Картину Ван Гога виставили на аукціон. Її побачать вперше за 116 років

Олена Барсукова — 19 жовтня 2021, 11:46

Картину Вінсента Ван Гога Meules de blé ("Пшеничні стоги") виставили на аукціон Christieʼs.

Витвір мистецтва можуть продати за $30 мільйонів, повідомляє CNN з посиланням на сайт аукціонного дому.

Востаннє публіка бачила картину 116 років тому.

Ван Гог намалював Meules de blé у 1888 році після того, як переїхав до французької провінції через погане здоровʼя.

На акварельній картині він змалював збір врожаю: жінок, які працюють на полях у французькому Арлі.

"На перший погляд, ця сцена здається повсякденною. Тим не менш, для Ван Гога природа завжди мала глибший сенс.

Він уважно ставився до робітників на фермах, до їхньої діяльності та до їхнього постійно повторюваного циклу сіяння, вирощування та збирання врожаю з палкою відданістю, і багато років відчував свою приналежність до них", – йдеться у каталозі Christieʼs.

Фото: Christieʼs

Акварель демонструє одержимість Ван Гога японізмом – це призвело не тільки до придбання великої кількості японських гравюр у стилі ukiyo-e, але й стало одним з провідних мотивів його переїзду на південь Франції, пишуть Christieʼs.

Він перейняв більш графічний стиль, подібний до японських ксилографій, викристовував каліграфічні штрихи, сплощену перспективу, зазначають в аукціонному домі.

Востаннє картину публічно бачили в 1905 році, коли її демонстрували як частину ретроспективи Ван Гога у Стеделек-музеї в Амстердамі.

Після того полотно спіткала нелегка доля: спочатку воно належало брату Ван Гога Тео, а у 1913 році перейшло у власність єврейського промисловця Макса Мейровського.

Зіткнувшись з антисемітськими переслідуваннями в Німеччині, Мейровський був змушений тікати. Він довірив картину німецьким галеристам у Парижі, за даними Christie's.

Акварель потрапила у володіння Міріам Керолайн Олександрі де Ротшильд, яка сама втекла до Швейцарії після початку Другої світової війни. Під час окупації Франції нацисти пограбували її колекцію, забравши зокрема "Meules de blé".

У 1941 році вони передали "Пшеничні стоги" до музею Jeu de Paume, а потім полотно потім було перенесено до приватної колекції у замку Schloss Kogl в Австрії.

У 1978 році картину забрала галерея Wildenstein & Co у Нью-Йорку, звідки її придбав покійний колекціонер мистецтв Едвард Локридж Кокс, техаський нафтовий магнат.

Після смерті Кокса між спадкоємцями Мейровським та Ротшильд спалахнула суперечка щодо права власності. Однак згодом вони уклали мирну угоду, зазначає аукціонний дім.

Нагадаємо, у Львівському палаці мистецтв вилучили картини через лайку англійською.

Вас також може зацікавити:

Аванґард чи соцреалізм: чому майже ніхто з українців не здатен оцінити сучасного мистецтва?

Що буде, якщо об'єднати відомі картини і поп-культуру? Кумедні колажі від художника

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні