"Кіна не буде": що зараз відбувається з комунальними кінотеатрами Києва

Кіна не буде: що зараз відбувається з комунальними кінотеатрами Києва

Дуже люблю пройти пішки по Валах і ввечері зайти на сеанс у "Жовтень".

На жаль, "Жовтень" – це лише один з небагатьох міських кінотеатрів, які ще існують. Десятки комунальних кінотеатрів закрилися, а їх будівлі були викуплені під інші потреби.

За останні 10 років Київ втратив легендарні кінотеатри "Кінопанорама" та "Україна".

"Кінопанорама" була майданчиком для міжнародних кінофестивалів "Молодість", Docudays UA, Київського фестивалю короткометражок тощо.

"Україна" – це те місце, де відбувся перший показ "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова.

У 2008 році Київрада продала будинки й землі обох кінотеатрів приватним інвесторам. Про збереження цільового призначення будівель не йшлося, тож на місті кінотеатрів з'явилися торгові площі.

Те ж саме сталося з кінотеатрами "Дружба" і "Орбіта" на Хрещатику. Їх приватизували ще у 2007 році. З 2009 вони не працюють.

Минулого року містяни втратили ще й "Київ".

Один з найвідоміших кінопросторів з 1999 року був в оренді у ТОВ "Культурний центр "Кінотеатр Київ"". Але на початку 2019 року КМДА підняла орендну плату з 47 тисяч до понад 2 мільйонів.

У травні прийшов новий орендар "Сінема-Центр". А у червні відбулося рейдерське захоплення будівлі.

З того часу жодного фільму у "Києві" не показали.

Вінцем скандалів навколо міських кінотеатрів можна назвати історію кінотеатру "Зоряний".

Його було приватизовано ще у 2003 році, кінотеатр встиг побути штабом "Партії регіонів".

У 2018 році його рішенням КМДА повернули у комунальну власність. Проте механізм передачі дуже неоднозначний, адже кінотеатр досі у приватній власності.

Новий власник вже відремонтував будівлю "Зоряного" і повністю зруйнував модерністській фасад. Зараз будівля виглядає як пересічна скляна коробка.

"Зоряний" знову запрацював як кінотеатр. Фото the-village.com.ua

За проєктом у будівлі повинен знову запрацювати кінотеатр, який буде повернено у власність міста. Але як воно буде насправді поки ніхто не знає.

З 1991 року було приватизовано 12 кінотеатрів: "Супутник", "Аврора", кінотеатр ім. Олександра Довженка, "Дружба", "Зоряний", "Кінопанорама", "Нивки", "Орбіта", "Україна", "Юність", "Кристал", "Славутич".

Жоден з них, окрім "Супутника", зараз не працює.

Наразі майже всі комунальні кінотеатри об’єднані в комунальну мережу "Київкінофільм", і за розробленою КМДА концепцією повинні бути реорганізовані, відремонтовані та запущені в роботу.

Проте поки з 16 заявлених у "Концепції" кінотеатрів лише 9 були реорганізовані згідно з планом.

"Живими" наразі, за офіційними даними КМДА, є лише 10 кінотеатрів: "Дніпро", "Київська Русь", Кінотеатр ім. Т. Шевченка, "Кіото", "Ліра", "Лейпциг", "Промінь", "Старт", "Флоренція", "Факел".

Для збільшення натисніть на інфографіку. Джерело politkrytyka.org

Так КМДА вирішило долю не тільки кінотеатрів, але й глядачів. Раніше ці кінотеатри були культурними центрами районів, а тепер ми втратили ці осередки культури. Важливо зберегти їх та повернути культурну функцію.

Це не обовязково має бути кінотеатр. Можливо коворкінг, простір для публічних заходів, зборів мешканців, офіс розвитку району тощо.

Залучати інвесторів для відновлення кінотеатрів – це хороша ідея. Ніхто не проти довгострокової оренди, проте продаж історичної спадщини на повну переробку – точно не найкращий вихід судячи з тенденцій. Умови оренди та продажу повинні бути прозорі, а інвестор повинен не мати права змінювати функцію будівлі.

Гарним прикладом є переробка маленьких комунальних кінотеатрів на мультиплекси. Так зробили з "Жовтнем".

За такою моделлю в міста будуть відреставровані будівлі, в інвестора – дохід, а у киян – можливість дивитися кіно в улюблених з дитинства місцях.

Окрім переробки, є ще шляхи об’єднання. Так у Європі артхаусні кінотеатри об’єдналися у мережу Kino Climates. Їхньою метою є підтримка некомерційної дистрибуції і розробка спільних стретегій для популяризації кіноіндустрії.

Кияни мають вирішувати, що має відбуватися з їх майном. Повинні відбуватися публічні консультації з питання передачі того чи іншого комунального майна у приватну власність.

Проте про закриття та повне перепрофілювання культурних об’єктів і мови не може бути.

Дмитро Гурін, народний депутат України, спеціально для УП.Життя

Титульна світлина agencyby/Depositphotos

Вас також може зацікавити:

В кинотеатрах в сентябре: "Таинственный сад", "Кэндимен", "История Дэвида Копперфилда" и еще три фильма

В Україні знову працюють кінотеатри: умови роботи та заходи безпеки

Що нам варто перейняти у кінотеатрів Польщі

"Ліра": кінотеатр чотирьох епох, про який ви могли не знати

Пеленатор та мікрохвильова у кінотеатрі. "Жовтень" приймає батьків із малюками

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні