Книги до Дня Незалежності. Україна через призму історичних постатей та подій 

Скоро в Україні відзначатимуть День Незалежності України.

Це свято набуло додаткових сенсів після 2014 року.

Для мене, як очільниці видавництва, важливо робити свій внесок у розвиток україномовного книговидання: я вважаю, що книги про українців та якісні книги українською мовою – необхідна віха у становленні незалежності нашої країни.

Саме тому ділюся певними книгами, якими пишаюся.

Приклад іншим. Біографії видатних українців

"Любомир Гузар. Хочу бути людиною"

Катерина Щоткіна

Любомира Гузара можна по праву вважати духовним лідером багатьох українців.

Якщо вам колись доводилось чути його розмови вживу чи навіть у запису, ви напевно знаєте, як ця людина може магнетично впливати на інших: своїм глибинним спокоєм, мудрістю, грунтовністю.

Біографія Любомира Гузара розповідає всю історію – з часів, коли він жив в США та подорожував світом до моменту, коли вирішив присвятити себе Україні.

"Любомир Гузар. Хочу бути людиною"

Він щиро вірив в людське, в гідність та чесність: він був вказівником, прикладом для наслідування.

Блаженніший Любомир казав: "Ви дуже сильні, якщо бажаєте добра, якщо стараєтеся, якщо гуртуєтеся, якщо намагаєтеся спільно творити добро".

"В’ячеслав Чорновіл. Дух, що тіло рве до бою"

Василь Деревінський

Це – перше дослідження життя та діяльності В’ячеслава Чорновола.

Його життєпису вистачило б і на десять біографій: заслання у радянські концтабори, протестні голодування, участь у національно-визвольних рухах (шістдесятник та дисидент), заснування Народного Руху України.

Політичний та культурний діяч, Чорновіл зробив вагомий внесок у формування незалежної України.

"В’ячеслав Чорновіл. Дух, що тіло рве до бою"

Про В’ячеслава Чорновола можна розповідати довго, та найбільш красномовно про його ставлення до Батьківщини говорять ця цитата: "Україна починається з тебе".

Хочеться, щоб саме такий світогляд формувався у цього і майбутніх поколінь українців.

"Мустафа Джамілєв. Незламний"

Севгіль Мусаєва, Алім Алієв

Мустафа Джемілєв – національний лідер кримських татар, символ єднання депортованого народу і повернення його на рідну землю.

Він присвятив своє життя боротьбі з системою, величезною репресивною махиною, пройшов радянські тюрми, голодування, залякування – і переміг.

"Мустафа Джамілєв. Незламний"

Однак анексія Криму в 2014 році почала новий виток випробувань. Історія його життя – це історія боротьби кримськотатарського народу.

Одна з найвідоміших цитат Джемілєва: "Ніхто і ніколи, ні за яких обставин, не змусить мене відмовитися від виконання свого обов'язку та обов'язків, що накладаються честю, совістю і національною гідністю".

Він подає приклад, вартий наслідування.

Історія

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з колишнього архіву КДБ УСРС"

Вахтанг Кіпіані

Цієї осені на великі екрани виходить фільм про Василя Стуса. Він – людина, яка символізує боротьбу за незалежність України і проти системи: він вирішив не коритися, приймав участь у русі незгідних з русифікаторською й антиукраїнською політикою, мав активну правозахисна позицію.

У книзі про справу Стуса Вахтанг Кіпіані зібрав документи із шеститомної кримінальної справи, яка зберігається на полицях колишнього архіву КДБ УРСР (нині – Галузевий державний архів СБУ) та додав публікації з маловідомими фактами з життя поета.

"Справа Василя Стуса. Збірка документів з колишнього архіву КДБ УСРС"

Вся ця інформація допоможе дати відповіді на найбільш болючі питання щодо ролі адвоката Віктора Медведчука на суді Стуса, шансів на здобуття поетом Нобелівської премії.

Яка насправді була причина арешту та смерті діяча? Хто під час процесу намагався врятувати Василя Стуса, а хто зробив усе, щоб він назавжди зник за ґратами політичної зони на Уралі?

Всі відповіді – в книзі.

"ОУН і УПА"

Вахтанг Кіпіані

Діяльність ОУН і УПА, так само, як і весь Визвольний рух XX століття, належать до малодосліджених явищ минулого, які вартують стати одним із найяскравіших прикладів боротьби за незалежність – не тільки в українській, але й у світовій історії.

Ця книга складається з текстів, авторами яких є впливові науковці, журналісти, громадські діячі та дисиденти. Вахтанг Кіпіані – її укладач.

"ОУН і УПА"

Всі автори мовою фактів, свідчень, спогадів, побутових подробиць і навіть філософських міркувань відповідають на гострі питання, намагаючись відшукати правду про відчайдушних борців за українську державність – про бандерівців, у лапках і без.

"Тотальні війни. Творення модерної України в 1914-1954 роках"

Юрій Лібер

Юрій Лібер – викладач кафедри історії Університету Алабами в Бірмінгемі та автор книжок Aleхander Dovzhenko: A Life in Soviet Film (2002) i Soviet Nationality Policy, Urban Growth, and Identity Change in the Ukrainian SSR, 1923-1934 (1992).

Його дослідницькі й викладацькі інтереси: радянська і пострадянська історія, формулювання національної ідентичності, процеси демократизації в Україні ХХ століття.

Саме в цій книзі автор переконливо пояснює, як дві світові війни, революції, голод, геноциди й чистки, які протягом першої половини ХХ століття спустошували Європу, руйнували і заразом творили українську націю й відіграли важливу роль у формуванні сучасної України.

"Тотальні війни. Творення модерної України в 1914-1954 роках"

Ця книжка – важливе дослідження масштабів і парадоксальних наслідків масового насильства, яке допомагає зрозуміти складну всторію ХХ століття.

Адже завдання кожної нації – примиритися зі своєю пам'яттю, навчитися дивитись у майбутнє, враховуючи уроки минулого.

Юлія Орлова, генеральна директорка видавництва Vivat, спеціально для УП.Життя

Реклама:

Головне сьогодні