Один день без м’яса, який може все змінити 

20 березня світ щорічно відзначає Міжнародний день без м’яса.

Вперше ця подія відбулась у США у далекому 1985 і називалась Great American Meatout. Розпочала традицію безм’ясного дня організація FARM, "Рух за права сільськогосподарських тварин".

Мета – ознайомити людей з перевагами правильної рослинної дієти та здорових харчових звичок.

В цей день просять відмовитись від споживання м’яса, натомість споживати більше овочів, фруктів, злаків та бобових. А також дізнатись більше про вплив рослинного харчування на організм людини.

Дата святкування вибрана не випадково. 20 березня – також день весняного рівнодення, астрономічний перший день весни в Північній півкулі. Оновлюється природа, і для нас це чудова нагода для оновлення.

Так, один день без м’яса не зробить нас значно здоровішими й не врятує планету, але це чудовий перший крок.

20 березня світ щорічно відзначає Міжнародний день без м’яса

У другій половині XX століття споживання м’яса почало різко зростати.

Зараз ми споживаємо у 5 разів більше, ніж у 1950. За 1 день люди з’їдають майже 1 мільйон (!) тонн м’яса.

Тож відмова від цього продукту навіть на 1 день – це вже десятки мільйонів врятованих життів та "ковток повітря" для планети.

Та й ваше тіло вам подякує. А особливо, якщо відмова від м’яса стане звичкою.

Зараз в Україні набирає популярності кампанія Рослинні понеділки.

Проста ідея "Без м’яса в понеділок" працює, оскільки вона забезпечує регулярну підказку до дії в перший день тижня, у той день, коли люди найбільш відкриті для позитивних змін.

Починаючи тиждень, практикуючи рослинний понеділок, ми продовжуємо їсти більше фруктів, овочів та рослинних страв протягом решти тижня.

Новачкам буває складно продумати повноцінне меню на день без м’яса, то українська кампанія UA Plant-Based вже розробила близько 20 різних меню на день.

Рецепти усіх страв з меню для понеділків без м’яса, а також рослинних суш, піц, пасти й навіть рослинної риби можна знайти на сайті.

Весна, до речі, – традиційно безм'ясна пора для українців, адже зазвичай саме на перші весняні місяці припадає Великий піст.

Цього року він почався 15 березня. На період посту багато закладів приділяють особливу увагу рослинному харчуванню, а в супермаркетах з’являються позначки "пісний" на рослинних продуктах.

Тож зараз саме час збільшувати споживання овочів, фруктів, злаків і бобових та зменшувати – м’яса.

Що ж не так з м'ясом?

Є багато причин, через які споживання м’яса – проблематичне.

Це дуже "неефективне" джерело їжі. Для його виробництва потрібно більше енергії, води та землі, ніж для будь-якого іншого джерела їжі.

Виробництво м'яса – одне з основних джерел викидів парникових газів і, таким чином, відіграє важливу роль у зміні клімату.

Для виробництва м’яса потрібно в 75 разів більше енергії, ніж, наприклад, кукурудзи.

А для виробництва їжі для великої рогатої худоби та інших фермерських тварин потрібна площа, яка в 7 разів перевищує Європейський союз.

Воно також впливає на біорізноманіття та сприяє зникненню видів. У доповіді WWF (Всесвітнього фонду дикої природи) сказано, що 60% глобальних втрат біорізноманіття спричинені дієтами на основі м’яса.

Рослинне харчування – повноцінне?

Питання, яке виникає у всіх, хто замислюється над навіть тимчасовою відмовою від м’яса.

На теренах інтернету можна знайти будь-яку інформацію, починаючи від того, що харчуватись можна лише енергією сонця і закінчуючи тим, що без м’яса людина хворіє і вмирає десь на третій місяць.

Тому добре, що організації світового рівня вже висловили свою позицію, базуючись винятково на наукових даних.

Академія харчування та дієтології США вважає, що: "Належним чином сплановані вегетаріанські, в тому числі веганська, дієти є здоровими, поживними й можуть забезпечити переваги для здоров’я у профілактиці та лікуванні певних захворювань.

Ці дієти підходять для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі жінкам під час вагітності та лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам".

Яким би раціон не був – незамінними в ньому є овочі та фрукти, а не м’ясо

Всесвітня організація охорони здоров’я дає чіткі рекомендації для здорового харчування. Його основа – фрукти та овочі (мінімум 400 грамів в день без врахування картоплі), бобові, горіхи, зернові культури.

В жирах немає нічого поганого, вони повинні давати нам до 30% енергії. Проте ненасичені жири (в авокадо, горіхах, а також у соняшниковій, соєвій, рапсовій та оливковій оліях та рибі) кращі, ніж насичені (містяться в жирному м’ясі, вершковому маслі, вершках, сирі, топленому та свинячому жирі, а також пальмовій та кокосовій олії).

Тому який би раціон не був – незамінними в ньому є овочі та фрукти, а не м’ясо.

Тож якщо м’ясна промисловість руйнує планету, а продукти тваринного походження – непотрібні й часом навіть шкідливі, для чого вмирають сотні мільйонів тварин щороку?

Ми не знаємо. Але знаємо, як спробувати розірвати це порочне коло.

Реєструйтесь вже зараз на Plant-Based Challenge. Він триває всього 10 днів, безоплатний, базується на доказовій дієтології й може змінити якщо не світ, то ваше життя.

Олена Баран, представниця кампанії UA Plant-Based, спеціально для УП.Життя

Всі світлини Unsplash

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

На порозі катастрофи: 11 тисяч вчених радять їсти менше м’яса

10 причин відмовитися від м’яса не лише під час посту

Ці 5 речей трапляться з вами, якщо припините вживати м’ясо

Досі їсте м’ясо? ТОП-5 новин науки, які надихають стати веганом

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні