Бунтарське мистецтво: як художники реагували на Революцію Гідності та інші протести у світі

Бунтарське мистецтво: як художники реагували на Революцію Гідності та інші протести у світі

18-19 лютого 2014 року офіційно вважають датою української Революції Гідності. Саме в цю ніч почались масові криваві зіткнення зі значними людськими жертвами.

Пройшло вже 7 років, але Україна досі переживає це.

Попри пандемію, 2020-й був насичений на протести проти політичних систем.

Минулого року масово протестували у Гонконзі та Грузії, з початку серпня тривають демонстрації проти режиму Лукашенка у Білорусі, з кінці травня США накрила хвиля заворушень через вбивство афроамериканця Джорджа Флойда, а у Росії тисячі людей виходять на вулиці проти беззаконня влади.

Часто стимулюючою і натхненною силою таких змін є мистецькі проєкти та різноманітні рефлексії художників, які проявляють свою бунтарську міць на полотнах.

Чи можуть подібні роботи стати настільки ж нетлінними, як картина "Герніка" Пабло Пікассо – публічний протест митця проти бомбардування нацистами баскського міста – покаже час.

Але недооцінювати їхню роль у творенні сучасної історії не варто.

Ми знайшли для вас художників, що звертались мовою мистецтва до політиків і суспільства у переломні для них моменти.

Олекса Манн

Сучасний український художник і арткуратор Олекса Манн з перших днів Майдану став його активним учасником, але писати пророчі полотна про нього почав задовго до його початку.

Зокрема, картина "Викликай Бога Революції" з’явилась за два роки до Революції Гідності. Ця робота була у березні 2020 року вкрадена з майстерні, при пограбуванні.

Картина Олекси Манна "Викликай Бога Революції" з’явилась за два роки до Революції Гідності
"Кондуктор революції" Олекси Манна

Так само передбачливо він написав триптих "Кондуктор революції" та "Відкрий "коктейль Молотова".

Коли ж революція Манна з картин перейшла в реальність, він ще сильніше заговорив нею у своїх роботах, ставши одним із засновників та учасників "Мистецького Барбакану" – осередку культурного спротиву під час майданівських повстань.

Його тонкосаркастичні та глибокосоціальні картини ні з чим не сплутаєш. Одну з робіт Манна – "Нове середньовіччя" – сьогодні можна побачити в колекції Національного музею Революції Гідності.

Перша робота проекту "Нове середньовіччя" Олекси Манна

Василь Корчинський

Він є тим художником, який виріс за глибокого совка, але не став його частиною.

Графік, живописець та майстер витинанки з вінницьким корінням Василь Корчинський теж не залишився осторонь Революції Гідності. Біля Інституцької він з друзям облаштував намет та допомагав готувати "Молотова", будувати барикади з шин, бруківки, мішків з піском.

Як і в будь-якого художника, якому щеміли майданівські події, у нього відбулась своя творча рефлексія у вигляді картини "Майдан. Революція Гідності".

"Майдан. Революція Гідності" Василя Корчинського

І хоча в доробку художника небагато картин на революційну тему, все ж двометрове полотно "Майдану" варте уваги, так само, як і його робота "Крути. Мамині яблука".

"Крути. Мамині яблука" Василя Корчинського

Юрій Журавель

Цей рівненський художник та музикант, як тільки почув про рішення Януковича припинити євроінтеграцію, поїхав на Майдан надихати піснею і, виснаживши голос до кінця, взявся за олівець.

Його шаржі не позбавлені власного стилю подекуди викликають посмішку, а інколи – тривожать зображеними подіями Революції Гідності до глибини.

Саме з останнього розряду картина "Небесна сотня", де художник серед низки героїв намалював немовля, забите беркутівцями в утробі матері.

Журавлю також належить авторство шеврону самооборони Майдану.

Роботи Юрія Журавля часів Революції Гідності

Марія Діордічук

У своїх картинах київська художниця документувала історію революції відразу на місці подій.

Марія жила разом з самообороною Майдану в Українському домі та перебувала у центрі протистоять.

"Невідомість" Марії Діордічук

Вона написала серію картин про ті гарячі дні революції, коли літали "коктейлі Молотова", будувались барикади, лунали постріли.

Марія прагнула створити "чесний живопис" і його зокрема можна побачити в картинах "Невідомість" і "Праотець". Останню роботу художниця написала після беркутівськго нападу.

"Праотець" Марії Діордічук написана після беркутівського нападу

#Sociopath

Утаємничений стріт-арт художник, який не показує свого обличчя публіці, але залишає для огляду гостросоціальні стінописи.

Під час Майдану фасад одного з будинків на Грушевського він розмалював триптихом "Ікони Революції", зображуючи портрети Тараса Шевчека, Лесі Українки та Івана Франка в контексті тогочасних реалій.

Художник перетворив їх на учасників Революції Гідності, підписавши сильними цитатами з їхніх творів.

Триптих "Ікони Революції" на будинку по вулиці Грушевського

Трохи більше, ніж через півроку після створення, графіті, зображене на місці бойових дій під час протестних акцій у лютому 2014-го, отримало статус пам’ятки історії. Але через три роки було стерте вандалами.

Сьогодні робота відновлена, але художник не вважає її більше своєю.

Роботи зі сторінки автора у Facebook

Руфіна Базлова

Чи не найпопулярнішою протестною мисткинею за час протистоянь у Білорусі стала художниця Руфіна Базлова.

30-річна дівчина, яка працює стенограф-ілюстраторкою та робить ляльок для вистав, почала створювати колажі цифрової графіки у стилі традиційної вишивки рідної країни.

Художниця Руфіна Базлова увіковічує протести в Білорусі у стилі традиційної вишивки рідної країни

Вона відтворює події у Білорусі та через форму орнаментів зображує демонстрантів і ОМОНівців.

Працює художниця у програмі для графічного дизайну Illustrator, а своїми роботами ділиться у спеціально створеному Instagram-акаунті.

Перша робота художниці у її Instagram
Через орнаменти художниця зображує демонстрантів і ОМОНівців

Артем Лоскутов

Відомий виступами проти російської влади художник та громадський активіст Артем Лоскутов.

Минулого року після одного з протестів проти політичних репресій в Москві його незаконно затримали під час розгону демонстрації, а вийшовши на волю, він створив власну техніку живопису "дубинопис". Тепер художник пише свої картини за допомогою поліцейського кийка (дубинки).

Одну з робіт під назвою "Білорусь" він присвятив протестам в цій країні. Картина має вигляд біло-червоно-білого прапора, який був державним на початку 90-х, а нині є символом опозиції.

Автор продав роботу за 3 мільйони рублів та вирішив перерахувати ці гроші протестувальникам.

"Білорусь" Артем Лоскутов

Гагош

Проти російської окупації в Грузії не соромиться висловлюватись художник стріт-арту Гагош (Георгій Гагошідзе).

На вулицях Тбілісі можна побачити його роботи "Діти знають краще", "Окупація на колесах", "Росія 2008", "Серпнева стіна".

Робота художника стріт-арту з Грузії Гагоша
"Серпнева стіна" Гагош

Остання, до речі, створена на основі пікассовської "Герніки" і передає трагізм окупації через російський чобіт на грузинському коврі з традиційним орнаментом, грізного ведмедя, снаряди.

Гагош також працює з темами екології, гендеру та різних соціальних проблем.

"Герніка" Пабло Пікассо

Сергій Захаров

Після 2014 року ім’я Сергія Захарова стало символом культурного опору окупації східної України Росією. Його сатиричні роботи на терористів наробили шуму в Донецьку.

Карикатури з фанери на Гіркіна, "Моторолу", Шарікова у формі ДНР та інших розміщували в центрі міста, де їх могли побачити якомога більше людей.

Карикатура на Гіркіна

За це художник поплатився свободою. Він опинився в полоні бойовиків, переніс допити з тортурами, інсценування розстрілу. Але вижив!

Сьогодні "донецький Бенксі" – так прозвали Захарова за його безстрашність будь-де говорити вільно на гостросоціальні теми – продовжує писати картини вже в Києві, в одній із багатоповерхівок спального району, де облаштував собі квартиру-майстерню.

Карикатура з фанери на бойовика "Моторолу" Сергій Захаров
Роботи "донецького Бенксі"

Бенксі

Від "донецького Бенксі" до британського, який не залишився осторонь протестів Black Lives Matter у США.

Траурний портрет із чорною фігурою та підпаленим американським прапором без зайвих пояснень говорить про проблеми нерівності в Америці.

Свою роботу вуличний художник виклав на сторінці в Instagram і підписав: People of color are being failed by the system. The white system (фрагмент, повний текст читайте в пості Instagram).

Бенксі не залишився осторонь протестів Black Lives Matter у США
Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Banksy (@banksy)

У 83-му схожий протест висловив американський художник Жан-Мішель Баскія своєю роботою Defacement ("Псування").

Він зобразив останні моменти життя молодого вуличного художника афроамериканця Майкла Стюарта, який помер після побиття копами за малювання графіті.

Defacement Жан-Мішель Баскія

Паскаль Бояр

Робота французького стріт-арт художника Паскаля Бояра, яка спочатку присвячувалась 10-річчю першого блоку біткоіна і задумувалась як головоломка, стала символом спротиву "жовтих жителів".

За основу Бояр взяв відому картину Ежена Делакруа "Свобода, що веде народ". У далекому 1830 році вона надихала прихильників Липневої революції, що підтримували лібералізм та хотіли скинути монархічну династію Бурбонів.

На своєму графіті Бояр зобразив сучасних революціонерів – людей у жовтих жилетах, які вийшли на вулиці з вимогою підвищити заробітну плату і зменшити податки.

"Свобода, що веде народ" Ежен Делакруа
"Свобода, що веде народ" Паскаль Бояр

Надихнув Делакруа і анонімного художника в Гонконзі під ніком в Instagram harcourtromanticis.

Він створив малюнок Our Vantage ("Наша перевага") схожий на "Свободу..." та закликав до революції, підтримуючи протести проти закону про екстрадицію.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Harcourt Romanticist (@harcourtromanticist)

Ай Вейвей

Не обійшов увагою протести в Гонконзі й сучасний художник-бунтар Ай Вейвей, що десятки років провів в опозиції до влади Китаю та й нині не зупиняється.

Після свого культового проєкту "Насіння соняшника" – інсталяції з тонким натяком на комуністичне правління Мао Цзедуна – Вейвей ще створив ряд арт-проєктів, але вони не змогли перевершити попередника.

100 000 000 порцелянових насінь соняшника два роки виготовляли вручну мешканці
міста Цзіндечжень, яке тисячі років спеціалізувалося на кераміці, вони поскаржилися
потім, що їм мало заплатили.

Перед входом до зали галереї з насінням, усіх по-чесному попереджають: "Те, що ви
бачите, це не те, що ви бачите, і те, що ви бачите, це не те, що це значить"

Ай Вейвей десятки років провів в опозиції до влади Китаю

І хоча останнім часом художник більше присвячує себе кінопродакшину, не варто забувати про його твірну основу арт-митця.

Стрічки Вейвея недалеко пішли від протестного змісту та побудовані на політичних та соціальних проблемах.

У його планах також випустити документальний фільм про демонстрації в Гонконгу, вже з’явився трейлер.

Тетяна Редько, спеціально для УП.Життя

Вас також може зацікавити:

Яким є арт-ринок в Україні та чим він відрізняється від світового. Пояснюють експерти

"Музей на паузі" від PinchukArtCentre: як карантин вплинув на Національний художній музей України

Художники Володимир Будніков та Влада Ралко: Мистецтво – завжди про явище

"ательенормально": как художники учатся свободе творчества у коллег с синдромом Дауна

Художник Анатолій Криволап: "Якби політики мали зв’язок з мистецтвом, то була б інша Україна"

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні