Спалах легеневої хвороби у США: ключові уроки для України

Спалах легеневої хвороби у США: ключові уроки для України

Щороку Міністерство охорони здоров’я стикається зі спалахами небезпечних хвороб, як-от кір та дифтерія.

Кожне повідомлення про нові випадки захворюваності викликає паніку серед населення, оскільки державні органи охорони здоров’я не мають єдиної стратегії комунікації в кризовій ситуації.

Незалежно від масштабу захворювання, успішність заходів з його подолання залежить від того, наскільки люди дотримуються рекомендацій інституцій охорони здоров'я.

А це, в свою чергу, вимагає довіри.

Суперечливі повідомлення, непослідовні заяви та приховування інформації підривають довіру до державних інституцій, що зводить нанівець їхні спроби запобігти розповсюдженню хвороби.

Спалах ураження легень у США – це кейс про те, як державні інституції не лише не впоралися з кризою, а й стали заручниками політичної гри, знехтувавши інтересами мільйонів громадян.

Що насправді трапилося у США?

Цього літа від легеневої хвороби, більш відомої як EVALI, постраждали понад 2 тисячі американців.

На початку листопада 2019 року Центр контролю над захворюваністю (CDC), аналог українського Центру громадського здоров’я, офіційно повідомив, що захворювання спричинив ацетат вітаміну Е, який не використовується у легальних нікотиновмісних продуктах.

Більшість постраждалих використовували нелегальні продукти для вейпингу, які містили тетрагідроканабінол (ТГК) – похідну канабісу.

Органи громадського здоров’я від самого початку не змогли чітко сформулювати основні повідомлення, що призвело до циркуляції недостовірної інформації на тлі масової паніки.

Урок 1. Початок кризи – ключовий момент

Проблеми у комунікації щодо EVALI почалися з перших днів.

Вже 17 серпня Центр контролю і профілактики захворювань (CDC) заявив: "Не дивлячись на те, що деякі випадки, можливо, пов'язані з використанням електронних сигарет, необхідно більше інформації для визначення причини захворювання".

Оскільки електронні сигарети були згадані перед тезою про невідомі причини захворювання, громадськість і ЗМІ одразу пов'язали EVALI з легальними нікотиновмісними продуктами.

Саме тоді й з'явився "викривлений" контекст, в якому інтерпретувалися всі наступні повідомлення, навіть після виявлення справжньої причини захворювання – ацетату вітаміну Е у складі незаконних продуктів з канабісом.

CDC не надав чіткого пояснення, що парасольковий термін "електронні сигарети" включає не лише легальні продукти, що містять тільки нікотин, але й нелегальні, що містять похідні канабісу.

На тлі збільшення числа вейперів серед молоді ця заява викликала шквал недостовірних повідомлень у ЗМІ, а політики почали спекулювати на цій темі, наввипередки пропонуючи взагалі заборонити електронні сигарети.

Урок 2. Не втрачайте об’єктивності

Після статей у ЗМІ про виявлення ацетату вітаміну Е у нелегальних продуктах, у CDC заявили, що вони "не знайшли ацетат вітаміну Е в усіх протестованих зразках".

Тим самим, Центр продовжив применшувати взаємозв'язок спалаху легеневої хвороби з продуктами, що містять канабіс.

Лише 27 вересня CDC оголосив, що "продукти, які містять тетрагідроканабінол (ТГК), можуть бути причетні до ураження легень". Однак їхні профілактичні рекомендації й надалі пов’язували нікотиновмісні електронні сигарети з EVALI.

Урок 3. Реагуйте так швидко, як можете

Тим часом, токсикологічні тести почали виявляти потенційно шкідливі хімічні сполуки у продуктах для вейпингу канабісу. Частка хворих, які повідомили про вживання марихуани, перевищила 75%.

Лише 28 жовтня у CDC дійшли висновку, що "продукти з ТГК, особливо придбані на вулиці або з інших неофіційних джерел, пов'язані з більшістю випадків захворюваності".

І все ж CDC й надалі рекомендує "утриматися від використання всіх електронних сигарет і продуктів для вейпингу".

Урок 4. Більше конкретики – менше плутанини

Найбільшим провалом у комунікації щодо EVALI стало вживання загального терміну "електронні сигарети".

CDC втратив можливість відокремити нелегальні продукти з марихуаною та легальні, регульовані продукти, що містять нікотин.

Більш того, тривале небажання CDC визнати, що нікотиновмісні електронні сигарети не спричинили хвороби, лише посилювало помилки у комунікації.

Організації громадського здоров'я не повинні приховувати інформацію або вуалювати повідомлення, поки не враховують кожну потенційну змінну.

Урок 5. Будьте послідовними

Наразі CDC також розслідує спалах захворюваності на сальмонельоз.

У Центрі остаточно пов’язали цей спалах з яловичим фаршем, спираючись на свідчення 75% постраждалих, котрі повідомили про його вживання.

Незважаючи на те, що чверть постраждалих не їли яловичини, Центр не став відкладати заяву про "винуватця" захворювання. І, на відміну від комунікації щодо EVALI, CDC в цьому випадку не став радити американцям перестати вживати яловичину.

Звісно, може знадобитися багато місяців або років, щоб розібратися в особливостях процесу та причинах невідомого захворювання. Наприклад, за період між 2002 і 2011 роками CDC ідентифікував і джерело, і патоген лише у 38% зареєстрованих випадках захворювань харчового походження.

Проте можна запобігти новій хвилі захворюваності, надаючи громадськості своєчасні та дієві рекомендації.

Урок 6. Політична гра недоречна, коли йдеться про людські життя

З огляду на нездатність CDC відокремити легальні, нікотиновмісні електронні сигарети від нелегальних продуктів для вейпингу канабісу, важко повірити, що їхні дії не мають політичних мотивів.

Поки американські політики стрімголов пропонують заборонити все більшу кількість різновидів електронних сигарет, органи громадського здоров’я (CDC та FDA) жодного разу не згадали, що їхнє розслідування не підтверджує необхідності заборони зареєстрованих легальних альтернатив курінню.

Дозволяючи поширювати необґрунтовані страхи та міфи, CDC використав EVALI як шахову фігуру в політичній грі, що може принести в жертву здоров'я мільйонів колишніх та нинішніх курців.

У випадку суттєвого обмеження офіційного ринку електронних сигарет курці будуть змушені повернутися до звичайних, незважаючи на офіційні рекомендації FDA не робити цього.

Ірина Шелепова, глава ГО "Альянс зменшення шкоди в Україні", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина [email protected]/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Легалізація коноплі: сірий ринок – чорні перспективи

Скалецька пояснила, що треба зробити для доступності медичного канабісу в Україні

Українські вчені долучилися до заклику дозволити канабіс для науки

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні