У Києві вчетверте відбудеться безкоштовний Bouquet Kyiv Stage: що буде на фестивалі

Дарія Поперечна — 10 липня 2021, 13:14

Сім днів музики, візуального мистецтва, літератури, кіно, бесід під ясенем, театру і насичена дитяча програма.

Саме таким буде четвертий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage, який триватиме з 27 серпня по 2 вересня на території музею "Софія Київська".

Повна програма фестивалю тут.

Тема цьогорічного Bouquet Kyiv Stage – "Ми. Між минулим і майбутнім". Усі події будуть так чи інакше пов’язані з темою часу і проживанням життя "тут і зараз".

Засновники фестивалю позиціонують його як подарунок місту, тож вхід на всі події є безкоштовним

"Після пережитого 2020 року тема майбутнього сьогодні викликає найбільшу тривогу. Ніколи в сучасному світі людство не було в такому стані невизначеності, який пронизує усі сфери нашого життя.

І саме мистецтво володіє даром відчувати майбутнє, бути його передвісником, передавати через художні образи його обриси і забарвлення", – зазначає Євгеній Уткін, співзасновник культурного центру Дом "Майстер Клас" та фестивалю Bouquet Kyiv Stage.

Цього року "хедлайнером" фестивалю буде "Софія Київська". Ми будемо наповнювати сакральний музейний простір сучасним життям його ритмами, енергією, новими технологіями.

Будемо об'єднувати нашу історію з сучасністю, з'єднувати різні жанри, стилі та ідеї. І таким чином будемо разом створювати картину нашого майбутнього, тут і зараз".

Євгеній Уткін, співзасновник культурного центру Дом "Майстер Клас"
та фестивалю Bouquet Kyiv Stage

Організатор події – Дом "Майстер Клас" – позиціонує Bouquet Kyiv Stage як фестиваль прем’єр, які цього року відбуватимуться щодня. Засновники і куратори фестивалю обіцяють насичену програму, особливих закордонних гостей і кілька нових напрямів: балет та фешн. Більшість подій буде тісно пов’язана з "Софією Київською", не тільки як з локацією, а як з джерелом історичних та дослідницьких фактів і візуальних образів.

"У фестивалю є символ букет, створений художником Олександром Дубовиком. І основна квітка, на яку все нанизується у цьогорічному букеті, – це "Софія Київська".

Мене часто запитують: як ви вміщуєте в одному просторі сучасність і старовину? Відповідь проста – пізнавати історію можна через дуже різні засоби, і Bouquet Kyiv Stage один із них", – пояснює Неля Куковальська, генеральний директор Національного заповідника "Софія Київська".

Куратори цьогорічного Bouquet Kyiv Stage на презентації

Першою подією фестивалю стане відкриття виставки "Катарсис", яка відбудеться 10 серпня. Експозиція об’єднає дерев’яні скульптури Йогана-Георга Пінзеля, його учня Францишека Олендського і сучасного митця Олександра Животкова.

А з 27 серпня повна програма фестивалю розпочнеться з музичного проекту "Пінзель – Животков. Поєднані музикою", приуроченого до виставки "Катарсис".

"Глядачі побачать роботи з дерева барокового Пінзеля і сучасного Животкова і те, як дерево перетворюється на щось абсолютно протилежне до себе – на щось надзвичайно пластичне, з повітряною фактурою.

І такою ж повітряною буде музика – улюблений багатьма дитячий хор "Щедрик" разом з електронікою від Антона Дегтярьова", – розповідає Любов Морозова, кураторка музичного напряму.

Любов Морозова, кураторка музичного напряму (зліва)

Запланований також перформанс "Босоногі Боги" на музику Сергія Пілютікова, присвячений художнику Олександру Дубовику, який цього року святкує своє 90-річчя.

Майстерне міксування минулого і сучасного – визначальна риса цьогорічної програми, яка присутня в усіх представлених напрямах – музичному, візуальному, театральному, кіно, літературному та дитячому.

Так, у програмі буде представлено музику Валентина Сильвестрова на тексти дантівського "Раю" в рамках проекту "Tribute to Dante".

Серед прем’єр фестивалю – аудіовізуальний проект Алли Загайкевич "Місто", який досліджує київський футуризм 20-х років і поєднує в собі електроніку з відеоартом.

Серед іноземних гостей: всесвітньовідомий ізраїльський мандолініст Аві Авіталь, який вперше в Україні виконає твір для мандоліни з оркестром; популярний польський гурт Andrzej Jagodzinski Trio, який гратиме Шопена в неймовірній джазовій обробці та французький джазовий колектив Remi Panossian Trio, який є взірцем виконання вишуканого європейського джазу. У програмі концерт віртуозного та неординарного норвезького піаніста Акселя Кольстада, який також презентує програму для дітей. Загалом заплановано близько 20 концертів українських й іноземних музикантів.

Потужною складовою фестивалю стане "Кінобукет". "Ми покажемо понад 50 стрічок – за 30 років незалежності України. Щодня можна буде переглянути кінобукети від знаних українських кінофестивалів та найкращі українські фільми, починаючи з 1990-х, які прозвучали не лише в Україні, а у світі", – розповідає Володимир Войтенко, програмний директор кінопрограми.

Тетяна Волошина, кураторка візуальної програми,
та Євгеній Стасіневич, куратор літературної програми

Літературна програма складатиметься з шести подій. "Чотири з п’яти розмов присвячені окремим підвидам літератури і літпроцесу як такого. Це поезія, репортажистика, література про війну й екстремальні досвіди довкола неї і нон-фікшн.

Ще будуть Дантівські читання – акторки різного віку читатимуть уривки з нового перекладу "Божественної комедії", який зробив Максим Стріха. Він же прочитає лекцію, присвячену "Раю", – розповідає Євгеній Стасіневич, куратор літературної програми.

Серед учасників літпрограми – Олег Сенцов, Тамара Горіха Зерня, Петро Яценко, Катріна Хаддад, Олена Герасим’юк, Остап Сливинський, Наталка Гуменюк, Марічка Паплаускайте та інші.

Театральна програма представить прем’єру вистави Тамари Трунової "Говорить Софія", яка трансформується в інтерактивні екскурсії. Учасниками цих екскурсій можна стати щодня впродовж фестивалю.

Також фестиваль підготував велику дитячу програму, яка охоплює різні види мистецтв: кіно, театр, літературу, музику, образотворче мистецтво для дітей різного віку.

Для літніх людей у програмі проект від аматорського театру "Ще не вечір".

Відбудуться і традиційні бесіди під двохсотрічним ясенем у саду "Софії Київської", які щороку проводить співзасновник Bouquet Kyiv Stage Євгеній Уткін.

Серед нових напрямів фестивалю – балет "Дзеркало" на музику Вікторії Польової і фешн-перформанс від Федора Возіанова "Заручена з часом", який стане завершальним акордом цьогорічного Bouquet Kyiv Stage.

Засновники фестивалю позиціонують його як подарунок місту, тож вхід на всі події є безкоштовним, потрібно лише сплатити вхідний квиток на територію музею "Софія Київська".

Вас також може зацікавити:

Потанцювати і вакцинуватися: на фестивалі Atlas Weekend працюватиме центр щеплень проти COVID-19

Як Docudays UA став модною подією. Інтерв’ю співзасновника фестивалю про права людини Геннадія Кофмана

Як музичні фестивалі й тури шкодять довкіллю, та що з цим можна зробити

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні