Нищук представив директора Українського інституту книги

— 13 вересня 2016, 16:40

Посаду займе літературознавець, викладач Києво-Могилянської академії і директор видавництва "Смолоскип" Ростислав Семків, – повідомили у Мінкульті.

Про заснування Українського інституту книги всі зацікавлені дискутували ще відколи законопроект був внесений на розгляд Верховної Ради.

За створення нового відомства, Інституту книги, 4 листопада 2015 року в першому читанні проголосували 233 народних депутати. Створення такого інституту анонсував народний депутат, голова Комітету з питань культури та духовності Верховної Ради, Микола Княжицький у вересні 2015 року під час Форуму видавців у Львові.

Наприкінці січня 2016 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері", встановивши повноваження та сферу діяльності відомства.

[L]Однак буквально за місяць, 24 лютого 2016 року, з’явилася "Концепція державної політики щодо розвитку національної видавничої справи та популяризації читання на період до 2020 року", підписана тодішнім прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. У ній ішлося про те, що головним чином Інститут книги покладається на Держкомтелерадіо.

Із моменту заснування Інститу книги підпорядковується трьом інституціям: Держкомтелерадіо, Мінкульту та МОНу. Створення установи повинно було б допомогти органам, які практично не взаємодіють, здійснювати те, до чого вони покликані: формувати державну політику у сфері культури чи книговидання, книгорозповсюдження, бібліотечної справи та промоції читання.

Статут Інститут книги розроблятиметься за участю громадських організацій у сфері культури та книговидавців під керівництвом новопризначеного директора.

Реклама:

Головне сьогодні