Доступне кіно перемагає: стрічки для незрячих та нечуючих глядачів

Доступне кіно перемагає: стрічки для незрячих та нечуючих глядачів

На початку червня 2020 року стало відомо, що фільм режисера Сімона Леренґа Вільмонта "Віддаленний гавкіт собак" став переможцем премії Peabody Awards.

Це історія про 10-річного хлопчика, який живе на території бойових дій впритул до лінії фронту на Донбасі.

А ще для України цей фільм важливий тому, що став одним з перших, який незрячі люди змогли подивитись на фестивалі Docudays у 2018 році.

"Мої думки тихі", "Земля блакитна, ніби апельсин", "Dzidio Перший Раз", "Віддалений гавкіт собак", "Донбас", "Ціна Правди".

Як ви думаєте, що об’єднує усі ці фільми?

По-перше, кожен з них здобув декілька нагород, зокрема в Україні. Це і Золоті Дзиґи, і відзнаки фестивалю Docudays та Одеського міжнародного фестивалю.

А ще, усі ці фільми є доступними і їх можуть переглянути незрячі та нечуючі люди в Україні.

Доступний фільм для незрячої людини має звукоопис, у якому описано все те, що відбувається на екрані поза діалогами та важливими звуками.

Кольори, зачіски, ландшафти, герої, їхні дії та їхня міміка. Усе-усе детально та згідно з правилами змальовано у такий спосіб, щоб незряча людина могла зрозуміти фільм як цілісний продукт і дивитися його разом з усіма.

Доступний фільм для нечуючої людини має розгорнуті субтитри. У них, окрім діалогів, також "розшифровано" інші важливі звуки та музику.

У деяких країнах замість субтитрів практикують переклад фільму жестовою мовою.

Кожного разу, як доступний фільм виграє один з конкурсів, я хочу піднести келих вина "за доступність", бо кожен доступний фільм в Україні – це вже велика перемога.

А перемога одного з доступних фільмів у конкурсі чи на фестивалі – це подвійна перемога.

Доступне кіно перемагає, значить, ми все правильно робимо.

І саме нове, актуальне й цікаве кіно задає тренд доступності кіноіндустрії в Україні.

І саме ці класні фільми можуть тепер переглянути незрячі та нечуючі люди.

Перемоги доступного кіно

2020. Фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" Ірини Цілик переміг в основному та у національному конкурсах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

А ще фільм змогли переглянути незрячі люди з усієї України, бо фестиваль відбувся онлайн.

Дві інші доступні стрічки – "Межа" та "Наша машина часу" – можна було дивитися впродовж усього фестивалю.

І ця географічна безбар’єрність – це ще одна несподівана перемога, завдяки карантину.

Крім того, усі іноземні стрічки фестивалю були доступні з розгорнутими субтитрами для нечуючих людей.

2020. Фільм "Мої думки тихі" Антоніо Лукіча – це справжня знахідка українського кінематографу.

Фільм отримав чотири "Золотих Дзиґи", зокрема, і в номінації "Найкращий український фільм 2019".

"Мої думки тихі" незрячі глядачі побачили вперше на Одеському міжнародному кінофестивалі, на якому він здобув Приз глядацьких симпатій.

Згодом стрічка була у прокаті, тепер доступна онлайн, а також був організований карантинний перегляд з балконів.

Таким чином, в усіх цих форматах і численних іпостасях, фільм могли і можуть дивитися незрячі глядачі.

Просто собі дивитися фільм разом з усіма - хіба не казка і не велика перемога?

2019. "Ціна правди" Аґнєшки Голланд польсько-українського-британського виробництва переміг на 44-му фестивалі польських художніх фільмів у Ґдині.

А ще "Ціна Правди" стала першим фільмом, який був доступний в усіх кінотеатрах України для незрячих та нечуючих людей.

Вперше. Уявляєте?

Вперше в історії українського кінопрокату незрячі та нечуючі глядачі могли собі прийти у будь-який кінотеатр, купити квиток, запустити Earcatch зі звукоописами або Subcatch з розгорнутими субтитрами та спокійно дивитися фільм.

Не йти до спеціального кінотеатру, і навіть не на спеціальний показ.

Уявляєте масштаб новизни? Маленький прорив для людства, але великий – для кіно в Україні.

2019. "Dzidzio Перший раз" Михайла Хоми та Тарасо Дроня здобув, зокрема, Премію глядацьких симпатій від "Золотої Дзиґи", а Діана Юраш, керівниця Dzidziofilm, закликала кіновиробників робити свої фільми доступними.

Для нас цей фільм став особливим, бо отримав перше прокатне посвідчення від Держкіно України як фільм з тифлокоментарем (звукоописом) та розгорнутими субтитрами.

Це перший доступний фільм в Україні, до якого завчасно був створений звукоопис, і його прем’єру змогли переглянути незрячі люди у Львові, Києві та Харкові.

2019. Серіал "Відморожений" з Дзідзьо у головній ролі став найуспішнішим українським серіалом 2019 року, а у день прем’єри 1+1 став лідером дня серед усіх українських телеканалів.

Але не менш важливим є те, що "Відморожений" став першим серіалом, який незрячі люди змогли переглянути по телевізору зі звукоописом.

І поки він залишається єдиним таким серіалом.

Ото сидиш собі на дивані, захопив з собою попкорн, включаєш серію на YouTube, запускаєш звукоопис на Earcatch – і дивишся. Чим вам не план на декілька карантинних вечорів?

Отже, телебачення теж стало доступним для незрячих людей. Хай хоч на один тиждень. Хай хоч на 2 години на день впродовж того тижня, але ж доступним, правда? І це вже неймовірна перемога.

2018. Фільм "Віддалений гавкіт собак" потрапив до лонг-листу кінопремії Оскар, а українські глядачі вперше його побачили на фестивалі Docudays у Києві.

Це був перший Docudays, який змогли відвідати незрячі мешканці Києва та переглянути дві стрічки, до яких наша команда зробила звукоописи.

Це був перший фестиваль, який став доступним в Україні. Нехай тільки в Києві, нехай лише дві стрічки, але ж доступні!

Це фестиваль, з якого розпочалася глибша розмова про доступність кіно в Україні, фестиваль про права людини, який пошурює розуміння прав людини не тільки через фільми, але й роблячи свої фільми доступними для всіх людей.

Доступне кіно перемагає. Не один раз і не лише у фестивалях чи номінаціях. Воно перемагає у боротьбі за глядачів та глядачок, бо відкриває для себе двері новій аудиторії – незрячим та нечуючим людям.

А ще доступне кіно залучає численних режисерів та режисерок, продюсерів та продюсерок, кіновиробників та кінофестивалі, які роблять своє кіно доступним.

Бо це так нормально для кожного і кожної з нас, хто має порушення зору чи ні, хто має порушення слуху чи ні, – подивитися кіно у компанії з друзями та близькими, у яких є порушення зору/слуху або ні, піти до кінотеатру та пожувати улюблений попкорн, слідкувати за кіноновинками та улюбленими акторами і просто "не випадати" з кластеру кінокультури на роки і десятиліття.

Якщо кіно – то лише доступне. Зробіть своє кіно доступним, а глядачі вам віддячать добрим словом та квитками на покази.

Вікторія Лучка, співзасновниця "Доступного Кіно", директорка ГО "Боротьба за права", увійшла у Top30under30 KyivPost, спеціально для УП.Життя

Титульне фото celiafoto/Depositphotos

Вас може також зацікавити:

7 українських фільмів 2020 року, які вам варто переглянути

10 найкращих іноземних фільмів 2019 року: "Ірландець", "Джокер", "Арахісовий сокіл" та інші

Фільм "Заборонений", або Чому варто подивитися кіно про Василя Стуса

Актор Дмитро Ярошенко: Василь Стус – діамант, крізь який проходять різні промені та йде робота над нашим сьогоднішнім і майбутнім

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні