Тест

Шість причин, чому "Крижане серце" так подобається моїм донькам

ОНОВЛЕНО у грудні 2019 року

Перший фільм "Крижане серце" на великі екрани вийшов у 2013 році.

У 2019 році вийшло продовження.

Було чимало фільмів, які страшенно подобалися моїм донькам, але ніколи не було такого беззастережного захоплення, наспівування, щоденного одягання костюмів чи забав з ляльками-персонажами фільму.

Виявляється, така симпатія виникла не тільки в моїх дітей.

Лише англомовну версію культової пісні з "Крижаного серця" "Let it go" ("Все одно") на YouTube подивилося 706 мільйонів глядачів.

У 27-ми країнах перша стрічка потрапила в десятку найпопулярніших. Квитків у кінотеатрах світу було продано на $1,3 мільярдів.

Фільм отримав чимало нагород, зокрема "Оскара" за найкращу анімаційну повнометражку.

В англомовному світі ім'я головної героїні Ельзи різко скочило з 243-го за популярністю серед новонароджених дівчаток на 88-ме місце за рік після появи фільму. Чимало з опитаних мам, які назвали доньку Ельзою, казали, що на цьому імені наполягала старша дитина.

Дуже добре розумію: моя донька мене також було запитала, чому я не назвала її Ельзою...

Досить зайти в магазин іграшок чи дитячого одягу, щоб зрозуміти пріоритети споживача: персонажі "Крижаного серця" досі на головних полицях і в більшості.

Досить зайти в магазин іграшок чи дитячого одягу, щоб зрозуміти пріоритети споживача.
Для збільшення натисніть на фото

Природно виникає питання: чим саме цей фільм так запав дітям у душу?

Кінодослідники по цілому світу визнають, що мультфільм "Крижане серце" здобув значно більше популярності, ніж переважна більшість стрічок анімаційних студій.

Коротко нагадаю сюжет (Увага! Спойлер!): підліток-Ельза володіє даром творити різні об'єкти зі снігу і льоду. Після того, як льодяний струмінь з її рук випадково вдарив її молодшу сестру Анну, Ельза (за сприяння батьків) обирає добровільне ув'язнення і майже не спілкується з Анною аж до повноліття. Батьки гинуть, сестри залишаються самі.

Першим світським раутом і комунікацією сестер із зовнішнім світом стає коронація Ельзи. Там Анна знайомиться з принцом й одразу збирається за нього заміж. Ельза виступає категорично проти, і в сварці проявляються її чари, налякавши всіх довкола. Ельза втікає з дому і будує собі льодовий палац посеред лісу, залишивши своє королівство у владі безпросвітної зими — їй вже все одно.

Анна вирушає шукати Ельзу, щоб повернути її додому і ледь не гине. За цей час Анна здобуває друзів (Крістофа, Олафа) і розпізнає ворогів...

Що в цій історії може так захоплювати дітей? Причин може бути чимало, найочевиднішими мені видаються шість із них:

Воля і здатність до самопожертви

Ці риси в обох сестер викликають велику повагу — Ельза, яка змалечку ізолює себе в чотирьох стінах, щоб не нашкодити молодшій сестрі; Анна, готова вирушити в темінь і хугу, щоб повернути старшу сестру.

Цих принцес не рятують прекрасні принци — це сильні вольові жінки, які розраховують тільки на себе, самі вирішують свою долю.

Перед нами розгортається історія змужніння Анни — вона вчиться самостійно розрізняти добро і зло, вдавану і справжню дружбу, силу родинних зв'язків. А принц — навпаки — виявляється найбільшим злочинцем, головним негативним персонажем.

Сила емоцій

Коли Ельза покидає своє королівство і будує льодяний замок серед зимового лісу, вона "вивільняє" і приймає власне "я". Досі вона стримувала свої емоції заради інших, а тепер визнала свою потребу бути собою і бути вільною.

Така сила емоцій, яку часто важко контролювати, й бажання слідувати власним імпульсам, не рахуючись зі стримуваннями і заборонами, добре знайома кожній дитині, особливо у 3-4 роки.

Це період, коли дитина усвідомлює власні переживання й почуття і те, як їх сприймають довколишні, — вивчає межі дозволеного, спектр можливих реакцій іншого на свої емоційні "випади".

Саме цей період називають "кризою трьох років", коли дитина прагне зробити по-своєму хай там що: "Хай кругом зима, … холоду я не лякаюся".

Чари — здатність заморожування

Попри те, що Анну представлено такою, яка прагне залагодити будь-який конфлікт, у дітей більше захоплення і бажання наслідувати викликає старша сестра Ельза.

Ота її нестримність емоцій вдало поєднується з умінням чарувати — вмить створювати зі снігу і льоду який завгодно об'єкт, але також руйнувати, зводити захисні мури і навіть убити, якщо її холодний удар потрапить у серце.

Моя донька зізналась, що їй дуже подобається Ельзина здатність чарувати, але вона усвідомлює, наскільки її чари можуть бути небезпечними, коли вони неконтрольовані.

Сестринські взаємини і почуття

Для дітей молодшого віку стосунки з братами-сестрами і друзями є знайомими і важливішими, ніж пошуки романтичного кохання, як це буває у багатьох анімаційних повнометражках. І саме ці взаємини — ключові у "Крижаному серці". Це також робить фільм ближчим, зрозумілішим дитині.

Ще одним близьким для дітей персонажем є сніговик Олаф — завдяки своїй наївності він здається дітям ще молодшим за них, а водночас є справжнім відданим другом.

Відсутність страшних героїв

Хоча найбільшим злодієм фільму є потенційний "прекрасний принц" — його цілком людські риси не викликають жодного остраху у дитини.

Найстрашнішим мої діти вважають снігове чудовисько, яке створила Ельза, захищаючись від співмешканців, які прийшли її забрати з її льодового замку. А оскільки цей сніговий велетень захищає Ельзу, то він, "хоч і страшний, але добрий"...

Музика

Вдалі музичні акценти — це без сумніву дуже важлива складова успіху фільму. Мабуть, чимало людей чули пісню Ельзи "Все одно", навіть не знаючи, що вона з мультфільму.

У фільмі є кілька важливих мелодій, які легко западають у пам'ять і створюють важливі смислові акценти: впродовж пісні Анни "Сніговик на нас чекає" показано епізоди жертовності Ельзи, смерть батьків, самотність Анни; пісня Олафа "Улітку" — виявляє дитячу наївність сніговичка; через чергування мажору (Анна) і мінору (Ельза) у "За сто років це уперше" передаються цілі спектри паралельних переживань двох сестер...

Та ключовою композицією у фільмі є пісня "Все одно". Це кульмінаційна точка всього фільму — слова і мелодія ідеально збігаються з візуальним рядом: саме ця пісня є моментом звільнення свого "я", побудовою власного палацу, коли все решта — "все одно".

Коли я запитала молодшу доньку, чим їй подобається ця (безконечно співана в нас вдома) пісня, вона сказала, що там Ельза "будує замок, в якому їй краще". І ті останні слова для мене дуже важливі — бо навіть у свої чотири роки дитина розуміє, що життя — це про пошук отого місця, в якому краще. Ще така мала, а вона вже схвалює і підтримує цей пошук й ототожнює себе з цієї героїнею...

Навесні минулого року компанія "Дісней" заявила, що готує продовження анімаційного фільму "Крижане серце 2". Щоб підсилити цю заяву "ділом", було випущено короткий ролик "Крижана лихоманка" ("Frozen fever") про підготовку вечірки з нагоди дня народження Анни.

Однак зйомки самого сіквела або тримаються у великій таємниці, або ще не розпочалися. Фанати вже зняли десятки "трейлерів" до майбутнього фільму-продовження, але, за чутками, сподіватися на його вихід раніше від 2018 року — не варто.

Та найбільша інтрига, звісно, в тому, яким буде цей новий фільм. Чи можливо створити ще один такий хіт і що для цього потрібно?

Софія Рябчук, кураторка дитячих проектів у сфері культури, дослідниця питань розвитку дитини, едукаторка, перекладачка, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Чоловік порахував, скільки насправді слоненят в удаві з мультика "38 папуг"

Батьки збентежені: діти після мультиків копіюють акцент свинки

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.