Як обрати книжку для дітей та підлітків? На це питання вирішив відповісти "Наш Формат"

Як обрати книжку для дітей та підлітків? На це питання вирішив відповісти Наш Формат

Видавництво "Наш формат" відкриває Дитячу редакцію і оголошує літературний конкурс.

Це добра новина для тих, кому важить майбутнє.

Бо як би пафосно це не звучало, але українське майбутнє не можливе без якісної сучасної української художньої літератури для дітей.

Чому художньої?

Бо не існує в природі нічого іншого, крім мистецтва, що було б здатне органічно спонукати дитину до "роботи душі", без якої годі сподіватися повноцінного емоційного та інтелектуального розвитку.

Так, це не лише література – є ще театр, музика, образотворче мистецтво тощо, – але книжка залишається найдоступнішим і найуніверсальнішим "порталом" у художні світи, здатним також поєднати різні види мистецтв, а отже, й емоцій.

Чому української?

Бо дитина шукає в книжці передовсім саму себе – образи, які резонували б із її власними емоціями та відкриттями світу. І повною мірою "віднайтися" вона зможе лише у творах, буквально "списаних" із неї самої.

Створити такі книжки для української дитини здатні лише українські письменники, художники й видавці. Звісно, перекладаючи – а отже, залучаючи до українського культурного й ментального простору – і найцікавіші для наших дітей іноземні тексти, проте базуючись-таки на власних.

Чому сучасної?

Тому що по-справжньому захопити дитину здатна лише органічно близька й зрозуміла їй книжка.

Сучасність – це не про час написання, а про актуальність ідей та образів.

Саме на цих "трьох китах" – художність, українськість, сучасність – базуватиме свою роботу щойно створена Дитяча редакція "Нашого Формату".

Видавництво має репутацію такого, яке успішно працює з осмисленням минулого і теперішнього, забезпечуючи наших дорослих читачів якісними українськими виданнями хітів світового нонфікшену.

Це в кожному разі робота на майбутнє – зрештою, "Наш Формат" завжди був більше ніж видавництвом, а радше місією.

Розширення цієї місії також на читачів юних – цілком логічний крок, якого від "Нашого Формату" чекали давно, – і ось тепер він зроблений.

У найближчі місяці в трьох наших ключових серіях – Казковій для дошкільнят, Казково-пригодницькій для молодших школярів і Пригодницькій для молодших підлітків – побачать світ перші книжки Дитячої редакції "НФ".

Це твори як відомих українських письменників і художників, так і молодих авторів та дебютантів.

Ось дуже коротко лише про три з них.

"Один хлопчик, одна дівчинка…" Ірен Роздобудько з ілюстраціями Надії Кушнір (Надьожної) – збірка ляказочок (себто казочок-лякачок) для малюків.

Звісно, місцями "страшненька", але насправді неймовірно смішна й класнюча, в якій напрочуд тонко передано психологію малюків, їхні примхи, капості й долання своїх страхів.

"Принцеса-блоґерка" Олега Чаклуна з ілюстраціями Марії Рудюк – цикл хвацьких казково-пригодницьких історій, написаних у популярній формі блоґу, який веде "справжня" принцеса – і "в режимі онлайн" оповідає про свої пустощі, авантюри та розбишацтва.

І, звісно, про веселі й не дуже наслідки цих розбишацтв.

"Загублені в таборі" Насті Музиченко – карколомна пригодницька повість про літньотабірне життя з інтрижним елементом карпатської міфологічної містики.

Веселі ілюстрації Ганни Осадко виконані в коміксово-карикатурному стилі.

"Родзиночка" цієї повісті – ефектна робота молодої талановитої авторки з мовою персонажів, максимально наближеною до живого мовлення сучасних молодших підлітків з його сленґом, оказіоналізмами та іншими цікавими новаціями.

А ще ж будуть цікавущі книжки Сашка Дерманського, Катерини Штанко, Сергія Пантюка, Сергія Свириденка й багатьох інших авторів, як відомих, так і дебютантів… І, звісно, сюрпризи та несподіванки – у дитячій книжці без них не обійтися!

Утім, тут постає напрочуд важливе питання: як найефективніше знайти саме такі твори для дітей і підлітків, які б ідеально улягали вимогам отих "трьох китів" – художності, українськості та сучасності? Де "водяться" потенційні бестселери?

Досвід показує, що немає кращого способу, ніж добирати їх на конкурсній основі з максимально прозорою й неупередженою системою рецензування.

З цією метою "Наш Формат" оголошує літературний конкурс для дитячих письменників!

Запрошуємо до участі як відомих авторів, так і дебютантів – усіх, хто відчув у собі спромогу якісно й цікаво творити для дітей.

Ми шукаємо дитячі повісті або романи (можливий також цикл оповідань, однак обов’язково об’єднаний спільним героєм) для двох вікових категорій читачів:

- 6+ – обсягом від 80 до 200 тис. знаків з пробілами;

- 10+ – від 120 до 300 тис. знаків з пробілами.

Із 7 липня по 31 серпня 2020 року чекаємо ваших рукописів на адресу [email protected] – докладніше про вимоги до текстів і супровідних матеріалів ви можете ознайомитися на офіційному сайті видавництва та офіційній сторінці конкурсу в соцмережі Facebook.

Конкурс анонімний, процедура розгляду творів максимально відкрита й прозора – за її перебігом кожен охочий може стежити в режимі онлайн на згаданій вище конкурсній сторінці у Facebook.

Оцінювання рукописів проходитиме у два етапи. На першому конкурсні тексти читатимуть і за чітко визначеними критеріями рецензуватимуть експерти – літературознавці, літературні журналісти, бібліотекарі, педагоги, книжкові блоґери.

Рукопис, який на цьому етапі набере 180 балів із 200 можливих, автоматично стає фіналістом і переходить у другий етап, де його докладно рецензуватимуть і визначатимуть лавреатів популярні дитячі письменники.

На переможців, імена яких стануть відомі восени, чекають такі нагороди:

1 місце – 15 000 грн + контракт на видання книжки;

2 місце – 10 000 грн + контракт на видання книжки;

3 місце – 5 000 грн + контракт на видання книжки.

Передбачено також інші нагороди й відзнаки.

Отож, чекаємо на ваші рукописи – а ви чекайте нових класнючих книжок для українських дітей!

Це важливо для всіх нас – тих, кому важить майбутнє.

Іван Андрусяк, письменник, редактор, керівник Дитячої редакції "Наш Формат", спеціально для УП.Життя

Титульна світлина zmijak/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Як заохотити дитину до читання книг влітку. Поради для різних рівнів

Як говорити з дітьми про смерть. 5 книг на допомогу батькам

Дізнатися більше: 5 книг про науку, космос, гени та хімію життя

7 звичок, які допоможуть прочитати більше книг

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні