Музеєм коштовностей перейнялись колишні президенти — просять Порошенка втрутитись

— 21 листопада 2015, 12:52

Як йдеться у відкритому листі колишніх президентів, який цитує Інтерфакс, вони "глибоко стурбовані ситуацією, яка склалася після призначення на посаду генерального директора Національного музею історії України (НМІУ) Тетяни Сосновської".

Колишні президенти стурбовані прийнятими Сосновською рішеннями "щодо Музею історичних коштовностей України в частині зміни структури, якими передбачено адміністративне підпорядкування посадових осіб, відповідальних за зберігання предметів, безпосередньо головному зберігачу і директору Національного музею історії України".

Вони звернули увагу Порошенка на те, що згадане розпорядження гендиректора НМІУ щодо колекції МІКУ суперечить статті 3 Указу Президента України № 489 від 22 березня 2000 року, в якій передбачено, що "Національний музей історії України та його філія Музей історичних коштовностей України - є основними музейними зібраннями, здійснюють прийом, зберігання, облік і використання історичних і пам'яток культури, створених з використанням дорогоцінних металів і каменів".

"Таким чином, згадане розпорядження гендиректора НМІУ свідчить про нерозуміння призначення і сутності МІКУ", - сказано у відкритому листі.

"Невмотивовані рішення генерального директора НМІУ викликали не тільки негативний резонанс серед діячів культури та мистецтва України, і в суспільстві", - підкреслили Кравчук, Кучма та Ющенко.

Відтак президенти вважають, що дії Тетяни Сосновської "не допомагають поліпшенню іміджу держави у світі", і просять Петра Порошенка втрутитися в ситуацію, що склалася.

Раніше всеукраїнська громадська організація "Спілка археологів України" звернулася до президента країни Петра Порошенка з проханням надати Музею історичних коштовностей України ("Золота Комора") (МІКУ) статус "Національного" і посприяти оформленню установи як юридичної особи.

Археологи стрбовані ситуацією, що склалася навколо музею, у зв'язку зі змінами в структурі Національного музею історії України (НМІУ), філією якого є "Золота Комора".

Як відомо, днями під стінами Мінкульту відбувся пікет за участю музейників Києва та інших міст, а також Всеукраїнський музейний страйк, причиною яких стала передовсім ситуація з Музеєм історичних коштовностей України.

Як відомо, скандал довкола Музею історичних коштовностей виник тиждень тому. Музейники виступили категорично проти реструктуризації Музею історичних коштовностей, яку розпочав проводити Мінкульт.

Міністерство України наказало ліквідувати Музей історичних коштовностей України (МІКУ) (наказ Міністерства культури України № 844 від 27.10.2015).

Музей історичних коштовностей України є філією Національного музею історії України, його структурною одиницею. Загалом згаданий наказ стосується зміни структури Національного музею історії України. Але як наслідок структурних змін ліквідується не тільки статус МІКУ як музею. Також ліквідується статус його колекції як колекції МІКУ.

У відкритому листі вони заявиили, що міністерство культури ліквідує статус Музею історичних коштовностей України. У результаті в небезпеці опиняється його зібрана за півстоліття колекція та колектив фахівців.

У своєму відкритому листі працівники музею вимагаюли залишити структуру музею незмінною.

У відповідь на це Мінкульт заявив, що Музей коштовностей ніхто не ліквідовує, йдется лише про його реструктуризацію. З цим не погодилась музейна спільнота.

"Реструктуризація Національного музею історії України – серед іншого привід для того, щоб розвалити структуру МІКУ. Хоча Музей історичних коштовностей України не володіє статусом юридичної особи, втім є абсолютно самодостатньою філією зі своїми власними підрозділами", - пояснював президент ІСОМ України Сергій Лаєвський в коментарі УП.Культура.

За матеріалами "Музейного простору", "Інтерфаксу", УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні