На що звернути увагу вперше в ресторані
Сьогодні часто можна почути від друзів і знайомих "Це мій улюблений ресторан ..." або "Цей ресторан найкращий".
Але, як правило, у кожного свої улюблені місця, свої критерії найкращого.
Хтось себе почуває затишно, коли поруч знаходяться хіпстери або студенти.
А комусь без відомого артиста за сусіднім столиком ну зовсім не затишно в ресторані.
Ось кілька пунктів на які варто звернути увагу в ресторані вперше:
Популярність закладу
Простіше кажучи, порожній цей ресторан або повний.
Зрозуміло, що якщо ви прийшли в ресторан о 16:00, то напевно, крім вас, в ньому можуть бути тільки співробітники і сусід, який заскочив випити кави на барній стійці.
А ось якщо під час вечері в ресторані зайняті лише 1-2 столики, то щось тут не те. І, можливо, гості щось знають.
До речі, якщо ви подорожуєте, то принцип такий же, але є нюанс.
Припустимо, ви в Італії. Вам однозначно слід звернути з туристичного маршруту, відійти поодаль від музею або собору, який повний туристів. Згорнути кілька разів на вузькі вулички, віддаляючись. Трохи заблукати, а тільки потім знайти ресторан, в якому обідають італійці.
Як правило, це зовсім непримітна тратторія. Так саме в таких місцях, як правило, смачно нагодують.
Як вас зустрічають
Тут все просто – вам раді чи ні.
Я не кажу про те, що побачивши вас в дверях троє офіціантів, хостес, адміністратор та сомельє повинні наввипередки побігти вас зустрічати. Але, якщо ви встигли вивчити інтер'єр, перерахувати столи і вазони, розглянути перехожих через вікно і ще не отримали меню – йдіть.
Меню і спілкування з офіціантом
Якщо ж все ок і ви отримали меню, і посмішку офіціанта, то озирніться.
Подивіться що у інших гостей на столах. Так легше замовити їжу. Я зазвичай дивлюся, що їдять і обираю блюдо, а не назву в меню.
Запитайте рекомендацію у офіціанта, але конкретно. Не задавайте, будь ласка, найдурніше питання – "А що у вас смачненького?".
"Що сьогодні свіже?" – питати взагалі недоречно. Не дратуйте офіціанта, не намагайтеся пожартувати над ним або над рестораном, над свіжістю їжі тощо.
Якщо ви хочете супу, знайшли в меню бульйон, то треба запитати у офіціанта про інгредієнти цього бульйону, спеції та особливості. Так буде легше всім.
Поки будете чекати бульйон, стримайтеся від чергового недоречного жарту про те, чи не зараз ловлять курку для бульйону. Краще випийте келих вина і отримаєте задоволення від спілкування зі співрозмовником або співрозмовницею, ну або ж з офіціантом.
Кухня
Зараз у багатьох місцях вона відкрита. Можна підійти ближче, поспостерігати, поспілкуватися з кухарями, дізнатися як там бульйон та запитати рекомендації щодо основного блюда.
Перевірено. Добре працює.
Чайові
Якщо вам все сподобалося, не скупіться. 20% буде більш ніж достатньо.
Подякуйте офіціанту чаєм, підійдіть скажіть "Дякую!" або залиште чай кухареві –йому приємно і до нього зазвичай, крім критики, навряд чи щось доходить...
Відгук про їжу або сервіс
Якщо вам сподобалося, то, крім чайових, лишіть подяку та дайте рекомендації друзям.
Якщо щось пішло не так – спробуйте вирішити це відразу, скажіть про пересолений суп або зниклого офіціанта.
У 90% випадків проблема буде вирішена на місці.
І, прошу вас, якщо вам не сподобався суп, не потрібно доїдати його до останньої ложки, відкривати Facebook і писати що офіціант/ресторан недостатньо люб'язні, страви не смачні. Швидше проблема в вас, якщо ви так робите.
До речі, персонал хорошого ресторану завжди чекає вашого повернення, запам'ятовує своїх постійних гостей і особливо цінує подяки, якщо їхня робота заслуговує на це.
Андрій Величко, шеф-кухар, спеціально для УП.Життя
Титульна світлина stockyimages/Depositphotos
Вас також може зацікавити:
Як поводитися в закладі. Поради від керівниці ресторану
Київський ресторан увійшов у топ найкращих піцерій світу. РЕЙТИНГ
"День довіри" чи халяви? Як у Львові в ресторанах їли і не платили
Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.
А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.