Ментальне здоров’я та аб’юз у дитячих книгах: художники зобразили приховані сенси відомих казок в ілюстраціях

Олена Барсукова — 27 жовтня 2021, 10:00

До Всесвітнього дня художника контент-платформа Depositphotos з командою ілюстраторів Projector Institute представили проєкт "Приховані сенси у дитячих книгах" ("Hidden Messages in Children's Books").

Художники звернулися до світових бестселерів дитячої літератури й спробували переосмислити їх з позиції дорослої людини.

У фокусі опинилися питання ментального здоров’я, самореалізації й внутрішньої сили, а також здорових відносин у родині й суспільстві.

Художники відобразили ці теми в альтернативних ілюстраціях до всесвітньо відомих казок і доповнили їх своїми рефлексіями.

Ілюстрація: Анастасія Іванова, "Русалонька"

"У цьому проєкті ми хотіли поговорити про те, що непокоїть творців не тільки з точки зору професійного розвитку, але й порушити загальнолюдські теми.

Дати художникам можливість у дорослому віці через творчість переосмислити ідеї книжок, які формували світогляд міленіалів найактивнішого й найчисельнішого покоління у мережі", каже креативна директорка Depositphotos Таті Тімошенко.

У проєкті зібрали 9 шедеврів дитячої світової літератури:

  • "Гобіт";
  • "Аліса в Дивокраї";
  • "Пітер Пен у Кенсінгтонських садах";
  • "Русалонька";
  • "Маленький принц";
  • "Щедре дерево";
  • "Таємничий сад";
  • "Пеппі Довгапанчоха";
  • "Мері Поппінс".

Ілюстратори курсу Illustration for Designers Projector Institute могли вибрати одну з цих казок для ілюстрації.

Художники пропонували власну інтерпретацію твору, втілювали її графічно і додавали коментарі, у яких вони згадують дитинство й розмірковують про зв’язок з персонажами.

Наприклад, Ольга Аристова зобразила історію "Маленького принца" так:

Ілюстрація: Ольга Аристова, "Маленький принц"

"У моїй ілюстрації надчуттєвий Маленький принц застиг у своєму польоті після укусу змії. Всередині нього живуть ті, кого він приручив.

Він заповнив своє серце іншими, й там стало затісно йому самому. Якби я зустріла Маленького принца, я б обійняла його і сказала: "Любов, що вимагає такої жертви, – це вдавана любов", пояснила ілюстраторка.

Якщо ми перечитаємо наші улюблені дитячі книги, багато з них розкриються зовсім по-новому, пояснюють ініціатори проєкту.

Наприклад, художники робили висновки, що Маленький принц потрапив у пастку співзалежних стосунків, Пеппі Довгапанчоха стала сильною через самотність, і Русалонька була не жертвою нерозділеного кохання, а просто поплатилася за обман.

"За час роботи над цим проєктом я ще раз переконався, наскільки по-різному думають люди, як по-різному бачать одну й ту ж історію. Ці різні погляди неймовірно надихають", – поділився куратор курсу Євген Величев.

Вас також може зацікавити:

5 книг, які допоможуть вчителям та батькам краще зрозуміти дитину

10 дивовижних книжок для маленьких і великих чомусиків

12 ілюстрацій, які показують гріхи та проблеми сучасного світу

Що насправді може змінити дитяча книжка?

10 фактів, які ви не знали про українські казки

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні