Як створити новорічний настрій: кіно, музика, страви та напої

ОНОВЛЕНО 26.12.2020

Ще не маєте новорічного настрою?

То ловіть!

Ми подбали про те, щоб ваші очі сяяли не лише від відображення гірлянд.

Не шукайте тут традиційні добірки з "Один вдома", Jingle bells, мандаринів та глінтвейну.

Тут є те, що справді підніме настрій.

"Українська правда. Життя" протестувала на собі ці фільми, музику, книги, страви та напої. Запевняємо, це все викличе у вас усмішку та розіллє по тілу приємне тепло.

ЩО ДИВИТИСЯ

Старе: "Родина напрокат" (1997)

Стара, як світ, казка про Попелюшку, тільки цього разу з дитиною. Навряд знайдеться той, хто принаймні не чув про цей фільм.

Стрічку критикували через головного героя, який мовби запозичений з "Різдвяної історії" Діккенса. Втім, це не завадило картині завоювати три нагороди Гемміні (Канада) та серця мільйонів глядачів по всьому світі.

У 2000-них "Родина напрокат" дуже часто транслювали по українському телебаченню, тож цілком ймовірно, що вона вже стала вашим сімейним різдвяним фільмом.

Нове: "Любіть Куперів" (2015)

Так, нове воно умовно. Цей фільм – щось середнє між традиційними "Пережити Різдво" та "Реальною любов'ю", але ще не встиг набити оскому і ну дуже підходить під сучасні реалії.

Фільм про дитячі травми, сварки, болючі спогади – все, що не дає нам сповна тішитися святом.

Водночас – цілком різдвяний, зі святковими пісеньками, декораціями, щасливим кінцем та зірковим складом акторів.

Вічне: "Квартира" (1960)

Старе чорно-біле кіно, неперевершений Джек Лемон, легкий сюжет, де надзвичайно органічно заміксовані сумні та веселі моменти.

Ті, хто хоч раз його бачив, розуміють: 5 "Оскарів" та звання Найкращого різдвяного фільму всіх часів від The Independent, цілком заслужені. Історія про кохання від Біллі Вайлдера забезпечить вам відчуття свята.

Бонус: "Щасливого Різдва, містер Бін!" (1992)

Не хочете про кохання? Не треба.

"Щасливого Різдва, містер Бін!" – це сьомий епізод британського телевізійного серіалу "Містер Бін", який вперше вийшов на екрани на Різдво 1992 року.

Сюжет простий – головний герой обирає подарунки та проводить спокійний святвечір на самоті. Та хіба може навіть така проста історія бути нудною з Ровеном Аткінсоном?

ЩО СЛУХАТИ

Старе: "Фіолет" – "Зимова" (2012)

Хороша пісня для перегляду старих фото, підбивання підсумків року, заварювання какао із зефіром і споглядання за снігопадом.

А кліп – ще одне нагадування перед новорічно-різдвяними святами про те, що великі справи часто починаються з маленьких: для прикладу, можна занести в найближчий сирітський будинок чи лікарню торбинку фруктів...

Будьте готові, що після перегляду відео вам нестерпно захочеться зробити щось добре для тих, кому нині погано.

Нове: DUDA ft. VERA KEKELIA – "Тобі"

Навіть без святкових декорацій Карпати у паморозі дарують відчуття свята. Віра Кекелія і Роман Дуда презентували кліп на спільну пісню "Тобі" наприкінці листопада.

Пісня – не новорічна, виконавці випустили її до першої річниці весілля. Вона підійде для тих, кому набридли червоно-зелені декорації.

У кліпі Віра і Роман зіграли пару, яка, перебуваючи в одному будинку, не бачать один одного. Герої заглиблюються в свій внутрішній світ, поки випадковий дотик не змінює їхнє життя, даючи шанс на щастя. Попри зйомки кліпу в умовах крижаного холоду, сам трек розіллє всередині вас тепло.

Вічне: Frank Loesser – Baby, it`s cold outside

Френк Лессер написав цю пісню у 1994 році та виконав її зі своєю дружиною Лінн. Популярною вона стала після 1949 року, коли стала саунтреком до фільму "Дочка Нептуна".

У пісні не згадуються свята, але через "холод" її вважають різдвяною. Це діалог між дівчиною, яка збирається додому, і хлопцем, який вмовляє її лишитися.

Наприкінці листопада 2018 року низка радіостанцій США заборонили ротацію цієї пісні. Її назвали неприйнятною в часи #MeToo та боротьби з гендерними упередженнями та сексуальним насиллям.

Опоненти критиків кажуть, пісня не про секс, а про репутацію.

Підтвердження цьому легко знайти і в тексті – дівчина сама не надто хоче йти, вона то лишається на ще один келих, то на ще одну сигарету, а головні її аргументи – це гнів родичів.

Якби там не було, оскароносна пісня назавжди в історії і справді може підняти настрій, коли cold outside.

Бонус: твори Frank Sinatra та Dean Martin

Тут, мабуть, і не варто пояснювати. Естрадно-джазова музика у виконанні цих співаків особливо асоціюється зі святами.

Можна сміливо вмикати будь-який трек і йти вбирати новорічне дерево.

ЩО ЧИТАТИ

Старе: Шарлотта Бронте "Джен Ейр"

Це не надто різдвяна історія, однак є в ній щось таке, чому її хочеться перечитувати холодними вечорами у кріслі під пледом.

"Джен Ейр" – класика жанру. Фото Наш формат

Ще одна історія Попелюшки, але головна героїня тут – ще й фея сама для себе. Вона не боїться змінювати своє життя, витримує баланс між тим, що кажуть серце і здоровий глузд, вміє прощати і любити. Класика жанру!

Нове: Марк Менсон "Витончене мистецтво забивати на все"

Щоб по-справжньому відчути свято треба "забити" на все, жити в нині, а не в завтра, та тішитися простим речам.

Зробити цього не вийде, якщо у голові засіли нав'язливе прагнення до ідеалу, комплекси, чужі думки та всюдисущі проблеми.

"Витончене мистецтво забивати на все" навчить бути "хорошим пофігістом". Фото Yakaboo

Бестселлер від The New York Times вийшов у 2016-му. У 2018-му його переклали на українську.

Книга про те, як бути "хорошим пофігістом" – вміти забувати про несуттєве та зосередитися на справді важливих речах.

Гумор та історії про невдачі роблять книжку легкою. Це не занудний посібник з успішності, а книга, яка здатна вам подарувати гарний настрій та відправити у новий рік з новими поглядами.

Вічне: Чарльз Діккенс "Різдвяна історія"

Опублікований у середині грудня 1843 року шеститисячний наклад "Різдвяної пісні" розійшовся ще до Різдва, та й наступні наклади розкупили дуже швидко.

Ну куди ж без "Різдвяної історії" Діккенса! Фото Yakaboo

Скрудж став символом бездушних людей, зациклених на грошах та власному благополуччі. Однак, не була б це різдвяна історія, якби не все було так просто. Головна думка історії – якою б не була людина, вона може змінитися. І не зле буде на свята ще раз згадати про це.

Бонус: Пейо "Різдво у Смурфів"

Комікси про блакитних гномиків – дитяча книжка. Але хіба це має значення. Відкриваєш – і забуваєш, що ти дорослий.

Серез додаткових "за": книжку можна читати разом з дітьми, вона невелика і точно змусить усміхнутися. Те, що треба, на свята!

Неймовірно позитивні комікси. Фото Yakaboo

Ось зразок того, що ви знайдете всередині. Фото Yakaboo

ЩО ЇСТИ

Старе: Печена шинка

М'ясо, натерте спеціями та запечене або по-старому, по-бабусиному, у тісті, або у "рукаві" – традиційна страва і, певно, ще надовго лишиться такою.

Це, до речі, чи не найбільш здоровий спосіб приготування свинини. Однак, останнім часом все більше і більше людей віддають перевагу печеній курці – через нижчу ціну та біле м'ясо. Що ж, теж непоганий варіант.

Навіть фото шинки апетитне! Фото Depositphotos/b.zyczynski

Нове: Сирна куля з крекерами

Ця закуска прийшла до нас зі США. У ній вершковий сир змішують зі сметаною, чедером, маринованою цибулею, спеціями, іноді ще з беконом, викладають у формі кулі на тарілку і потім намащують на крекери.

Чудово підійде як закуска під легке сухе вино. Не лише смачна страва, а й гарна: можна прикрасити її як ялинкову кульку.

Вічне: Імбирні пряники

У кожної сім'ї свій рецепт приготування Миколайчиків. Якщо ви ще не визначилися або не відчуваєте у собі сил робити шедеври – допоможе Youtube.

Там знайдете не лише рецепти, а й покроковий опис приготування.

Для більш "продвинутих" кулінарів – книги Дарії Цвек. Рецепти там також не складні, але потребують хоча б мінімальних пізнань кухонної справи.

Імбирні пряники - не лише смачний десерт, а й чудовий спосіб зайняти дитину. Фото Depositphotos/ViktoriaSapata

ЩО ПИТИ

Старе: какао

У казках теплим молоком "приманюють" кого завгодно – від їжачків до Санта Клауса. Приманіть собі новорічний настрій!

Спробуйте окрім какао-порошку додати в молоко шоколадної стружки. Не забудьте про маршмелоу. Для любителів гостренького радимо насипати у напій червоного перцю – вийде дуже незвично.

Маршмелоу не буває багато. Фото Depositphotos/AntonMatyukha

Нове: егг-ног

Напій прийшов до нас із Шотландії. В країнах пострадянського простору є подібний – гоголь-моголь.

Егг-ног – традиційний різдвяний напій. Він складається з яєць, цукру, молока чи вершків, алкоголю (втім, можна обійтися без нього) та спецій. Його можна пити як підігрітим, так і охолодженим. Підходить для любителів молочних смузі.

Вічне: узвар

Традиціний різдвяний напій українців, обрядова страва. Його заварюють із сухофруктів, родзинок і додають у нього мед.

Можете спробувати поекспериментувати з напоєм: додайте туди спеції або свіжі ягоди чи фрукти, трохи цедри лимона. Вам сподобається!

Дуже здоровий напій. Фото Depositphotos/yulianny

Людмила Панасюк, УП

Вас також може зацікавити:

"Щирі. Свята". Як українці святкували день Святого Миколи та Різдвяні свята

Подаруй свято! Як стати Миколаєм для самотніх стареньких

Новорічна ялинка 2019: зрубана, штучна, жива у горшку. Яку купити і як вибрати

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні