Вакцина/корова – Україна/Екваторіальна Гвінея. Що спільного?

Здавалося б, вони абсолютно непоєднувані, але це лише на перший погляд!

"Вакцина" в перекладі з латини означає "корова".

Саме корови свого часу врятувати людство від недуги, що вбивала мільйонами – натуральної віспи: першу у світі вакцину створили на основі ослабленої коров’ячої віспи.

Нині натуральна віспа, яку називали "Божою карою", повністю викорінена з планети Земля – і все завдяки імунізації.

Вакцини десятиліттями ефективно застосовують проти уже 13-ти найбільш небезпечних інфекцій: кору, дифтерії, поліомієліту, правця…

Колективний імунітет запобіг сотні мільйонів смертей.

Фото: vchalup2/Depositphotos

Та Україна нині позаду всієї планети: за останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рівень імунізації в нашій країні – мізерні 19%.

Ми на першій сходинці світового антирейтингу і цю першість Україна розділила з однією із найбідніших країн Африки – Екваторіальною Гвінеєю.

Це означає лише одне – нація в небезпеці.

Кір – одна з найнебезпечніших інфекцій, відомих людству. Передається як грип – повітряно-крапельним шляхом, але чи не в сотню разів страшніша, бо розлітається на 200 метрів!

Тому й називається летючою інфекцією.

Якщо до школи прийде дитя з грипом, захворіти може весь клас, якщо з кором – в небезпеці вся школа: захворіють 9 із 10 невакцинованих.

Частину з них може спіткати коровий енцефаліт – найстрашніший з усіх відомих: якщо людина виживе, то, ймовірно, лишиться з інвалідністю.

Щороку в світі кір вражає лише дітей 30-40 мільйонів. 800 тисяч з них помирає.

Вдумайтеся: 314 дитячих смертей щодня і 13 щогодини.

Попри численні заклики авторитетних лікарів захиститися щепленням (останнім часом вакцина є), українці виявилися вразливими.

Фото: CandyBoxImages/Depositphotos

Кір в Україні спалахнув наприкінці року. Наслідок: лише цьогоріч 12 смертей і більше 24 тисяч хворих (це офіційна статистика, неофіційна – у кілька разів більше).

Паралельно з кором в суспільстві спалахнула дискусія: прививати чи ні.

Одні мами істерично почали гортати медкартки дітей і виявили, що з вакцинацією і ревакцинацією від хвороби – катастрофа.

Черги з таких одразу вишикувалися під кабінетами щеплень.

Інші заявили: то все промисли фармбізнесу. Мовляв, з’явилася вакцина, її і треба довірливим людям "впарити", бо термін придатності закінчиться.

Що передувало таким антивакцинальним настроям? Тотальна недовіра до якості вакцин і потреби їх застосовувати.

Десятиліттями по свідомості українців нещадно били хвили антивакцинації.

АНАТОМЯ АНТИВАКЦИНАЦІЇ

Перша: 1988-й рік.

У радянській газеті "Комсомольська правда" виходить нищівна стаття про шкоду щеплень з назвою "Ну, подумаєш – укол".

Радянські люди вірили кожному надрукованому слову. Автор публікації розкритикував вакцину від дифтерії, кашлюку і правця та безапеляційно написав, що "бідних здорових дітей" труять хімікатами.

Посипалися масові відмови від вакцинації. Уже на початку 90-х Україну накриває епідемія дифтерії.

20 тисяч хворих і 690 смертей. Аби приборкати цю страшну інфекцію, знадобилося 10 років.

Далі противники щеплень критикують пробу манту, вакцину від БЦЖ.

Фото: LenaMiloslavskaya/Depositphotos

Колективний імунітет українців критично знижується й на початку двохтисячних черговий спалах – уже кору. 42 тисячі хворих.

2008 року, аби владнати ситуацію, ВООЗ наполягає на позаплановій імунізації і дарує Україні індійської вакцини на 5 мільйонів доларів, привити мають 7 мільйонів українців від 16 до 29 років.

Але імунізація з тріском провалюється: у Краматорську в перший день щеплень помирає 17-річний школяр Антон Тищенко, шалений скандал, програму спиняють, всю вакцину утилізують.

ВБИВЧІ ВАКЦИНИ ЧИ ЗБІГ ОБСТАВИН?

Що стало причиною смерті хлопця? Версії різняться. Трагічний випадок тоді до деталей розбирали одразу кілька комісій.

МОЗ заявило: Антона вбила стрімка менінгококова інфекція, яка збіглася в часі з вакцинацією.

Батьки в це не повірили тоді і не вірять досі. Вони більш схильні до висновку інших лікарів, з Академії меднаук.

Ті визнали – причино-наслідковий зв'язок таки був, вакцина могла спровокувати смерть, бо в Україні не була зареєстрованою, отже, гарантувати її якість держава не могла.

Авторитетні представники медспільноти мене запевнили: з вакциною тоді справді жодних проблем не було, справа була політичним замовленням.

Тоді, як і тепер, між керівництвом МОЗу і парламентським комітетом з питань охорони здоров’я точилася справжня війна і всі сили останнього кидалися на те, аби дискредитувати дії першого.

Цей же сценарій повториться кількова роками пізніше.

Фото: perig76/Depositphotos

На початку 2013 року країну сколихнув черговий скандал, пов'язаний з летальними випадками під час вакцинації.

У січні преса сповістила громадськість, що від вакцини, яку закупило МОЗ у фірми сина міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової "Фармстандарт-біолік", помирають діти.

Парламентський комітет під керівництвом Тетяни Бахтеєвої ініціює створення комісії, яка виявляє суттєві порушення на виробництві.

Тоді лікарі в пологових масово відмовляють мам прививати дітей (щеплення від гепатиту В за українським календарем роблять у перший день життя), рівень імунізації критично знижується.

Нині наближені до МОЗу лікарі згадують: Богатирьова і Бахтеєва одна одну на дух не переносили, якщо одна була в приміщенні, інша туди навіть не заходила, і всі ті скандали – не через якість вакцин, а через бажання дискредитувати.

Далі, слідом за антивакцинальними хвилями, Україну накрили перебої з постачаннями вакцин тривалістю у кілька років.

Навіть ті, хто хотів щепити дитину, не мали чим це зробити, а наявна індійська вакцина, яка часто викликає гострішу реакцію (підвищену до 39 температуру, що тримається кілька діб), втратила довіру.

У свідомості людей закорінилося: "Страшно бути щепленим і водночас щепленим не бути", а саме питання вакцинації обросло купою міфів.

РОГИ І РАТИЦІ – РЕЗУЛЬТАТ ВАКЦИНАЦІЇ

Чвари між прихильниками і противниками імунізації розпочалися 1796 року, коли англійський лікар Дженнер придумав вакцину від натуральної віспи.

Між людей поширювали листівки, на яких страшна корова робить уколи, а у щеплених потім виростають роги і ратиці, їх залякували.

Лише час довів – метод ефективний. Нині українців рогами і ратицями не налякаєш, та "мамські" форуми рясніють інформацією на кшталт: вакцини – зло, провокують рак/аутизм/безпліддя, а грудне молоко – то захист від усіх недуг…

Одним словом, всім, що доказова медицина давно спростувала. Та ці страхи постійно підживлюються і люди вірять.

Спробую зачепити лише один із закидів: "Вакцини нав’язують, аби заробити на людях".

Настає зима й автомобілісти купують зимові шини, щоби їздити безпечно. Заробіток? Так, проте він, як і вакцинація, зберігає людські життя, отже, інтереси виробника й споживача збігаються.

Що у цьому поганого? Тим паче, на моїх очах провідний дитячий імунолог Федір Лапій щепив свого сина, чим зруйнував ще один міф: лікарі своїх дітей не вакцинують.

Голку в руку синові він застромив зі словами: "Батько шкоди своїй дитині не заподіє".

Я ЩЕПЛЕНА, АЛЕ ЧИ ЗАХИЩЕНА?

Мене спалах кору неабияк налякав, особливо після того, як відвідавши інфекційну лікарню, із цією недугою злягла моя колега.

Я в дитинстві мала щеплення, але через онкологічну хворобу, яку здолала сім років тому, мій імунітет міг дати збій.

Наявність антитіл до кору можна перевірити у будь-якій лабораторії, я за аналіз сплатила 170 гривень. За три дні мені повідомили: імунітету від кору у мене немає.

Хоча в МОЗі заявляють, що пік захворюваності на кір пройдено, планую щепитися.

Адже лікарі, з якими спілкувалася, менш оптимістичні, вони прогнозують: лихоманити нас буде весь рік.

Щепитися я вирішила ще від кількох інфекцій, зокрема, від гепатиту В.

Більшість з нас навіть не здогадується, наскільки високий ступінь загрози його підхопити, вірус всюди – салон краси, стоматологічний кабінет, пологова зала…

Вилікуватися вдається далеко не всім, особливо це стосується дітей. Одужують лише 30%.

Далі буде...

Ірина Заславець, кореспондентка "Вікна-новини", СТБ, для УП.Життя

Титульне фото: threecvet.gmail.com/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні