Як проголосувати людям з інвалідністю і не налажати

Вибори в країні – це не тільки зашквар (закреслено), можливість дізнатися уподобання та настрої більшості населення, а в першу чергу, вибір свого президента й, звісно, можливість перевірити демократичність та дієвість законодавства.

Після першого туру президентських виборів можна сказати, що країна перевірку на дієвість законодавства в сфері виборчих прав людей з інвалідністю не пройшла.

Попри те, що ЦВК в офіційних відповідях на запити запевняла, що права людей з інвалідністю будуть дотримані відповідно до законодавства, на практиці ж – у більшості випадків ці права не були враховані під час підготовки та проведення виборів.

І це, не зважаючи на те, що ще в 2009 році Україна ратифікувала Конвенцію про права осіб з інвалідністю, яка чітко визначає, як організувати виборчий процес, щоб усі категорії виборців могли самостійно та без перешкод проголосувати.

Перший тур виборів укотре нам довів, що виборець повинен брати ініціативу в свої руки і озброюватись законодавством, щоб… проголосувати.

Опираючись на закон і читаючи скарги, які отримала команда ГО "Боротьба за права", ми розробили поради, як підготуватися до виборів, щоб ваші права не порушувалися.

До слова, ці поради – універсальні, а не тільки для людей з інвалідністю.

6 ПОРАД, ЯК ПРОГОЛОСУВАТИ 21 КВІТНЯ 2019 РОКУ

1. Перевірте наявність та правильність внесених відомостей про себе

Це можна зробити у Державному реєстрі виборців, у приміщенні твоєї дільничної виборчої комісії, органі ведення Державного реєстру виборців.

Для збільшення натисніть на слайд

2. Перевірте примітку "Нездатність самостійно пересуватися" (НСП)

Така примітка має стояти біля імені в списках дільничної комісії, органу ведення Державного реєстру виборців або в іменному запрошенні.

Через відсутність або наявність примітки "нездатність самостійно пересуватися" необхідно звернутися із заявою до дільничної комісії або органу ведення Державного реєстру виборців не пізніше як за 5 днів до виборів – до 16 квітня 2019 року.

Якщо за станом здоров’я ви не можете занести заяву особисто, то дільнична виборча комісія зобов’язана прийняти її в інший спосіб. Який саме – вирішуйте в індивідуальному порядку з членами комісії.

Якщо ви спочатку вирішили голосувати вдома, а потім передумали та прийшли на дільницю, будьте готові зачекати, поки не повернуться члени комісії, які організовують голосування за місцем перебування.

Для збільшення натисніть на слайд

3. Змінюйте спосіб голосування завчасно

Якщо ви вирішили голосувати вдома, то напишіть заяву, додайте медичну довідку про стан здоров’я і відправте її поштою або через інших осіб до дільничної виборчої комісії не пізніше 20 години 19 квітня 2019 року.

Не забувайте, що тільки ви вирішуєте, який спосіб голосування обрати!

Для збільшення натисніть на слайд

4. Голосуйте тільки з особою, якій довіряєте

Якщо ви не можете самостійно заповнити бюлетень або вам потрібна будь-яка інша допомога під час голосування, відповідно до Конвенції про права осіб з інвалідністю ви можете попросити про допомогу будь-яку особу за власним вибором.

Але майте на увазі, що ЗУ "Про вибори Президента України" забороняє членам виборчої комісії, кандидатам на пост Президента України, їх довіреним особам, офіційним спостерігачам надавати допомогу.

Для збільшення натисніть на слайд

5. Не здавайтеся через бар’єрність дільниці

Бар’єрність дільниці заважає вам проголосувати?

Звертайтеся за допомогою до членів комісії. Якщо вони не можуть чи не хочуть усунути перешкоди – викликайте правоохоронців та зафіксуйте факт правопорушення. Далі готуйте скаргу.

Для збільшення натисніть на слайд

6. Відстоюйте свої права

Якщо ваші виборчі права були порушені й ви не знаєте, як діяти, зверніться на гарячу лінію Омбудсмана 0 800 50 17 2 або до команди ГО "Боротьба за права" за тел.: +38 063 443 29 32.

Також дуже важливо розуміти, куди звертатися і коли, щоб скарга була розглянута, та на практиці допомогла відновити порушене право.

Для збільшення натисніть на слайд

ВАШІ ПРАВА БУЛИ ПОРУШЕНІ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ТА ПРОВЕДЕННЯ ВИБОРІВ?

Упродовж 5 днів з моменту вчинення правопорушення подайте скаргу:

  • на дії кандидата в Президенти до Центральної виборчої комісії;
  • на дії дільничної виборчої комісії до окружної виборчої комісії або суду;
  • на дії окружної виборчої комісії до Центральної виборчої комісії або суду.
Для збільшення натисніть на слайд

ВАШІ ВИБОРЧІ ПРАВА БУЛИ ПОРУШЕНІ В ДЕНЬ ГОЛОСУВАННЯ?

Подайте скаргу на місці у відповідну дільничну виборчу комісію до закінчення голосування, а якщо порушення було вчинено самою дільничною виборчою комісією або її членами – до окружної виборчої упродовж 2 днів після вчинення порушення.

Для збільшення натисніть на слайд

Скарги приймаються тільки письмово. Важливо правильно написати скаргу, інакше вона залишиться без розгляду.

Приклад скарги

До: назва та номер комісії

Адреса комісії

Від: П.І.Б. суб’єкта звернення

Адреса проживання

Телефон

Електронна адреса

Суб'єкт оскарження

Назва, номер комісії або П.І.Б. члена комісії/голови

Адреса комісії

СКАРГА

Коли, де і що саме сталося.

Які права були порушені.

Докази, додатки, перелік осіб, яких можна долучити до скарги.

Чіткі вимоги до комісії: як та які саме права ти бажаєш відновити.

Дата та Підпис

Бланк скарги можна завантажити тут або звертайтеся за адресою [email protected], ми допоможемо скласти.

Скарги повинні розглядатися оперативно:

  • Не пізніше 24 години дня, що передує дню голосування, якщо скарга була подана на порушення до дня голосування;
  • Одразу після закінчення голосування, якщо порушення сталося в день голосування і скарга була подана до дільничної виборчої комісії;
  • У 2-денний термін, якщо скарга була подана до виборчої комісії вищого рівня.
Для збільшення натисніть на слайд

Якщо є питання щодо виборчих прав людей з інвалідністю – звертайтеся за консультацією до команди ГО "Боротьба за права" - [email protected]

Юлія Сачук, Ірина Текучова, спеціально для УП.Життя

Матеріал підготовлений в межах Проекту "Моя участь важлива" за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні

Титульна світлина ilixe48/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні