У креативність – через книги. 10 кроків від видавчині

У креативність – через книги. 10 кроків від видавчині

Рано чи пізно ті, кому довірено "творити" – приходять до вигорання – ситуації, коли креатив "не йде".

І починається новий пошук – перевірених рецептів відновлення творчих ресурсів.

У цьому матеріалі хочу поділитися своїм.

Я беру в руки книгу, щоб зарядитися її енергетикою і наповнитися концентрованою авторською філософією.

Читання певної літератури дозволяє переналаштувати кут нахилу внутрішньої призми сприйняття світу і розширити власний творчий спектр.

1. Усвідомте емоції

І спробуйте визначити – реакцією на які дії або думки вони є?

На життєві досягнення глибоко впливає емоційна сфера людини. Зараз це вже науково обґрунтований факт.

Читання розвиває емпатію та допомагає краще розпізнавати людські емоції – довели в своєму дослідженні науковці з команди Нової школи соціальних досліджень університету Нью-Йорка.

Чи замислювалися ви: "Які емоційні складові формують нашу долю?", "Для чого нам емоції і як навчитися ними керувати?", "Чи можна виправити емоційні моделі, закладені в людині, якщо вони гальмують її прагнення до кращого?" і чи реально об'єднати поняття "емоції" і "інтелект" – в одне, – щоб не отримати протиріччя?

Навіщо це потрібно і як "підключити" емоційний інтелект йдеться сторінками однойменного світового бестселера.

Читання допомагає краще розпізнавати людські емоції

А зовсім скоро у видавництві Vivat вийде "Емоційний інтелект в бізнесі" – продовження вищезгаданого бестселера. Тут Деніел Гоулман занурює читача в робочі будні.

У книзі безліч приголомшливих історій тріумфів і поразок, а також доказів того, як наявність або відсутність емоційного інтелекту визначає рівень успішності.

Що ж робити, якщо EQ недостатньо для кар'єрного росту? Відповідь проста – потрібно вчитися!

2. "Зелене світло" для чужих ідей або Індульгенція на креатив

Неповторна в своєму роді книга "Кради як митець" Остіна Клеона.

Моєму приятелеві зі сфери організації креативних заходів вона допомогла вирішити внутрішній конфлікт.

Проблема була в тому, що коли Іван придумував ідею, а потім включав google – research, то, найчастіше, зустрічав щось схоже, вже втілене кимось іншим.

Неповторна в своєму роді книга

У підсумку він щоразу відмовлявся від розвитку такої ідеї, замість того, щоб її доопрацювати, посилити і втілити.

Остін Клеон каже: "У світі немає нічого оригінального, тому не відкидайте чужий вплив, колекціонуйте ідеї, обмірковуйте їх ще раз, аранжуйте по-новому в пошуках власного шляху".

Саме книга Клеона дозволила герою цієї історії вирішити внутрішні суперечності й запустити свій творчий експрес іншою колією, з набагато меншою кількістю проміжних зупинок. Спробуйте і ви.

3. Спроєктуйте, перш ніж будувати, або Індивідуальна мікроархітектура мозку

Нейрофізіологія креативності пов'язана зі стимуляцією гіпокампу – відділу мозку, який відповідає за роботу декларативної пам'яті, різні види запам'ятовування інформації, мов та образне мислення. Останнє – вкрай важлива річ для тих, хто проповідує креативне мислення.

Стимуляція гіпокампу досягається декількома методиками, найефективніші з них – постійне читання і навмисне заучування інформації, як, наприклад, у дивовижній історії про англійців, які дуже хотіли стати лондонськими таксистами.

Герої цієї історії мріяли отримати офіційну ліцензію і право керування лондонським таксі (це ті самі чорні кеби, на яких катається Шерлок-Камбербетч).

Умовою отримання такої ліцензії є необхідність вивчити напам'ять назви 25 000 вулиць і провулків Лондона в радіусі 10 кілометрів від вокзалу Чарінг-Кросс.

Через 3 роки цілеспрямованого запам'ятовування у таксистів, які, в результаті, успішно склали іспит і отримали довгоочікувану ліцензію, кількість сірої речовини в зоні гіпокампу збільшилася на 30% у порівнянні з вимірами, проведеними на початку експерименту.

Цю та десятки інших історій і дивних наукових фактів ви знайдете у книзі Асі Казанцевої "Мозок матеріальний. Про користь томографа, транскраніального стимулятора і клітин равлика для розуміння людської поведінки".

Гарну пару цій якнайкраще складає книга доктора Діна Бернетта "Наш дивакуватий мозок". Автор кидає виклик глобальному стереотипу щодо того, буцімто наукові тексти повинні бути сухими і бездушними.

Дуже важливо вибудувати індивідуальну мікроархітектуру мозку

У цій книзі йдеться про величезну кількість всіляких дурниць і помилок, на які здатний наш мозок. Тут іскрометний гумор і глибоке наукове знання, проста й зрозуміла мова і барвисті історії про "співпрацю" і непримиренні конфлікти між первинним "мозком рептилії" і "неокортексом", мозковою надбудовою, в якій сконцентровані усвідомленість, увага, сприйняття, роздуми.

Доктор Бернетт, невролог за фахом, пише: "Неокортекс є гнучким і чутливим відділом, тоді як мозок рептилій – це давно сформоване консервативне утворення.

Нам всім не раз траплялися люди, які вважають, що знають все набагато краще за нас, оскільки вони доросліші або "працюють над цим на 20 років довше", ніж ви.

Співпраця з такою людиною може стати справжнім кошмаром. Це як намагатися розробляти комп'ютерні програми в команді з тими, хто наполягає на використанні друкарської машинки тільки тому, що так робили раніше.

Мозок рептилій зазвичай діє саме таким чином: він протидіє корисним процесам у неокортексі й демонструє при цьому неймовірну впертість".

Здається мені, що намальований образ прекрасно змальовує боротьбу радикального консерватизму і креативності в людському суспільстві.

4. Відволікання і відпочинок

Дві мої найулюбленіші книги для затишного сімейного дозвілля і подорожей мають співзвучні теми і назви.

Це "Рік у Провансі" Пітера Мейла і "Рік хюґе по-данськи. Секрети найщасливішої країни у світі" Гелен Рассел. Герої обох книг переїжджають в інші країни і круто змінюють власне життя.

Пітер Мейл з дружиною і собаками переїжджає з манірної Англії до старовинного будинку у французькому Провансі. Автор пропонує читачеві прожити разом цілий рік.

Пітер знайомить з неймовірно смачними стравами прованської кухні, добрими й іноді смішними людьми, але головне – майстерно переносить у казкову атмосферу поселення на півдні Франції, з його французьким діалектом, простими земними насолодами і незвичним, після гучних і божевільних буднів мегаполісу, ритмом життя.

Легкий гумор, відвертий стиль оповіді і аромат місцевих страв безоглядно закохує в нехитрий сюжет книги.

Обидві ці книги активізують первинну сенсорно-моторну область мозку,
яка відповідає за тілесні відчуття

Журналістка ж Гелен Рассел, авторка книги "Рік хюґе по-данськи", ще в епілозі налагоджує зв'язок з аудиторією на хвилі відвертого визнання: "Я працювала редактором глянцевого журналу і відчувала себе брехухою.

Цілими днями я наставляла своїх читачок, як гармонійно поєднувати роботу з особистим життям, досягати успіху, зберігати душевний спокій і ґрунтовність розуму, займатися спортом, слідувати модним тенденціям в одязі, нарешті, випромінювати сяйво і радість.

При цьому сама я досі виплачувала студентський кредит, а протягом дня, щоб підтримувати тонус, поглинала кінські дози кофеїну і не могла заснути без келиха "Совіньон блан".

Обов'язково прочитайте цю книгу, щоб відволіктися, посміятися і дізнатися подробиці пригод успішної лондонської кар'єристки, яка переїхала у данську провінцію і шукала там національний "дзен". До речі, у Данії він називається "хюґе" і означає комфортне й безтурботне життя.

Гелен Рассел відверто пише про плюси і мінуси Данії, баланс між роботою і дозвіллям, лібералізм та сексизм, виховання дітей, смачні булочки і навіть правила підйому прапора.

З точки зору нейрофізіології, обидві книги активізують первинну сенсорно-моторну область мозку, яка відповідає за тілесні відчуття.

Цей факт доведений дослідниками з університету Еморі (Атланта, США). Даний феномен відомий як "заземлене пізнання" і виражається в тому, що під час читання людина може фізично відчувати себе в реальності, про яку йдеться в книзі. Тож для фантазії – немає меж.

5. Тренуйте фантазію читанням

Читання – найефективніший тренажер для розвитку фантазії.

Жоден інший формат сприйняття інформації не стимулює таку кількість мозкових центрів одночасно, поступово розширюючи ресурси мозку в сферах пам'яті, творчості, ерудованості, підвищення рівня інтелекту.

Ні аудіокнига, ні відеоформати не змушують мозок так багато працювати, як під час читання: одночасно відбуваються десятки процесів дешифрування букв, слів і речень, складання їх у образи, інтерпретації, пошук сенсу.

Пам'ять і навчання – найефективніші стимулятори росту нових нейронів і синапсів (нейронних зв'язків).

Якщо ви не налаштовані на "великий жанр" – відкривайте збірник афоризмів. З давніх часів слово мало магічну силу, а людська думка, виражена в різних літературних формах, вчила, підбадьорювала і спонукала до дії.

У моїй бібліотеці – це книга під назвою "Мудрість тисячоліть. Притчі і афоризми".

Іноді, коли мене щось турбує і не можу знайти відповідь, граю в гру: ставлю питання і відкриваю книгу у випадковому місці. Досить часто прочитане наштовхує мене на правильну думку.

6. Розширення свідомості і релаксація

Точно не відкрию Америку, але оскільки повторення – мати навчання, то все ж нагадаю, що духовні техніки і медитативні практики допомагають торкнутися інформаційного простору Всесвіту і відкрити благодатний канал для творчості.

Медитація – це дуже складно, знаю з особистого досвіду, але дуже продуктивно.

У цьому питанні довіряю рекомендаціям світових духовних гуру. Одна з найпростіших, практично нескладних і тактильних медитативних практик – це створення мандали і робота з нею за певною технікою.

Завдання – створити персональний сакральний символ, попрацювати з дитячим досвідом, очистити власне енергетичне поле від негативу і гармонізувати своє життя.

Автори книги "Медитації. Керуй реальністю з мандалами" запевняють, що керувати реальністю зовсім не складно!

Медитація – це дуже продуктивно

7. Література self-help – знову повірте в себе

Кожен раз, коли долають сумніви і острахи, що нічого не вийде – відкривайте одну з "книг мудрості" французького журналіста і філософа Шарля Пепена.

"Філософія впевненості в собі" і "Переваги поразок" – швидка допомога для кожного, кому терміново необхідне джерело натхнення.

Шарль Пепен, спираючись на фундаментальні праці античних і сучасних філософів, психоаналітиків і психологів, а також на досвід великих спортсменів і митців, розкриває таємницю віри в себе.

Дві "книги мудрості" французького журналіста і філософа

Подивіться, як змінювали свій спосіб життя і вчилися впевненості Мадонна, Патрік Едлінджер, Жорж Санд, Джон Леннон, Серена Вільямс та інші легендарні особистості.

Як підіймалися після невдач Шарль де Голль, Стів Джобс, Серж Генсбур та Дж. К. Роулінг, Томас Едісон і Вінстон Черчилль. І продовжуйте рухатися назустріч мрії.

8. "Факапи" – ресурс для зростання

Приклади рідкісного везіння і геніального стратегування у книгах все частіше стають схожими на не дуже коректні хвастощі.

Зовсім інша справа, коли люди відверто розповідають про те, як вибиралися з "пасток", вчилися лавірувати поміж "граблів" і до яких висновків, в результаті, прийшли.

Саме про це одна з моїх найулюбленіших книг Девіда Кові та Стефана Мардікса – "Пасткологія: 7 хитрощів для досягнення успіху в житті".

"Факапи" – ресурс для зростання

Ця книга не містить беззмістовних установок. Проте надає рецепти простих рішень у складних обставинах і вчить більше ніколи не потрапляти у пастки.

9. Знижуйте рівень стресу: ігноруйте

Про опанування "магічного мистецтва ігнорування" в однойменній книзі розповідає Сара Найт.

Авторка вважає, що вміння ігнорувати – це "чарівна паличка" на шляху до того, щоб стати творцем власного щастя.

Знижуйте рівень стресу

Ця дотепна і практична пародія на бестселер Марі Кондо "Викинь мотлох із життя" пояснює, як:

  • припинити займатися тим, що інші вважають зайвим;
  • розділити те, чим треба займатися, і те, про що турбуватися не варто;
  • навчитися говорити "ні" і нарешті почати жити так, як мріяли.

10. А як щодо гри?

Наприклад, в IQ Puzzle Brain fitness. Такі випустив Vivat.

Здається, що ці пазли легко збирати, але це – тільки на перший погляд. Дивовижна гра для розвитку мислення, захоплююча і по-справжньому складна. Для всіх, хто любить головоломки.

Просто візьміть і подаруйте собі кілька безсонних ночей.

Ну що ж. Чек-лист "читання – креативність" готовий.

Занотуйте або збережіть у "хмару" і заглядайте туди у моменти, коли ідеї без попередження "їдуть у відпустку".

Щоб через наповнення і апгрейд вашої "карти пам'яті" перезапустити потік креативу, нестандартних рішень і геніальних інсайтів!

Юлія Орлова, генеральна директорка видавництва Vivat, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина SergeyNivens/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

6 книг, які допоможуть повернутись до звичного життя після карантину

5 книг, які допоможуть вам налаштувати свої інформаційні фільтри

5 книг про видатних особистостей, які надихають

7 звичок, які допоможуть прочитати більше книг

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні