Легалізація коноплі: сірий ринок – чорні перспективи

Легалізація коноплі: сірий ринок – чорні перспективи

Поки Україна розглядає можливість легалізації медичного канабісу, США пройшли довгий шлях до федерального дозволу на вирощування конопель та споживання отриманого з них канабідіолу.

Позитивний ефект від лікування канабісом симптомів багатьох захворювань, зокрема епілепсії та раку, а також смертельні ризики чорного ринку на прикладі США рано чи пізно поставлять українських урядовців перед необхідністю прийняття рішення.

Ось три американські кейси про те, у що може перетворитися легалізація медичного канабісу без належного контролю.

Розфокусування суто медичного застосування

У медицині найбільш широко використовуються два канабіоїди: канабідіол (КБД) та тетрагідроканабінол (ТГК).

З конопель отримують КБД, а марихуану вирощують для отримання ТГК.

Перший компонент є легальним у США, другий підпадає під закон "Про контрольовані речовини" як наркотичний засіб першої категорії на рівні із героїном та кокаїном.

Канабідіол застосовують для лікування психозів, ПТСР, депресій, судом, блювоти, а також використовують для полегшення симптомів артриту, раку, цукрового діабету та інших захворювань.

КБД не є психоактивним компонентом, тому при його застосуванні немає ефекту ейфорії. Головна перевага даної речовини – це відсутність побічних ефектів, властивих ТГК.

Тетрагідроканабінол – це основний психоактивний компонент, який викликає ейфорію, зміну простір-часового сприйняття, сильне відчуття голоду тощо.

У США він використовується для лікування глаукоми, безсоння, слабкого апетиту, м'язової спастичності тощо.

На федеральному рівні у США концентрація ТГК не може перевищувати 0,3%, проте у медичному канабісі допускається різне співвідношення КБД і ТГК.

Минулого року Управління з контролю за якістю харчових продуктів та лікарських препаратів (FDA) уперше затвердило препарат на основі КБД Epidiolex для лікування нападів при двох формах епілепсії.

Схвалення даного лікарського препарату позначилося на використанні КБД у харчовій промисловості.

На той час уповноважений FDA Скотт Ґоттліб заявив, що торгівля між штатами продуктами харчування та харчовими добавками, які містять КБД, є незаконною, незалежно від способу його отримання, оскільки FDA забороняє використання інгредієнтів лікарських засобів у їжі або харчових добавках.

Нові ризики і горизонти для фермерів

Підписаний у кінці минулого року президентом Дональдом Трампом законопроект про сільське господарство легалізував канабідіол на федеральному рівні.

Закон також дозволяє фермерам легально вирощувати промислові коноплі.

Спад тютюнової та молочної промисловості, торговельна війна між США та Китаєм, яка вплинула на продаж соєвих бобів, та більш глобальні виклики на кшталт зміни клімату суттєво відбилися на американських аграріях, тож вирощування конопель відкриває нові перспективи для 2 мільйонів фермерських господарств.

Лідер республіканців Мітч МакКонелл заявив, що закон не лише легалізує коноплі, але й покладає відповідальність на державні управлінням сільського господарства за нагляд за ними.

Закон дозволяє кожному штату вирішувати самостійно, чи хоче він легалізувати продаж КБД у своїх межах.

Змінивши спосіб визначення марихуани у законі "Про контрольовані речовини", щоб воно не включало коноплі, закон фактично вилучив отриманий з конопель КБД зі списку контрольованих речовин.

З прийняттям нового закону імпорт конопель з Китаю та Канади зменшився на 10 млн доларів, а площа, яку американські фермери виділили для конопель, за рік зросла з 23 до 77 тисяч акрів (близько 31,1 тис. га).

Як повідомив Bloomberg, ринок КБД може сягнути $20 млрд доларів до 2022 року. Очікується, що лише споживчі продажі канабідіолу досягнуть позначки у $1,8 млрд.

Проте не все склалося, як гадалося. Наразі у США не існує такого державного страхування врожаю конопель, як для традиційних сільськогосподарських культур.

На думку Американської асоціації банкірів, більшість банків уникатиме цього сектору, доки фінансові регулятори не зможуть відрізнити легальні коноплі від нелегальної марихуани.

Як чорний ринок вбиває людей

Перед США гостро стоїть проблема чорного ринку марихуани. Відсутність сертифікації та контролю якості призвели до госпіталізації американців, котрі купили марихуану у формі рідини для вейпингу на чорному ринку.

Станом на 22 жовтня 2019 року було зареєстровано 1604 випадки ушкодження легень, з них 34 забрали життя.

Подібна ситуація може трапитися й в Україні, адже держава взагалі не контролює ринок електронних сигарет.

Саме нелегальні рідини для вейпингу з високим вмістом ТГК призвели до раптового спалаху легеневих хвороб у США цього літа.

Другою причиною захворюваності та смертельних випадків став ацетат вітаміну Е, котрий не використовується у виробництві рідин для електронних сигарет, проте додається до рідин з канабіоїдами на чорному ринку.

FDA офіційно звернулося до американців з порадою не використовувати продукти для вейпингу, що містять ТГК.

Крім того, споживачі не повинні модифікувати або додавати ТГК та/або інші масла в придбані в магазинах електронні сигарети, а також купувати нелегальні рідини з ТГК.

"Ми повинні розрізняти нелегальний вейп та електронні сигарети, наголосив колишній уповноважений FDA Скотт Ґоттліб, – останні означають регульовані FDA електронні системи доставки нікотину".

У США рідини для вейпингу, що містять канабіоїди, зокрема й легальний КБД, не регулюються, а, отже, не мають належного контролю.

Так само, як в Україні не регулюється увесь ринок вейпингу – у першу чергу, це стосується нікотиновмісних електронних сигарет.

На жаль, відсутність у державі належного контролю особливо небезпечна, оскільки на ринок може потрапити контрафактна продукція та небезпечні речовини, що може призвести до трагічних наслідків.

Проте громадське здоров’я може отримати зиск від вейпингу за умови дотримання суворих стандартів виробництва (GMP) та державного контролю за електронними сигаретами – значно менш шкідливими замінниками сигарет для дорослих курців.

Чи може Україна виграти на легалізації конопель?

Досвід США однозначно вказує на позитивну відповідь. Проте держава має зробити не один великий крок для досягнення економічного успіху, і першим з них має бути відокремлення КБД від ТГК та його легалізація.

Виведення ринку з тіньових схем означатиме гарантію якості продукції, позитивний вплив на громадське здоров’я, економічне зростання та наповнення державного бюджету, а отже, виграють усі учасники ринку.

Ірина Шелепова, глава ГО "Альянс зменшення шкоди в Україні", спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Скалецька пояснила, що треба зробити для доступності медичного канабісу в Україні

Легалізація медичної марихуани: чому пацієнти та лікарі її вимагають. Пояснює Супрун

Українські вчені долучилися до заклику дозволити канабіс для науки

Медичного канабісу потребують 2 мільйони людей

Позаземна форма життя? Ні, це марихуана! 12 світлин, які допоможуть зрозуміти її секрет

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні