Як я отримала рік навчання в одному з топових університетів Великої Британії

Як я отримала рік навчання в одному з топових університетів Великої Британії

Про стипендію освітнього фонду Горнбі я дізналася на засіданні кафедри від нашої завідуючої, яка в свою чергу, отримала інформацію від Британської Ради.

У той момент у багатьох з нас загорілися очі − адже це була унікальна можливість навчатися на магістерській програмі в Англії, причому за нашим основним профілем − викладання англійської мови.

При цьому стипендія покривала всі витрати, включаючи щомісячну стипендію, проживання, оплату за навчання, авіапереліт туди і назад, візовий збір і навіть складання міжнародного мовного іспиту.

Але на цілий рік! А як же дім, сім'я, діти?

З іншого боку це мрія дитинства – побувати у Великій Британії.

У ті дні я саме відкрила для себе блог Тані Бріско "Записки з англійської глибинки", в якому авторка дуже атмосферно пише про Британію.

Перше, що прочитала – пост про відвідування замку Хайклер, місце зйомок культового британського серіалу "Абатство Даунтон". У той час ми тільки про нього і говорили! Зрештою, емоції взяли верх, і я вирішила подаватися на стипендію.

Відразу скажу, що подавалася два роки поспіль. Перший раз був невдалий, а при другій спробі я вже мала уявлення про питання в заявці, що дозволило мені зробити її більш якісною.

Умови участі в програмі досить прості − необхідно мати від 3-х років досвіду викладання англійської мови на повну ставку, бути громадянином тієї країни, з якої ви подаєтесь, і мати необхідну кількість балів з мовного іспиту − IELTS (загальний бал 6.5, мінімум 6 балів в кожної з категорій і 6.5 за письмову частину), TOEFL (загальний бал 92 і 24 за письмову частину) або PTE (загальний бал 62 і 62 за письмову частину).

На етапі подачі заявки наявність міжнародного сертифіката не обов'язкова, іспит можна скласти пізніше. Так було у мене, складала IELTS після того, як пройшла перший етап і співбесіду.

Процес відбору виглядає так:

  1. Подача заявки.
  2. Співбесіда.
  3. Подача заявки в університет.
  4. Підтвердження від університету.

Пройшовши цей шлях, можу сказати, що ключовими моментами є перші два − подача заявки і співбесіда.

Подача заявки

Крім стандартних питань про освіту та досвід роботи, анкета містить питання, які потребують розгорнутих відповідей, що розкривають мотивацію та потенціал учасників.

Важливо в повній мірі описати свої професійні обов'язки, відмітити що для вас є значущим в роботі. Великим плюсом є наявність досвіду навчання викладачів.

Особливо уважно слід поставитися до питання про те, чому ви хочете вивчати TESOL (викладання англійської мови як іноземної) в університеті Уоріка. Думаю, тут важливо бути щирим і максимально конкретно виразити свої мотиви, адже у кожного викладача є теми, які йому особливо цікаві й близькі.

У моєму випадку, останні кілька років ми з деякими колегами активно вивчаємо, пробуємо, впроваджуємо різні технології та онлайн інструменти для вивчення англійської мови.

У нас з'явилися деякі досягнення та напрацювання в цій галузі − перемога на загальноуніверситетському конкурсі з використання власних індивідуальних мобільних пристроїв у вивченні іноземної мови; спільні статті на цю тему в фахових виданнях.

Тому відповідаючи на питання про свою мотивацію участі в програмі, я відзначила наскільки важливо для мене розвиватися саме в цій темі, тим більше в програмі курсу на факультеті прикладної лінгвістики в університеті Уоріка пропонується цілий модуль "Використання інформаційних технологій в навчанні іноземної мови".

Слідом за цим йде питання про те, який професійний досвід та навички ви можете привнести до навчання. Тут також важлива конкретика.

Я вказувала свої надбання в контексті описаної вище теми. Наприклад, описала, серед іншого, які саме онлайн ресурси використовую у навчанні та як саме.

В кінці заявки, потрібно розкрити питання про те, як навчання в Великій Британії вплине на вашу професійну діяльність в майбутньому у вашій рідній країні, а також описати проект, який допоможе розповсюдити отримані в британському університеті знання і досвід.

Тут важливо зробити акцент на професійному нетворкінгу, чітко прописати чим саме ви готові ділитися, для якої аудиторії і на яких заходах (конференціях, семінарах, тренінгах тощо).

При подачі заявки також необхідно вказати двох рекомендувачів. Самі рекомендації потрібні тільки на етапі розгляду документів університетом.

Співбесіда

Запрошення на співбесіду – це вже маленька перемога.

Питання на співбесіді здебільшого перегукувалися із заявкою. Ось деякі з тих, що мені запам'яталися: "Що ви найбільше цінуєте в своїй роботі?", "Наведіть приклад, коли ви об'єднали навколо себе колег для створення спільного проекту?", "Що саме вас приваблює в університеті Уорік?".

Досить багато питань було пов'язано з тим як мій досвід навчання в Великій Британії може бути корисний іншим викладачам в Україні, і як я збираюся передавати отримані знання і навички.

Через два тижні після співбесіди мене чекав ще один хвилюючий досвід – складання IELTS.

Щойно прийшли результати іспиту, я вже могла заповнити онлайн-анкету на сайті університету Уоріка і завантажити всі необхідні документи.

Залишалося лише чекати рішення. В кінці березня я отримала попередню пропозицію від університету, а в кінці травня остаточне підтвердження.

Як виявилося, я стала першим володарем стипендії фонду Горнбі в Україні! Безумовно, це для мене велика честь і відповідальність.

Попереду рік навчання в одному з топових університетів Великої Британії на факультеті прикладної лінгвістики із зірковим викладацьким складом.

Відчуваю хвилювання й водночас піднесення, відкриваючи нову сторінку в моєму житті, де я зустріну нових людей, отримаю нові знання й досвід, і зрештою вживу познайомлюсь з країною!

Зараз, коли всі етапи відбору пройдені, точно знаю секрет отримання стипендії фонду Горнбі.

Найголовніше, це − "a sense of belonging", тобто усвідомлення того, що це "твоє", сильно хотіти цього, бачити своє місце і роль в програмі.

І, звичайно ж, робити кроки для здійснення мети.

Мені пригадується, як ми з колегою вирішили влаштувати собі пригоду і поїхати на Міжнародний Одеський кінофестиваль спеціально, щоб побувати на творчому вечорі улюбленого і мега популярного британського актора.

Перед зустріччю в фойє ми купили печива з побажаннями у вигляді цитат з фільмів. Мені попалася така: "Зроби крок і дорога з'явиться сама собою".

Лариса Андрейко, перша стипендіатка Горнбі з України, доцент кафедри іноземних мов Навчально-наукового інституту бізнес-технологій "Українська академія банківської справи" Сумського державного університету, спеціально для УП.Життя

Податися на цю програму можна на сайті Британської Ради

Вас також може зацікавити:

Як вступити до американського вишу і вчитися безкоштовно

Випускники Гарварда та Стенфорда розкажуть, як вступити до західних університетів. Коли?

Українець вступив у 10 вишів США, обрав Гарвард і вчиться на курсі з дочкою Обами

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні