Їж рослини – рятуй дерева: чому знищують ліси і як це зупинити

Їж рослини – рятуй дерева: чому знищують ліси і як це зупинити

Третього березня – Всесвітній день дикої природи.

Його ще у 2013 році запровадила Генасамблея ООН, аби підвищувати рівень обізнаності щодо дикої фауни та флори світу.

Тема святкування щоразу різна. До прикладу, у 2018 році цей день присвятили великим кішкам, у 2019 році – підводному світові, у 2021 році вона звучить так: "Ліси та життєзабезпечення: підтримуючи людей та планету".

Таким чином ООН підкреслює центральну роль лісів та лісових екосистем у житті людства, особливо сотень мільйонів корінних жителів лісових регіонів. Для них ліс – це домівка, це їхній світ, який дає їм їжу, житло, ліки. Навколо нього сформована їхня культура.

Всесвітній день дикої природи цього року присвятили лісам і життєзабезпеченню

Близько 28% суші вкрито такими лісами, серед них – недоторкані праліси. Їхнє збереження очевидно важливе: для тих, хто там живе і для всіх нас.

А питання дійсно нагальне: за останні чверть століття у світі було втрачено близько 319 мільйонів гектарів лісу.

Відтоді, як людство почало вирубувати ліси, ми вже зруйнували майже половину з них і, за прогнозами, ліс зовсім зникне у наступні 100 років.

Знищуючи світовий ліс, ми знищуємо унікальні екосистеми, цілі види тварин і рослин. Згідно з останніми дослідженнями, ми щодня втрачаємо до 150 видів рослин та тварин, а понад 50 000 видів на рік.

І це не враховуючи CO2, яке вирубані ліси вже не перероблять – на кисень.

За підрахунками, вирубка лісів відповідає приблизно за 20% викидів парникових газів, а щороку через вирубки тропічних лісів виділяється 1,5 мільярда тонн вуглецю.

Чому ліси знищують?

Ліс вирубують з багатьох причин.

Перше, що приходить нам в голову – виготовлення паперу та дерев’яних меблів, опалення та інше використання деревини.

Перенаселення також можна виділити окремим пунктом, адже людство просто перестало "влізати" і потребує все більше території для поселення та інфраструктури.

Також інколи ліс знищують, якщо на його місці знаходять поклади корисних копалин: процес їх видобутку теж руйнівний для природи.

Проте найбільший ворог лісу – сільське господарство. Та і не тільки лісу. Дерева випалюються, степи розорюються, болота висушуються – все, аби прогодувати населення Землі, що невпинно зростає.

Найбільший ворог лісу – сільське господарство

От тільки проблема в тому, що абсолютну більшість вирощеного врожаю ми не з’їдаємо самі, а віддаємо сільськогосподарським тваринам, аби згодом з’їсти їх. По суті, власне тваринництво – основний ворог лісів.

Дослідження підтверджують, що виробництво худоби – єдиний найбільший фактор втрати середовища існування та вирубки лісів по всьому світу.

У країнах Амазонії розведення великої рогатої худоби відповідає за шокуючих 80% вирубаних лісів, як стверджує Єльська школа лісового господарства та екологічних досліджень.

Пасовиська та вирощування корму для корів – основна причина вирубки лісів також і в Австралії.

Більше, ніж ⅔ посівних площ використовують, аби виростити корм для тварин.

Одна з найпопулярніших культур – це соя, адже вона багата на білок та поживна. Годувати нею худобу, щоб потім отримати білок з м’яса – це просто злочинне перевикористання ресурсів.

Так, для отримання 100 грамів протеїну з яловичини потрібно 163,6 м², для такої ж кількості протеїну з тофу (соєвий продукт) лише 2,2 м², майже у 80 (!) разів менше. Не особливо більше потрібно і гороху – 3,4 м².

Вчені виявили, що якби всі почали їсти тільки рослинну їжу, глобальне використання сільськогосподарських угідь могло б зменшитися на 75%, що дорівнює площі США, Китаю, Австралії та ЄС разом узятих.

Також дослідники виявили, що виключення з раціону м’ясо-молочних продуктів може зменшити вуглецевий слід від нашої їжі на 73%.

У дослідженні оксфордських вчених, опублікованому у науковому журналі Science, пояснюється, чому рослинне харчування може бути найдієвішим способом зменшити вплив на навколишнє середовище.

Автор цієї наукової роботи Джозеф Пур стверджує: "Веганська дієта – це, мабуть, єдиний найбільший спосіб зменшити ваш вплив на планету Земля не лише парниковими газами, але глобальним підкисленням, евтрофікацією, землекористуванням та водокористуванням.

Це набагато ефективніше, ніж менше подорожувати літаком або придбати електромобіль, бо це лише зменшить викиди парникових газів".

Як змінити свій раціон?

Найпростіший шлях – гнучка дієта, також відома як флекситаріанство, або флекситаризм.

Розпочати перехід на рослинну дієту можна, наприклад, з рослинних понеділків.

"Рослинні понеділки" – це частина глобального руху, який змінює у кращу сторону не лише харчування, а й життя людей, допомагає зменшити шкідливий вплив на довкілля та урізноманітнити своє меню.

Скорочення вживання м’яса хоча б на один день в тиждень має величезний вплив на зменшення вуглецевого і водного сліду.

Що більше людей практикують "Рослинні понеділки", то менший вплив на довкілля. Це простий і доступний шлях до сталості.

Кампанія UA Plant-based розробила величезну кількість страв, як для ваших рослинних понеділків, так і для закладів харчування, які підтримують цю ініціативу. Ознайомитись з матеріалами можна тут.

Щоб дізнатись більше про рослинну дієту, реєструйтесь на десятиденний UA Plant-based Challenge. За цей період ви навчитесь замінювати традиційні продукти, готувати смачні страви з рослинних інгредієнтів, познайомитеся з однодумцями та дізнаєтесь, чи дійсно рослинний раціон повноцінний.

Спойлер: Академія харчування та дієтології США вважає, що належним чином спланована веганська дієта є здоровою, поживною і може забезпечити переваги для здоров’я та профілактику і лікування певних захворювань.

Вона підходить для людей на всіх етапах життєвого циклу, в тому числі жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам.

Тож не гайте часу!

Адже зареєструватись на челендж, щоб рятувати планету й одночасно відкривати для себе стільки нового – хіба це не чудовий спосіб відзначити День дикої природи?

Олена Баран, представниця кампанії UA Plan-Based, спеціально для УП.Життя

Всі світлини надані авторкою

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Вас також може зацікавити:

Ліс у смартфоні: як незаконні рубки стають законними

Як горіли ліси Землі у 2019 році. ВІДЕО

Пилові бурі, смог та пожежі: в чому причина екологічних катастроф України

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні