Колективний портрет інфлюенсерів українського Instagram

Суспільна популярність динамічна і тимчасова. Але її вдала інструменталізація – потужний та цінний капітал.

Instagram в Україні налічує 10 млн активних користувачів, які вільні стежити за будь-ким з 1 млрд користувачів цієї соцмережі у світі.

Доступ до Instagram в Україні, як і в переважній більшості країн світу, не обмежений, аудиторія активно зростає, а проведення кампаній за допомогою рекламних інструментів мережі жодним чином не регламентоване законодавством.

Набирає популярності Influencer marketing – маркетинг впливу – коли популярні аккаунти співпрацюючи з брендами, просувають товари чи послуги, причому упередженість таких аккаунтів не завжди є очевидною.

Зі 100 найпопулярніших серед українців Instagram аккаунтів:

  • 55 – українські,
  • 40 – російські
  • 5 – з інших країн.

Популярність вимірюється не лише кількістю підписників, а й кількістю активної аудиторії саме з України.

Рейтинг в Instagram комплексний: з появою можливості купити підписників, їхня кількість не є абсолютним показником для визначення місця аккаунту в загальному рейтингу.

Кількість активних підписників та їхня залученість – реакції на контент – формує перелік найпопулярніших аккаунтів, який постійно змінюється.

Українська Instagram спільнота залишається під суттєвим впливом російського сегменту цієї соцмережі, а відповідно піддається глобальним трендам масової культури, які мультиплікуються та тлумачаться російськими користувачами.

Значною мірою це пов'язано з мовним фактором та розміром російського Instagram сегменту: він посідає 6 місце в світі за загальною кількістю користувачів, поступаючись лише одній країні Західного світу – Сполученим Штатам Америки.

Наявність 55 українських аккаунтів серед 100 найпопулярніших в Україні свідчить про успіхи українських інфлюенсерів, якими можуть похвалитись не всі країни, співставні з Україною за кількістю населення.

Наприклад, англомовні блогери, якщо не домінують, то зберігають суттєві позиції в національних рейтингах неангломовних країн, а американські та британські – в англомовних країнах, як-от в Австралії.

Українські аккаунти – це індивідуальні або колективні аккаунти, що відкрито адмініструються з України, або активно заявляють про приналежність, або асоціюються з Україною чи походять з України.

Таких 55. У вони розділилися за наступними критеріями:

Українські аккаунти – це індивідуальні або колективні аккаунти
Найпопулярніші – аккаунти зірок та відомих публічних людей
Майже кожен другий найпопулярніший Instagram аккаунт серед українців – російський

Майже кожен другий найпопулярніший Instagram аккаунт серед українців – російський, водночас половина українських використовує російську мову.

Аккаунти особистостей переважають над аккаунтами проектів чи колективів.

Найпопулярніші – аккаунти зірок та відомих публічних людей, представників шоубізнесу.

На другому місці – лайфстайл блогери.

На третьому – відеоблогери та блогери з розважальним контентом.

Політики майже не представлені серед найпопулярніших аккаунтів. Instagram залишається в Україні, в першу чергу, каналом комунікації глобальних культурних трендів та стоїть осторонь відкритої ретрансляції політичних меседжів.

Водночас глобальні маркетингові моделі стають дедалі більш популярними серед аккаунтів українських макроінфлюенсерів.

***

Цей колективний портрет інфлюенсерів українського Instagram не претендує на універсальність і тривалість у часі та є спробою відобразити переважаючі тренди в українському сегменті Instagram.

Було проаналізовано 100 аккаунтів найпопулярніших Instagram аккаунтів серед української аудиторії на основі відкритих даних "HypeAuditor" станом на 24 травня 2019 р.

Інші дані стосовно кількості Instagram користувачів було взято з глобального цифрового звіту 2019 року "We Are Social". Ім’я жодного аккаунту не згадується навмисно, щоб уникнути реклами.

Антон Писаренко, координатор проектів Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, спеціально для УП.Життя

Титульне фото Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Що з нами роблять Facebook та інші соцмережі? Пройдіть ТЕСТ

5 способів, як соцмережі змінюють наш мозок

Чому не варто публікувати фото вашої дитини в соцмережах? Три причини

Як не відволікатися на Facebook та Instagram. 5 порад

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні