10 можливих способів "Шанувати різноманіття" в очікуванні Євробачення у Києві

Став відомий новий слоган Євробачення 2017, яке пройде у Києві в травні цього року. "Celebrate Diversity"/"Святкування різноманіття", ба навіть більше – "Шануймо різноманіття".

"Celebrate Diversity" – це про об'єднання Європи та країн за її межами, громадяни яких зберуться разом, щоб вшанувати те, що нас об'єднує, і те, що відрізняє один від одного, робить нас унікальними", - заявив виконавчий директор Євробачення Йон Ола Санд.

Що ж означає це загадкове слово "дайверсіті"? Як можна шанувати різноманіття?

[L]Різноманіття – демонструє нам відмінності та подібності між людьми.

Шанування різноманіття – це створення такого середовища, де відмінності між людьми цінуються та використовуються для організації суспільного блага.

Всі люди дуже різні. За кольором шкіри, політичними та релігійними переконаннями, з різною сексуальною орієнтацією та гендерною ідентичністю, різного віку та етнічного походження, з порушеннями слуху, на візку, незрячі. Але кожна людина робить наш світ різноманітним і неповторним.

Українці вже перемалювали офіційний логоти Євробачення-2017 у суто національні кольори

Як же можна "шанувати різноманіття" в очікуванні Євробачення у Києві?

Ось 10 можливих способів:

1. Станьте волонтером організації, яка працює для поширення різноманіття і включення дискримінованих груп в Україні. Наприклад, Кампанії з протидії дискримінації в Україні.

2. Намалюйте плакат та візьміть участь у Марші рівності – щорічній правозахисній ході на підтримку рівності прав для усіх без включення, зокрема прав для ЛГБТ-спільноти. Цьогорічний Марш пройде після Євробачення, орієнтовно у червні.

3. Вивчіть найголовніші фрази жестовою мовою для спілкування із глухими або слабочуючими людьми. Запишітся на безкоштовні курси жестової мови до Українського товариства глухих (УТОГ) або онлайн курси, яких безліч в Інтернеті. Це так приємно сказати жестовою мовою "Дякую" ("Притиснути? кулак до чола і вниз до вуст") на касі супермаркету Ашан, де часто можна зустріти слабочуючих працівників.

4. Придбайте для своєї дитини нову книгу "Майя та її мами", відомої української письменниці Лариси Денисенко. Це історія про дитину і про родину. Про 17 дітей та про 17 моделей родин.

Як пише сама авторка на своїй сторінці у Фейсбуці: "Родини можуть бути різними, та вони вже є різними, дехто маркує родини як нетрадиційні, неповні, реструктуровані. Як і маркує діток: сирота, безбатченко, дитина по скайпу, штучник чи штучниця. Я намагаюся донести ідею про те, що дитині потрібна родина, де її люблять, де вона почувається захищеною, і неважливо, як і ким все це маркується".

5. Послухайте ромське радіо "Chiriklo" (з ромської означає "пташка") журналістки Ольги Веснянки у програмі "Ранкова Хвиля" на Громадському радіо.

Радіо "Chiriklo" має місію надати голос ромам, поширювати інформацію про безпеку, здоров’я і права людини та етнонаціональну політику. Воно сприяє ромській спільноті в розширенні прав і можливостей, полегшенні спілкування і взаєморозуміння.

6. Почніть вживати фемінітиви у повсякденній розмові та станьте дописувачем/дописувачкою спільноти "Фемінізм УА" у Фейсбуці. Зараз група налічує більше 4000 активних людей. З цієї групи поширився флешмоб #ЯнеБоюсьСказати Анастасії Мельниченко.

7. Запишіться на безкоштовний курс по вивченню єврейської історії в Мойше Хауз у Києві. Там чудові лектори, а ще неймовірний вид на Київ. Або оберіть будь яку іншу культуру, яка може відкрити для вас новий унікальний світ.

8. Подумайте перш ніж вітати із релігійними святами когось по роботі, наприклад із Пасхою. Цілком можливо, що не всі ваші колеги є православними. Крім того, хтось не сповідує жодної релігії.

9. Надихніться відео Дмитра Щебетюка, члена української параолімпійської збірної зі стрільби з луку, засновника Доступно.UA, хлопця із шаленою енергетикою та чарівною посмішкою. Розпочніть свої тренування за його мотивуючою програмою.

10. Зробіть благодійний внесок на розвиток проекту "Інклюзивна театральна студія імпровізації" на сайті biggggidea.com. Це студія для представників різних громад та спільнот, яка має на меті створення простору для розвитку культури різноманіття та діалогу.

Суспільства, котрі побудовані на принципах інклюзивності та повазі до прав людини є більш динамічними та сталими у своєму розвитку, оскільки такий стан передбачає взаєморозуміння та пошук компромісів і енергія витрачається не на "непотрібні" конфлікти, а на спільний розвиток.

Новий слоган Євробачення-2017 підтверджує наше бажання змінюватися і будувати суспільство на принципах різноманіття та залучення.

Шануймо різноманіття разом!

Єлизавета Кузьменко, правозахисниця

Реклама:

Головне сьогодні