Що подивитися у травні: "Сипкий пісок", "Гра престолів", "Воїн" та ще 4 серіали 

Ці серіали варто подивитися у травні 2019 року.

Нагадуємо, що така добірка виходить кожну першу суботу місяця.

Цьогомісячна збірка серіалів має і один з кращих зразків телемистецтва за всі чотири місяці 2019 року, і "класичний" процедурал, і обов’язкові кілька слів про "Гру престолів" – бо ж повз неї пройти не можна, а сказати щось нове – не можливо (та й можуть розфрендити за спойлери).

Плюс даємо кілька несподіваних цікавинок від американських, британських та шведських виробників.

Словом, прохідних – нема, рекомендуємо все з чистою совістю, а часом навіть дуже наполегливо.

І десь заздримо, що ви побачити це вперше!

"Воїн" (Warrior)

Показ: Cinemax, США

Любителям історичний екшнів з круто поставленими бійками!

Більше того: "Воїн" виглядає одним з кращих серіалів цього року не тільки в плані реалізації виняткових за майстерністю боїв, а й за цільністю, деталізацією і вмотивованістю історії, чия складність дарує нам повноцінну, захопливу й насправді нову мандрівку.

"Воїн" (Warrior)

Вклонимося за це славнозвісному Джонатону Тропперу, шоураннеру вікопам’ятного серіалу "Банші", який він переможно вів 4 сезони.

З "Банші" він перетягнув зокрема і чудового актора Хун Лі ("Босх") й режисера Лоні Перістера.

Всі разом вони об’єдналися для створення світу Китайського кварталу в Сан-Франциско початку XIX сторіччя. Туди в пошуках своєї сестри приїздить з Китаю молодий чоловік. Але аби вижити, він змушений показати, що він може захищатися, і в бойових мистецтвах є ледь не краще за всіх. Звісно, його бере під своє крило одна з банд. А королевою їх суперників виявляється та, кого він і шукав...

Все це помережено лініями мера, поліцейських, ірландців, борделів та їх власниць. Супер!

"Гра престолів" (Game of Throne)

8 сезон. Показ: HBO, США

Для всіх, хто чекав "Гру престолів" і знає про серіал все, радити дивитися чи не дивитися новий сезон не має сенсу. Тож тут – кілька слів для поодиноких не фанатів, що зненацька вирішили почати саме із сезону завершального.

Дивне бажання, але особливе – саме у 8 сезоні творці зібрали в одному місці практично всіх ще живих героїв "Гри...", паралельного світу, де є Сім королівств, царює епоха середньовіччя і відповідні їм, шекспірівські політичні чвари.

"Гра престолів" (Game of Throne)

Саме тут (майже) всім найзухвалішим і непримиренним живим ворогам довелося об’єднатися проти єдиного НЕживого ворога, Короля ночі, короля мерців.

Звісно, новий глядач не побачить кожен з діючих персонажів у ретроспекції, не побачить процес розвитку образу і не дізнається про їх жорстоке "дитинство" – а саме жорстокість в насильстві та сексуальні сцени, з поміж іншого, колись виділили "Гру...".

Тепер цього нема, – творці вирішили під фінал знизити віковий рейтинг для збільшення аудиторії (як і в попередніх двох сезонах)... Чим викликали бажання дивитися серіал з початку.

"Дім" (Home)

Показ: Channel 4, Велика Британія

Фільм "Схід є схід" ще 1999 року кумедно змалював життя емігрантів в Британії, і через комічні ситуації показав одночасно і державну політику, і побутову міжкультурну різницю.

Серіал "Дім" йде схожим шляхом – так само по темі, смішно і гостро. Хіба що, як це не дивно для британського шоу, доволі політкоректно.

"Дім" (Home)

Історія сирійського вчителя англійської мови, який, втікаючи від війни, випадково розлучився з родиною, тепер мусить в Британії доводити, що не є терористом, щось знає, вміє навчати і може стати достойним членом суспільства – це дуже актуальний і болючий для Європи сюжет.

Зазвичай, в подібних тематично серіалах все доволі похмуро, як і в житті (англійський "Інформатор" чи німецькі "4 квартали"), а тут якось по-доброму і так майже ідеалістично. Для британців.

В одному епізоді, коли герої-німці розказують про абсурд "брексіту" герої-британці відповідають їм... мискою спагеті в обличчя.

І це перша в кіно відповідь британців, наївно-агресивна, але однозначна – мовляв, не лізьте в наші проблеми!

"Фоссі"/"Вердон" (Fosse/Verdon)

Показ: FX Network (USA) HBO España (Spain)

Геніальний біографічний фільм геніального Боба Фоссі "Увесь цей джаз", звісно, перезняти нікому не вдасться.

І навіть якщо є в обоймі такі режисери, як Мінкі Спіро ("Абатство Даунтон"), Джессіка Ю ("13 причин "чому") і Адам Бернштайн ("Пуститися берега"). Втім, вони разом зробили чудовий омаж великому постановнику часів Нового Голлівуду, творцю незабутнього "Кабаре".

А як вдало вони користуються прийомами, вживаними Фоссі – рубленим і паралельним монтажем, все пришвидшуючи темп, міняючи танці з буденним життям – точно так, як було і в "... джазі"!

"Фоссі"/"Вердон" (Fosse/Verdon)

Оповідь про режисера, що прийшов з Бродвея в Голлівуд, і почав знімати мюзикли – це історія і Голлівуду, і самого Фоссі, і його дружини та багатьох його коханок.

В серіалі чудово показано (у виконанні майстра Сема Роквелла), як він протягом 19 років творив, веселив, дратував, заробляв, зраджував і знову закохував, і все це з танцями, пополам з психологією, з музикою і кіно!

Смачний, сумний, запальний і дуже драматичний серіал (хоча Фоссі зняв би краще).

"Вбиваючи Єву" (Killing Eva)

2 сезон. Показ: BBC America, Велика Британія, США

Серіал, який з неочікуваною силою набув шаленої популярності: завершений в травні минулого року перший сезон під кінець 2018-го став ледь не найбільш обговорюваним серед інших, а канадська акторка корейського походження Сандра О, виконавиця ролі слідчого МІ-6, не просто отримала "Золотого глобуса", а й опинилася на обкладинках багатьох журналів і телеекранах, як нова зірка.

Її героїня з чудернацькою, нестандартною зовнішністю так само має нестандартне мислення, здатне віднайти вбивцю там, де ніхто не може. Що спочатку вбивцю цікавить – достойний противник? – а потім примушує закохатися.

"Вбиваючи Єву" (Killing Eva)

Детектив, вдячно приправлений гумором, вкотре вивів на перше місце шоураннера серіалу, Фібі Воллер-Брідж, творця "Дрантя", поки кращого комедійного серіалу 2019 року (не дивно, що саме її запросили переписувати і дописувати сценарій до нового, 25-го фільму "бондіани").

Перша серія 2-го сезону "... Єви" зібрала вдвічі більше глядачів, ніж за рік до цього. Тож серіал відразу продовжили і на 3-й сезон.

"Босх" (Bosch)

5 сезон. Показ: Amazon Instant Video, США

Із усіх процедуралів "Босх" здається найбільш "домашнім", своїм, приємним, і хоч це поліцейський детектив – він не такий квапливий, як CSI, без жартів і стьобу, як "Новачок", і не такий прямолінійний, як "ФБР".

Будучи вертикально-горизонтальним, він постійно веде 8 сюжетних ліній, і додає в кожному сезоні ще 3-4 нових, тож назвати його різноманітним буде мало: він - бурлить!

Однією з його окрас є магнітичний образ і Гаррі Босха, поліцейського убійного відділу Лос-Анджелеса, і виконавця його ролі, Тітуса Веллівера.

"Босх" (Bosch)

Сивий чоловік з татуюваннями на руках, Босх притягує своє впевненістю, внутрішньої силою і "безпантовістю". Це часто бісить його колишніх жінок, злочинців, яких він посадив, і злочинців, яких він хоче посадити.

Тому в новому сезоні піднімають справу 20-річної давнини, щоб спробувати звинуватити його у фальшуванні доказів...

З десяток історій так органічно і не штучно сплетені в один схожий-на-реальне-життя клубок, що можна не зчутися як пройде день за переглядом всіх 10 серій.

"Сипкий пісок" (Quicksand)

Показ: Netflix, Швеція

Серіал-флашбек, коли в першій серії хлопець з дівчиною заходять в шкільний клас, і за закритими дверима ми чуємо постріли, а протягом наступних 5 серій прокурор, поліція і вся Швеція намагаються зрозуміти, що ж відбулося і чому так сталося.

Занурюючись в цю психологічно важку і напружену, але досить динамічну і багату на деталі драму, український глядач дізнається кілька важливих фактів: як працює швецька пенітенціарна і судова системи, і наскільки вони демократичні; як легко в Швеції ставляться підлітки та їх батьки до шкільного сексу; і, порівнюючи з американськими чи британськими звичаями, наскільки вільніші й, одночасно, простіші та нехитрі стосунки у скандинавських людей.

"Сипкий пісок" (Quicksand)

Це вражає, хоча мова йде про вбивство кількох підлітків, про суд над дівчиною, яку звинувачують у вбивстві, замаху на вбивство і в підбурюванні до цього.

Інтрига проста: глядач не знає, вбивця дівчина чи ні, і відповідь "так" чи "ні" до фіналу тримається творцями в таємниці... Особливо вразливим потрібний буде перепочинок.

Ярослав Підгора-Гвяздовський, журналіст, кінокритик, редактор, спеціально для УП.Життя

Автор колажів Андрій Калістратенко

Якщо ви фанат "Гри престолів", то вас може також зацікавити:

Валар моргуліс! Інтерв’ю з тим, хто створив дотракійську та валірійську мови для "Гри престолів"

7 серіалів, які варто подивитися після "Гри престолів"

Гра престолів: короткий путівник долями основних героїв перед 8 сезоном

А ще у нас є таке:

10 найкращих серіалів про політику

Що подивитися у квітні: Love, Death & Robots, "Американські боги", "Після життя" та ще 4 серіали

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні