Популізм чи невігластво: чи існує колекція мікроорганізмів у київській медико-санітарній частині № 18

Популізм чи невігластво: чи існує колекція мікроорганізмів у київській медико-санітарній частині № 18

Нещодавно народний депутат Ольга Богомолець написала про нібито "знищення музейної колекції культур мікроорганізмів" Державного підприємства "Спеціалізована медико-санітарна частина № 18 МОЗ України".

Експерти, які готували цю інформацію для Ольги Богомолець, спеціально чи навмисно ввели її в оману та не повідомили, що санчастина не призначена для зберігання подібної колекції.

Більше того, якщо би в СМСЧ № 18 були такі зразки (що не підтверджується фактами), їх потрібно було б знищити заради біологічної безпеки населення, яке проживає або працює поблизу СМСЧ.

Колекції мікроорганізмів, що становлять національне надбання, збирають роками і постійно поповнюють.

Цей процес чітко регламентує держава.

Перелік колекцій визначено постановами КМУ від 19 грудня 2001 р. № 1709 та від 22 вересня 2004 р. № 1241.

Постанова чітко визначає перелік колекцій, які держава визнала "безцінними стратегічним бактеріологічним та біологічним запасом":

  • Колекція мікроорганізмів Інституту мікробіології вірусології імені Д.К. Заболотного (НАНУ)
  • Колекція штамів рикетсій та арбовірусів МОЗ Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни (МОЗ)
  • Музей патогенних для людини мікроорганізмів Академія медичних Інституту епідеміології та інфекційних хвороб наук імені Л.В. Громашевського (НАМНУ)
  • Колекція штамів збудників туляремії, сибірки, лістеріозу, еризипелоїду, псевдотуберкульозу, дифтерії, бруцельозу Центральної санітарно-епідеміологічної станції (м. Київ) (нині - ДУ "Центр громадського здоров`я МОЗ України")
  • Колекція штамів мікроорганізмів Українського науково-дослідного протичумного інституту імені І.І. Мечникова (МОЗ)
  • Колекція штамів збудників холери О1 і не О1 Кримської протичумної станції (МОЗ) (ця колекція наразі є недоступною для України і можливо втраченою).

У цьому переліку немає "музейної колекції" держпідприємства "Спеціалізована медико-санітарна частина № 18 МОЗ України".

Бактеріологічний відділ клініко-діагностичної лабораторії СМСЧ № 18 – це практичний лабораторний підрозділ.

За вимогами українського законодавства та міжнародних зобов’язань України, відділ повинен отримувати штами з офіційних джерел, може проводити необхідні дослідження і у визначений час знищити їх.

Порушення цих регуляцій є прямою загрозою у звинуваченнях щодо нехтуваннями вимогами ядерної, хімічної, бактеріологічної та радіологічної безпеки та у сприянні тероризму та зброї масового ураження.

Про збереження унікальних штамів взагалі не йдеться.

Наразі ДУ "Центр громадського здоров`я МОЗ України" визначена провідною установою у галузі громадського здоров’я і серед завдань Центру – питання біобезпеки.

Робоча група МОЗ спільно з СБУ, МВС, ДСНС, Держпродспоживслужбою, Міноборони підготували національну стратегію біобезпеки та біозахисту, на виконання Концепції розвитку системи громадського здоров’я та рішення Комісії з біобезпеки при Раді національної безпеки та оборони.

Фахівці центру підготували національне керівництво з біологічної безпеки в лабораторних умовах, яке включатиме також питання біобезпеки, біозахисту при утриманні музейних культур, а також питання їх обліку.

Якщо "музейна колекція мікроорганізмів " СМСЧ № 18 дійсно існує, незрозуміло, звідки СМСЧ отримала ці штами.

За усі роки від установи не надходило жодного повідомлення про виділення будь-яких унікальних, або клінічно значущих штамів мікроорганізмів.

Якщо ж СМСЧ № 18 нелегально утримувала "музейну колекцію", то це створювало небезпеку для персоналу, довкілля та населення.

На жаль, в українській політиці продовжують використовувати фейкову та неперевірену інформацію стосовно загроз, яких не існує.

Нас чекає складний період унормування цієї роботи і налагодження порядку роботи з біологічними загрозами на території України.

Будь-які маніпуляції з цього питання можуть дорого коштувати, включаючи потенційні загрози життю та здоров’ю українців.

Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України, спеціально для УП.Життя

Титульне фото: Alexraths/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні