Культурні діячі вимагають не виділяти землю Меморіальному центру "Бабин Яр"

Дарія Поперечна — 17 лютого 2021, 10:49

85 діячів культури звернулись у листі до Київської міської ради з вимогою не підтримувати концепцію Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр".

Діячі культури закликають не виділяти землю для реалізації проєкту і провести громадські слухання цього питання.

Голосування Київради щодо передачі в оренду трьох земельних ділянок має відбутися 18 лютого.

Автори листа критикують проєкт меморіалізації Бабиного Яру через причетність до російських бізнесменів ­­­­– Михаїла Фрідмана та Германа Хана.

"Громадськість неодноразово звертала увагу на безпосередню причетність до цього проєкту двох одіозних російських бізнесменів Михаїла Фрідмана та Германа Хана, пов’язаних із керівником держави-агресора – Росії, Володимиром Путіним, і внесених тому у передсанкційні списки США.

ВІДЕО ДНЯ

На наше переконання, будь-які проєкти в реаліях російсько-української гібридної війни, що триває 7 років, будь-які проєкти, що їх просуває путінське оточення, не можуть бути підтримані українською, зокрема київською, владою і реалізовуватися в Україні...

Для суспільства важливо, щоб будь-які проєкти, які стосуються культури та політики пам’яті України, відбувалися без участі нашого ворога – Росії та місцевих адептів кремлівського режиму.

Є вагомі підстави вважати, що цей приватний російський проєкт є черговою спецоперацією гібридної війни, яку ведуть проти нашої держави", – зазначається у листі.

Фото BABYN YAR Holocaust Memorial Center

Автори звернення також не підтримують створення меморіальної синагоги на території Кирилівського православного кладовища у Бабиному Яру.

"Саме ця ідея згадана в листі СБУ як потенційно небезпечна для міжнародного іміджу України", – зазначають у листі.

Крім того, діячі наголошують, що у 2019 році вчені Інституту історії України НАНУ презентували державну концепцію комплексної меморіалізації Бабиного Яру.

Наразі звернення підтримали 85 представників громадянського суспільства.

Зокрема, листа підписали: громадський діяч Йосиф Зісельс, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, громадський діяч Іван Дзюба, почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький, письменниця Оксана Забужко, письменник Юрій Андрухович, історик Володимир В'ятрович, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства Леонід Фінберг та інші.

Нагадаємо, що Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" розробив художню концепцію майбутнього музейного комплексу.

За словами представників меморіального центру, над нею працювала команда з 22 міжнародних авторів.

Концепцією уже презентували наглядовій та громадській раді.

Раніше українські діячі культури зверталися у листі до Наглядової ради Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" з вимогою звільнити Іллю Хржановського з посади художнього керівника центру.

Тоді адресанти критикували концепцію та методи меморіалізації трагедії Бабиного Яру, запропоновані російським режисером.

При цьому члени авторської групи наголошують, що попередньо опублікована презентація була лише робочими напрацюваннями.

Вас також може зацікавити:

Меморіальний центр "Бабин Яр" презентував офіційну концепцію музею Голокосту

У Бабиному Яру відкрили аудіовізуальну інсталяцію в пам’ять про жертв розстрілів. ФОТО

Українські євреї виступили проти проєкту меморіалу "Бабин Яр", який фінансується росіянами

"Бабин Яр" відновить Громадську раду та дасть оцінку роботі Хржановського до кінця року

Казус Бабиного Яру і доля національного музею Голокосту

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні