Три кроки до Скверу Небесної сотні

24 вересня ЗМІ вийшли із гучними заголовками: "Київрада заборонила будівництво у Сквері Небесної сотні", "Сквер отримав офіційний статус" і моє улюблене – "Київрада створила сквер Небесної Сотні на вулиці Михайлівській".

У цих заголовків є декілька спільних речей: слово "Сквер", те, що вони вийшли 24 вересня після голосування Київради і те, що вони не відповідають дійсності.

Що ж насправді відбулося 24 вересня?

Щоб надати точну відповідь на це запитання потрібно спочатку згадати, що відбулося в Київраді у 2007 році.

Тоді команда Леоніда Черновецького передала в оренду ТОВ "УКРінвестресурс" частину Михайлівської площі (на зображенні - №2, виділено червоним), невеличку частину Михайлівської вулиці (№67, виділено червоним) і ділянку за адресою вулиця Михайлівська, 24-26, на якій зараз знаходиться Сквер Небесної сотні (№21, виділено зеленим).

Цю останню ділянку згодом декілька разів продали за класичною схемою.

Три ділянки мали перетворитися на цілісну базу для масштабного будівництва.

Після довгої роботи, детального вивчення і опрацювання документів 24 вересня 2015 року Київрада розірвала з ТОВ "УКРінвестресурс" договір оренди частини Михайлівської площі і частини Михайлівської вулиці (№2 і 67, виділено червоним).

Це був надзвичайно важливий крок і ми дуже вдячні меру Києва та усім депутатам Київради, які підтримали це справедливе для міста рішення.

Ми навіть зняли відео, щоб щиро висловити депутатам свою подяку, підкресливши, що ми не політичний проект і не беремо участі у виборах у будь-якій формі.

У цьому ж відео є ще один ключовий сигнал: ми не зупиняємося і розраховуємо на взаємність.

Чому ми не зупиняємося і не дамо зупинитися депутатам?

Тому що 24 вересня вони зробили лише перший крок до Скверу Небесної сотні, адже ділянка, на якій він розташований й досі знаходиться у приватній власності з правом капітальної забудови (власник планував побудувати там готель або бізнес-центр).

Це маленький крок для Київради, але величезний стрибок для містян – так і кортить сказати, перефразувавши відомі слова Ніла Армстронга після висадки на Місяць.

Тепер потрібен другий крок Київради – повернути місту та містянам ділянку, на які розташований Сквер. Ми не втручаємося в те, як це має бути зроблено. Місто знає подібні прецеденти, а фахівці знають відповідні процедури.

Без цих двох кроків Сквер залишається під загрозою існування. Власник тихо сидів з 2007 року, створивши в серці Києва смітник як символ цілої корупційної епохи.

Що заважає йому знову сидіти тихо і чекати, поки влада не передумає або взагалі не зміниться і можна буде знову, заради будівництва, корчувати дерева, трощити дитячий майданчик разом з фрескою Сергія Нігояна?

Після повернення ділянки у власність міста Київрада має зробити третій крок – надати Скверу Небесної сотні офіційний статус скверу. Лише тоді всі ми зможемо святкувати перемогу.

Я щиро сподіваюся, що справедливість, любов до Києва, повага до українців, які полюбили Сквер, та зацікавленість у іноземних туристах, які регулярно заходять до Скверу, переможуть політичну кон’юнктуру і гроші.

Зараз же Сквер намагаються банально використати. Це вже не кроки. Це – "осінній марафорн". Несподівано деякі політичні сили почали пропонувати "зайти у списки", допомогти Скверу матеріально, зустрітися особисто… Особливо неприємно, коли "волонтери" політичних штабів намагаються використати Сквер приховано і елегантно під прапором світлих урбаністичних ідей.

Цікаво, скільки нашим політикам потрібно здійснити висадок на Місяць, щоб зрозуміти, що такі місця, як Сквер Небесної сотні не можуть бути платформою для передвиборчої агітації, політики в цілому?!

Ми приймаємо і цінуємо підтримку і допомогу усіх і кожного, незалежно від політичних поглядів, але заради Скверу, а не політичного піару. Ми мріємо, що ідея збереження Скверу об’єднає зусилля представників різних сил, партій, бізнесу.

Враховуючи амбітність та передчасність заголовків ЗМІ 24 вересня, я переконана, що посадовці налаштовані рішуче: місто поверне собі землю, Сквер отримає офіційний статус і в ньому буде заборонено будівництво.

Шлях буде пройдено.

Єдине, хочу розчарувати, Київрада вже ніколи не зможе створити Сквер Небесної сотні. Його вже створили.

Хлопці з Майдану, які 18-20 лютого 2014 року розібрали будівельний паркан навколо смітника, кияни, які у спеку і дощ доглядають за Сквером, українці, які перераховували кошти, дарували дерева і квіти, діти цілої школи, які збирали кошти для портрету Сергія Нігояна.

Тому, якщо чесно, заголовки 24 вересня мали б бути такі: "Київрада зробила перший крок до Скверу Небесної сотні. І планує зробити ще два кроки до перемоги".

Ставайте друзями проекту "Місто-сад" і Скверу Небесної сотні на сторінці

сайт проекту: www.misto-sad.com.ua

Допомагайте проекту "Місто-сад" і Скверу Небесної сотні ( збираємо кошти на лавки і дитячу сцену Скверу) :

В гривні
ПриватБанк Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, 4909
Назвал рахунку: МІСТО-САД ГО
Номер рахунку 26004052640796 (UAH)
MFO: 320649
EDRPOU: 39677328.

В американських доларах
PrivatBank
50, Naberezhna Peremogy Street, Dnipropetrovsk, 49094, Ukraine
SWIFT: PBANUA2X
Account name: МІСТО-САД ГО
Account: 26006052642253 (USD)

призначення платежу: пожертва
Женя Кулеба +380955064806

[email protected]

Реклама:

Головне сьогодні