Історії про кохання: 10 любовних романів на різні часи

Ситнік Ольга — 13 лютого 2021, 10:00

У переддень Свята всіх закоханих ділимося з вами найромантичнішими історіями кохання.

Вони стали вічними завдяки літературі.

У цій добірці як класика, так і сучасні книги, які сколихнули чуттєвістю мільйони читачів по всьому світу.

"Гідність і гонор"

Джейн Остін

Одна з найвідоміших літературних історій кохання про зростання почуттів Елізабет Бенет та містера Дарсі.

Цей роман Джейн Остін вперше побачив світ у 1813 році, та досі залишається класичним бестселером, еталоном і сюжетом, що знову й знову екранізують.

Роман писався понад десятиліття, точніше перша версія книги була написана ще у 1796-1797 роках і за задумом мала називатися "Перше враження" ("First Impressions"), твір не надрукували і він відлежувався у шухляді.

Пройшли роки до моменту, коли авторка знову взялася його вдосконалювати. Та ось ця вага хибності перших вражень і досі зачаровує читачів. Чи не звідси пішов афоризм "перші враження мінливі"?

"Гідність і гонор" Джейн Остін

Елізабет одна з п’яти доньок у сім’ї Бенетів. Посагу ті не мають, але це не заважає мріяти про достойних чоловіків для дівчат. Ну або хоч якихось.

Одного дня у сільську місцевість, де вони мешкають приїздить містер Бінглі, та ще й з загадковим знатним другом. Яким і виявився містер Дарсі.

На місцевому балу пан поводиться доволі зверхньо і заперечує навіть думку звернути увагу на котрусь із дівчат Беннет. Та й сама Елізабет бачить у чоловікові тільки відштовхуючі риси.

Але це історія про те, що кохання часом трапляється зовсім не з першого погляду і навіть не з другого.

"Щоденник Бріджит Джонс"

Гелен Філдінґ

Ми не просто так наводимо цю книгу серед історій про кохання на всі часи одразу після "Гідності та гонору". Адже це відповідь сучасної британської письменниці Гелен Філдінґ Джейн Остін.

Книжка про Бріджит Джонс це та ж історія про пошуки свого щастя, але з максимальною кількістю "але" сучасності: що, як головна героїня не відповідає стандартам глянцевої краси, і їй за 30 і вона все ще без пари; що як їй більше подобається самореалізація, ніж гонитва за коханням; і що як кохання зовсім не кохання, а чергова інтрижка?

"Щоденник Бріджит Джонс" Гелен Філдінґ

Бріджит Джонс як і Елізабет Беннет одного дня зустрічає свого містера Дарсі. І так само як і у 18 столітті між ними пробігає упередження і зверхність. Можливо сюжет цієї книги не стане для вас сюрпризом і ви вже бачили екранізацію, та це не привід лишати себе можливості посміятися.

Перш за все над собою і мінливістю людського характеру: сьогодні хтось викликає неприязнь, а завтра ви вже закохані. Сьогодні ти їси піцу, а завтра худнеш і біжиш до спортзалу.

Бріджит Джонс все та ж Елізабет, яка прагне кохання, адже попри соціальні зміни, щось завжди лишається вічним, наприклад, вміння любити.

"Коханець леді Чаттерлі"

Девід Герберт Лоуренс

У далекому 1928 році цей роман сколихнув пуританську Англію.

Автор цієї книги втілив щось нечуване проілюстрував право любити у некласичній моделі. Любов, як заборонений плід, любов, як поза- і міжкласове право, любов як щось тілесне, а не тільки духовне.

За сюжетом у аристократичній сім’ї Чаттерлі любов закінчилася, чоловік-інвалід втратив будь-яку цікавість до своєї дружини.

Пані Чаттерлі все ще молода жінка, яка втратила надію на материнство та чоловічу увагу через каліцтво чоловіка. Згодом вона закохується у лісника і їхні стосунки можна назвати більшою мірою фізичними, аніж платонічними.

"Коханець леді Чаттерлі" Девід Герберт Лоуренс

У виданні порушується багато важливих питань: вибір, зрада, пристрасть, право кохати, обов’язок і рамки.

Та революційним цей твір став завдяки описам сексуальних сцен. Сучасний читач не знайде там нічого радикального чи нового, але свого часу це був крок в бік порівняно з літературною традицією мовчання.

До того ж Лоуренс "зламав" усі можливі стандарти ще й тому, що таким утіхам піддається представниця вищого суспільства.

"Летючі змії"

Ромен Ґарі

Це французька історія про війну, віру в людину, непохитність і кохання попри все.

Усе почалося трішки дитинно: французький хлопчик з супер пам’яттю закохується у польську дівчинку-аристократку. І все б нічого, переросте, забудеться, тільки от забувати він не вміє. Людо закохався у Лілю ще 10-річним і не розкохав ніколи.

Похитнути цю романтику намагалися чи не всі. Реальність зі своєю Другою світовою війною, Франція з рухом Опору, суперники, які здавалося б за якимись соціальними умовностями на кілька голів вищі, родина зі своїми правилами вищого світу, та й сама Ліля з низкою помилок і життєвих обставин. Та війна стирає все: умовності, хиби і правила, а любов лишається.

"Летючі змії" Ромен Ґарі

Ромен Ґарі розповідає цю історію вустами Людо спокійно, навіть якось флегматично й лінгвістично досконало.

Ромен Ґарі, він же Еміль Ажар, він де Роман Кацев той, хто перехитрував літературну спільноту і двічі отримав Ґонкурівську премію, автор, чиє життя не менш захопливе, ніж написані ним книги.

"Пальці поміж піском"

Степан Процюк

Що може підсилити, підкреслити любов більше, ніж тоталітаризм і повсюдні "не можна"?

Сучасний український письменник Степан Процюк спробував прочитати історію радянських 50-х по-новому і показати її через долі кількох молодих людей: композитора Федора, заслуженої артистки, хлопця Сосо, у якому можна впізнати Сталіна, студента Івана та націоналіста Микити.

"Пальці поміж піском" Степан Процюк

Життя людини неможливе без кохання, як і ця книга. Тож один із героїв, а саме Федір опинився перед вибором: бути з коханою всього життя чи з нелюбою жінкою заради кар’єри.

Партія, таємниці, нескінченна партія в шахи з долею та з рештою протистояння почуттів і соціалістичної машини. Видання, де любов взята у радянські лапки, але від того не менш справжня.

"Клавка"

Марина Гримич

Література і кохання чи не найромантичніше поєднання.

Марина Гримич занурює читачів в українські повоєнні часи, проводячи лабіринтами партії, організацій, літературних угрупувань.

"Клавка" Марина Гримич

Головна героїня дівчина Клавка працює секретаркою у Спілці письменників України і в київському письменницькому будинку РОЛІТ у 1947 році і її життя здається нудним і передбачуваним, аж доки вона не втрапляє у любовний трикутник між відповідальним працівником ЦК КП(б)У і молодим письменником, який щойно повернувся з фронту.

Кохання це завжди вибір, та чому він завше має бути таким складним? Тому що це життя.

"Що знає вітер"

Емі Гармон

Відомий вислів, а що як я народився не в той час по-новому осмислює авторка цієї книги.

З безпечного 21-го століття головна героїня потрапляє у Ірландію 20-х років 20-го століття. У країні саме громадянська війна і нова реальність жорстока. Без міцного чоловічого плеча у ці часи не обійтися, тож Енн допомагає доктор Томас Сміт.

Іноді нове середовище загострює і змінює сприйняття, та невже кохання можливе тільки у іншій епосі. Енн постає перед дилемою: забути попереднє життя і комфорт чи віддатися новим почуттям.

"Що знає вітер" Емі Гармон

Особливу увагу хочемо звернути на форму твору. Авторка використовує відсилки до поезії ірландського класика Єйтса, а також задля максимальної щирості вдається до форми фрагментів зі щоденника.

Незаймані пейзажі трішки дикої Ірландії, найщиріші почуття і максимальна відверстість ось що дарує читачам ця історія.

"P. S. Я кохаю тебе"

Сесилія Ахерн

Хочемо нагадати про одну з найвідоміших книг про любов "P. S. Я кохаю тебе". Ця історія відгукнулася мільйонам читачів зі всього світу.

Напевне її секрет у тому, що вона підтверджує романтичну ідею любов вічна, а справжнє почуття не здолає навіть смерть.

Водночас простий стиль та щира і зрозуміла головна героїня дозволяють пережити справжній емоційний катарсис, а простими словами поплакати від душі.

"P. S. Я кохаю тебе" Сесилія Ахерн

Голлі трішки за тридцять і її чоловік це її гавань, сенс життя і найрідніша людина у світі. Ні робота, ні стосунки з рідним чи близькими не є для неї такими ж важливими, як коханий. Але з їхньою сім’єю трапляється те, від чого ніхто не застрахований рак.

І ось Голлі доводиться боротися з новою реальністю без коханого. Який навіть хворіючи попіклувався про те, щоб ця боротьба була простішою: він лишив дружині листи та інструкції, як навчитися жити без нього.

"Ефект "Розі"

Ґрем Сімсіон

Зазвичай історії про кохання закінчуються весіллям, а що буде після омріяного "так" і "люблю" залишається загадкою.

Та ця історія будується за протилежним принципом і дія відбувається вже після весілля.

Дон Тілман науковець-генетик, який будує своє життя за науковими і дуже раціональними принципами. Та звісно весь його картковий будиночок було зруйновано почуттями, і волею долі він закохався у примхливу і спонтанну Розі Джармен.

"Ефект "Розі" Ґрем Сімсіон

Нині подружжя мешкає у Нью-Йорку, їхнє життя знову стало впорядкованим завдяки старанням Дона, та знову наступає день, коли все йде шкереберть дружина повідомляє, що вагітна.

Учений і гадки не має, що таке батьківство, а коли досліджує це питання втрапляє у халепу із законом, яку приховує від дружини.

На пару чекає багато випробувань і переживань, а також перевірка шлюбу на міцність, яка може докорінно змінити героїв.

"Нормальні люди"

Саллі Руні

Іноді, щоб збагнути почуття та те, що відбувається між двома, потрібні роки.

Саллі Руні дослідила багатогранність людського вміння відчувати ілюстрацією стосунків між Конелом та Маріанною. Двома ірландськими підлітками, згодом студентами, хлопцем і дівчиною, коханцями і з рештою парою. Двома частинками магніту, які весь час притягуються одна до одної.

Авторка також описує людську тілесність та уміння будувати власні кордони, і пояснила, на прикладі Маріанни, що буває, коли ці межі порушують попри твою волю.

"Нормальні люди" Саллі Руні

Добірка підготована за сприяння видавництва "Наш формат"

Вас також може зацікавити:

6 історій кохання, які почалися дещо дивно

Книжковий антидепресант: 7 книжок, які викликають позитивні емоції

13 неймовірних фото розповідають, що таке справжнє кохання

Дивна наука любові: 4 виступи TED про математику кохання і причини зрад

Як зберегти кохання в парі

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний телеграм-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні