Тест

Cпільнокоштом підтримати справжні зміни в освіті

Як маму трьох громадян України дошкільного і шкільного віку мене більше за все турбує реформа середньої освіти.

Якщо ти за фахом психолог, твій погляд сфокусований не тільки на результат, але й не процес. Не можна не помітити, скільки нестриманості та жовчі в публічному просторі зараз лунає навколо реформи освіти. Не конструктивної критики, не боротьби за кращі рішення, а саме бруду, нестриманості та жовчі.

Вважаю, що освіті в Україні на всіх рівнях не вистачає "свіжого повітря" – радості від спілкування та співтворчості, посмішок та довіри.

Особисто я переконана, що справжня реформа освіти відбувається не в Міністерстві освіти і науки, а на online-платформі biggggidea.com ("Велика ідея"), яка стала найпопулярнішим інструментом краудфандингу в Україні.

Проект, який наразі збирає кошти, ініційований двома чудовими людьми, справжніми ентузіастами в сфері інновацій в освіті, харків’янами Олександром Елькіним та Мариною Пащенко.

У чому полягає ідея?

Всі ми знаємо, що сьогодні шкільним педагогам в Україні, на жаль, непросто знайти можливості (як контентові, так і фінансові) для якісної продуктивної самоосвіти й підвищення кваліфікації, не говорячи вже про вирішення проблеми професійного вигоряння.

А без цього діти навряд чи можуть розраховувати на Вчительку чи Вчителя – які не просто працюють у школі, а йдуть у ногу з часом, можуть підготувати дитину до життя, а не лише до екзаменів, горять своєю місією, знають і використовують найкращі світові практики, користуються повагою та довірою і дітей, і їхніх батьків.

Олександр Елькін та Марина Пащенко вирішили підтримати вчительство, створивши й розвиваючи інноваційну та демократичну платформу самоосвіти й підвищення кваліфікації із залученням найкращих світових і вітчизняних фахівців не тільки у сфері освіти, а й у суміжних галузях, що допоможе змінити ситуацію на краще.

Так народився формат EdCamp UkraineНаціональна (не)конференція для шкільних педагогів, захід з обміну досвідом для відповідального вчительства, яке прагне кращої якості знань для українських дітей.

Ця унікальна платформа професійного зростання для вчительства України ґрунтується на принципах безкоштовності, незалежності та вільної ініціативи. EdCamp Ukraine будує спільноту відповідального вчительства, яка об’єднає кращих агентів змін у системі національної освіти.

У 2015 році в Харкові відбулася Перша національна (не)конференція EdCamp Ukraine 2015. 9-10 квітня 2016 року Харків вдруге прийме вчителів та експертів з усієї України.

На забезпечення яких потреб EdCamp просить підтримки у громади?

Організатори прагнуть, щоб участь у подіях EdCamp Ukraine була для педагогів безкоштовною. Щоб незалежно від розмірів доходу, населеного пункту, їхньої кваліфікаційної категорії чи педагогічного стажу ВСІ мали рівні шанси і поділитися власним досвідом, і збагатити його.

Учительки й учителі сплачують лише вартість проїзду до місця проведення (не)конференції; проживання, харчування, матеріали та все інше забезпечує EdCamp Ukraine.

Спікерки і спікери, експерти й експертки усіх рівнів, усвідомлюючи важливість побудови спільноти відповідального вчительства, роблять особистий соціальний внесок у розвиток освітньої сфери – проводять свої сесії, не отримуючи за це гонорарів.

Фондування потрібне для:

– забезпечення участі в (не)конференції учительству;

– щоб прийняти експертів і експерток;

– для відеозапису всіх 100+ сесій, подальшої їх обробки та розміщення на сайті: щоб уся Україна могла згодом долучитися до цієї скарбниці експертних знань.

Чим ми, мами і тата, бабусі й дідусі, роботодавці та просто громадяни і громадянки – можемо допомогти?

– Зробити посильний внесок в проведення заходу на сайті (особисто у мене вся операція після натиску на "фондувати" зайняла не більше 3 хвилин).

– Поширити форму реєстрації для участі серед усіх, кому це буде цікаво, – педагогів ваших дітей чи дітей друзів і знайомих, у соціальних мережах, спеціалізованих розсилках тощо.

Батьки, запрошуйте на EdCamp вчителів своїх дітей! Директори шкіл, відправляйте свої вчителів на EdCamp! Реєстраційна форма тут.

– Порадити організаторам теми та напрями, які, на вашу думку, важливі для підвищення кваліфікації шкільних педагогів. Пишіть на [email protected].

Запропонувати організаторам експерток і експертів, які, на вашу думку, мають цікавий досвід, уміння та можуть в інтерактивній формі представити їх спільноті відповідального учительства. Пишіть на [email protected].

Чому я підтримую EdCamp Ukraine фінансово (на Спільнокошті), інформаційно (цим матеріалом) та експертно (разом з колегою з Угорщини проводитиму секцію з розвитку емоційної компенетності та емпатичного спілкування)?

Тому що відчуваю близькість у цінностях з організаторами EdCamp Ukraine.

Тому що вірю в новітні інструменти фінансової підтримки розвитку вітчизняної педагогіки та соціального підприємництва в галузі освіти.

Тому що на сьогоднішній день в Україні немає кращої платформи для презентації новітніх методик та новацій в освіті, ніж EdCamp Ukraine.

Тому що в цей спосіб хочу підтримати Українського Вчителя – творчого, щасливого, що прагне розвитку, з іскоркою в очах і щирою любов’ю до дітей.

Тому що переконана, що основним каналом та рушієм справжньої реформи стануть вчителі – обізнані, свідомі батьки та відповідальні, інфіковані справжньою любов’ю до дітей.

Тому що немає важливішої сфери для активних дій громадянського суспільства, ніж реформа освіти.

Тому що для мене відповідальне піклування про майбутнє покоління українців – найпрактичніша форма реалізації самосвідомості і патріотизму.

Повну версію автор виклала у своєму блозі.