Що таке інфантильна сексуальність

Не завжди сексуально-демонстративна чи навіть провокативна поведінка має на меті зайнятись сексом.

Яскравим прикладом є дівчина-підліток, яка відчувши захоплення в очах хлопця, починає все частіше перед ним кружляти, підкресливши принади.

Ціль у неї, швидше за все, не переспати з ним.

Вона, певно, ще може і не відрізнити сексуального збудження від азарту.

Їй потрібно здатись хлопцеві звабливою, відчути силу своїх чар на комусь, таким чином вона зможе присвоїти собі свою сексуальну привабливість, жіночу ідентичність.

Тіло вже розбурхане гормонами, а лобна кора головного мозку, яка відповідає за контроль, лише через кілька років сформується.

Хлопцю чи чоловіку у цьому випадку добре було б просканувати, що за цим стоїть: вона мене так хоче чи хизується собою, красується, щоб отримати захоплення?

Інфантильна сексуальність відрізняється від зрілої демонстративністю. І не важливо доречно це чи ні.

При зрілій людина знає як, де, кому проявляти цю свою грань; знає не лише, як зробити добре собі та партнеру, а ще й як контролювати інстинкти, з ким та за яких умов втамувати збудження.

Так от, партнер не завжди правильно може "зчитати" послання. Взявши нахрапом, фізичною силою чи психологічно надавивши: "Як не хочеш? Ти ж як на мене дивишся? Ти як крутилась довкола мене", "Сама винна, сучка ж не захоче ..." Таких історій, на жаль, дуже багато.

Секс з неповнолітніми карається законом. Але буває й так, що людині за 20-30 років, а психологічна зрілість у неї як у підлітка чи п‘ятирічки. За яскравим макіяжем, відвертим одягом та звабливою поведінкою може бути невпевненість в власній привабливості.

Сексуальна незрілість проявляється не лише в недоречній показовості, а й у невмінні керувати збудженням.

Уявіть авто вашої мрії: шкіряні комфортні сидіння, потужний двигун, дизайн, який просто приковує погляд до себе. Думаю, що кожен по кілька разів на день має змогу порозглядати авто своєї мрії на вулиці.

А тепер уявіть, що ви власник такого авто. Вам заздрять, вами та вашим авто захоплюються, його хочуть. А тепер хтось без вашої згоди прокрадається в салон. Їздить без вашого дозволу, не бере ваші слова до уваги.

За таке невіглас притягується до кримінальної відповідальності, й виправдання на кшталт "Автівка сама винна, стояла така красива, із заведеним двигуном, ну як тут втриматись… Та й авто для того, щоб на ньому їздити" – будуть жалюгідними.

Так чому, приватна власність іншої людини вважається цінністю, на яку зазіхати не можна, а от тіло, гідність, сексуальність – ні?

На жаль, в нашому соціумі доречно жартувати про "розписку для сексу", в той час, коли число жертв сексуального насилля надзвичайно велике, коли стало нормою зґвалтування чоловіком дружини.

Висока толерантність до насильства лише дає змогу останньому поширюватись, ставати звичним.

Сексуальна зрілість – це не лише про вміння доставляти і отримувати задоволення. Це ще й повага до свого тіла та тіла партнера.

Це вміння сказати ні, захистити тіло від небажаних та неприємних дотиків, звернення по допомогу у відповідні служби, коли на вас хтось чинить тиск чи доставляє дискомфорт.

Розуміння того, що ваші тіло, сексуальність – виключно ваші та лиш ви в праві розпоряджатись ними.

Сексуальність, тіло вашого партнера чи будь-кого іншого – лише його.

Культура сексуальності та обізнаності щодо неї – це не про розбещення, а про обізнаність. Педофіли за грати потрапляють саме через дітей, які проінформовані стосовно свого тіла, які не бояться з батьками говорити на неприємні теми.

Тому так важливо дозрівати психологічно, коли не імпульси та бажання керують людиною, а вона свідомо обирає, як їй діяти, пізнавати свою природу, бути чутливим до своїх бажань, вчитися контролювати та сублімувати збудження.

А ще вміти захисти своє тіло та знати, до кого звернутись по допомогу.

А також бачити та поважати іншу людину поруч з собою, як самодостатню особистість з її межами та потребами.

Галина Лисяна, лікар-психолог, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина Tryam/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Психіка, соматика та здоровий глузд

Коли секс не про секс: проміскуїтет та інші підміни

Як зберегти кохання в парі

Як визначити перед вами психотерапевт чи психогвалтівник

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні