Без авто, розваг і відпочинку: що чекатиме на батьків, які не хочуть сплачувати аліменти

Сімейні драми й сварки між колишнім подружжям – не привід забувати про дітей.

Однак, інколи ситуація складається абсолютно протилежним чином.

Сімейні драми й сварки між колишнім подружжям – не привід забувати про дітей.
Фото zimmytws/Depositphotos

Як свідчать офіційні дані, в Україні близько 2,5 мільйона дітей отримують аліменти. При цьому в примусовому порядку виконується приблизно 600 тисяч судових рішень цієї категорії.

Із початку року виконавча служба Міністерства юстиції забезпечила виплату боргів зі сплати аліментів на суму 1,9 мільярда гривень. Кошти отримали 550 тисяч дітей.

Наприклад, на Кіровоградщині 21341 особа ухиляється від добровільної сплати коштів. Впродовж 11 місяців органам держвиконслужби області вдалося стягнути 62,1 мільйона гривень на утримання 12823 дітей.

У всіх інших випадках у процесі стягнення виникають труднощі, а пов’язані вони з зухвалістю боржників.

Серед основних проблем можна згадати про відсутність офіційного працевлаштування, отримання зарплат у "конвертах", приховування власного місця проживання і, нарешті, свідоме оформлення майна на третіх осіб.

Варто відзначити, що у таких випадках боржники мали б притягуватися до кримінальної відповідальності, але практика демонструє лише формальний підхід правоохоронних органів, які обмежуються абсолютно недієвими відписками.

Щоб змінити ситуацію фахівцями Мін’юсту було підготовлено проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів".

Документ запроваджує низку новацій, які посилюють відповідальність злісних неплатників, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше, ніж шість місяців:

  • позбавлення боржника права виїзду за кордон до ліквідації заборгованості;
  • позбавлення боржника права не надавати згоду на виїзд дитини за кордон;
  • позбавлення боржника права керувати автомобілем, використовувати зброю й полювати;
  • примусове притягнення до виконання суспільно корисних робіт упродовж шести місяців, оплата за які буде спрямовуватись на ліквідацію заборгованості з аліментів;
  • створення окремого відкритого реєстру боржників, які ухиляються від сплати аліментів.

Крім цього, законодавець звільнив позивачів щодо стягнення аліментів від сплати судового збору й авансового внеску під час здачі виконавчого листа до державного або приватного виконавця.

Напрацьований Мін’юстом проект закону було прийнято народними депутатами в другому читанні 7 грудня.

До речі, деякі боржники відмовляються від добровільної сплати аліментів, аргументуючи це небажанням віддавати кошти в руки колишній дружині.

У цьому випадку варто відзначити, що внесення останніх змін в законодавство врегулювало це питання.

Відтепер аліменти є власністю дитини.

Якщо є сумніви, що сплачені гроші не витрачаються за цільовим призначенням, боржник має можливість звернутися до органу опіки й піклування з відповідною заявою для подальшого контролю за використанням коштів.

Вадим Гуцул, керівник Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні