюджетні місця отримують вступники, які мають порівняно більші конкурсні бали.

При цьому вона буде надаватися за найвищою пріоритетністю, яку вступники вказували, подаючись на певні спеціальності через електронний кабінет.

Місце держзамовлення будуть скеровуватися у заклад, куди піде вступник – за адресним розміщенням.

Адресне розміщення державного замовлення – це надання вступнику рекомендації до зарахування на навчання за кошти держбюджету за заявою із найвищим пріоритетом.

Усі заяви вступника з меншою пріоритетністю після рекомендації на конкретну спеціальність розглядатися не будуть.

Таким чином, наступні за рейтингом вступники будуть отримувати свої рекомендації.

Відповідно, якщо вступник не отримав місця державного замовлення, значить їхня кількість закінчилася на тих, у кого вищий конкурсний бал.

Лілія Гриневич також розповіла, що цього року на 20 тисяч осіб зменшилася кількість потенційних вступників, тобто тих, хто складав ЗНО.

Загалом цього року заяви до вишів на всі освітньо-кваліфікаційні рівні подали 511 146, з них на бакалавра – 220 573 осіб, на магістра – 161 350 осіб, на молодшого спеціаліста – 129 223 осіб.

За словами міністра, топ-рейтинг вишів, у які абітурієнти хочуть вступити найбільше, особливо не відрізняється від попередніх років. Цьогоріч відзначився ЛНУ імені Івана Франка, який посів другу сходинку в десятці найпопулярніших серед вступників ВНЗ.

Крім того, під час брифінгу стало відомо, що в українські виші подали документи близько 2103 абітурієнти з окупованого Донбасу. Крім цього, 235 абітурієнтів з окупованого Криму подали документи до українських вишів через центри "Крим-Україна".

Робота центрів "Донбас-Україна" і "Крим-Україна" продовжується до 30 вересня.

Наталія Вуйтік, УП

Реклама:

Головне сьогодні