Читання змалку: чому важливо, щоб Парламент підтримав законопроєкт про сертифікати на книжки

Читання змалку: чому важливо, щоб Парламент підтримав законопроєкт про сертифікати на книжки

У зв’язку з повномасштабним вторгненням, книговидавництво в Україні перебуває не в найкращому становищі – масова міграція, воєнні дії, падіння загального економічного рівня. Проте українці й надалі прагнуть читати та слідкують за новинками. Важливість читання розуміють у багатьох країнах ЄС, де введені спеціальні щорічні сертифікати для дітей та батьків на купівлю книжок.

Нині до справи взялась і держава – законотворці обіцяють вже з наступного року дві нові програми з підтримки книговидавничої галузі.

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні рекомендував парламенту підтримати за основу законопроєкт щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг №9568.

Проєкт держбюджету на 2024 рік передбачає фінансування Українського інституту книги в обсязі 466 млн 39 тисяч гривень. З них 376 млн планують витратити на програму державної допомоги у вигляді сертифікатів на придбання книг, виданих державною мовою.

За оцінкою Українського інституту книги, програма сертифікатів для населення дозволить придбати понад мільйон примірників книг – тож така програма буде взаємовигідна і видавцям, і читачам. Спершу передбачалося, що сертифікати на придбання книг можна буде отримати батькам новонароджених під час отримання свідоцтва про народження дитини та під час отримання паспорта громадянина України у 14-річному віці.

Спрямованість на такі вікові категорії дозволила б батькам новонароджених привчати дитину до книги змалечку, а підліткам — мати можливість читати те, що їх цікавить. Утім, зараз Верховна Рада розглядає законопроєкт №9568, який пропонує змінити вікову категорію отримувачів сертифікатів. Причина – неможливість технічно забезпечити реалізацію сертифікатів для 14-річних через те, що банк не відкриває рахунків неповнолітнім особам. Тому віковий ценз зсунули до 18 років.

Так війна змінила книжковий ринок в Україні – так, він "просів", дещо видозмінився, проте попит на українську літературу зростає. У 2023 році продажі дитячої літератури видавництва "Ранок" в штуках впали на 20%, що пов’язано з від’їздом великої кількості основної цільової аудиторії (мами з дітьми) саме дитячої літератури за межі України. Разом з тим збільшилась частка продажів за кордон через власні канали видавництва та через партнерів, які знаходяться як в Україні так і за її межами, але ці продажі все одно в рази менші.

Велика увага до нашої країни спровокувала стрімке зростання продажів авторських прав на вітчизняні проекти з боку іноземних видавництв. Зокрема у 2021 році видавництво "Ранок" продало 15 найменувань, у 2022 році – 35.

Водночас, з початком повномасштабної війни цікавість українців до літератури почала зростати. Особливою популярністю зараз користується історія, література 20-40 років минулого сторіччя, українське розстріляне відродження. Попит зріс. Як на класику, так і на сучасну літературу. Якщо розглядати категорії дитячої літератури, то відбувся шалений сплеск популярності різноманітної літератури про Україну. Це і історичні книги для різних вікових категорій дітей, і книги про українську культуру, твори класичних українських авторів, сучасні українські автори на обкладинці стали запорукою гарних продажів. Беззаперечними бестселерами стали проекти з символами героїчної слави нашої країні – Пес Патрон та Привид Києва.

Рекордні продажі показують ранківські книги для підлітків і young adult (так звані "молоді дорослі"). Ще в 2021 році ми поставили перед собою стратегічну ціль по наповненню і розвитку даних вікових категорій. Наразі спостерігаємо успіх.

Окрім художньої літератури, збільшився попит на навчально-розвивальну літературу для дошкільнят та молодшої школи у зв’язку зі зниженням рівня "відділеної" освіти. Батьки намагаються додатково займатися з дитиною.

Тож підтримка держави у даному питанні дуже важлива. Книжковий ринок очікує стимулювання досліджень у галузі книговидання та книгорозповсюдження, літератури та читання; збір, аналіз і моніторинг інформації про стан книжкового ринку; підтримка та відзначення творців книжкового контенту, літературних критиків та оглядачів, перекладачів; створення сприятливих економічних умов для розвитку бізнесу у сфері книговидання та книгорозповсюдження; забезпечення доступності та легальності книжкової продукції; підтримка цифрових проєктів у сфері книговидавничої справи; створення належних умов для популяризації та поширення української книги в Україні та за кордоном.

Віктор Круглов, директор видавництва "Ранок", спеціально для УП. Життя.

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Реклама:

Головне сьогодні