У Каннах покажуть фільм про евакуацію українських біженців після вторгнення РФ

Марія Кабацій — 26 квітня 2023, 12:20

На Каннському кінофестивалі відбудеться прем'єра документального фільму "Звідки куди" (In the Rearview) польського режисера Мачека Хамела про евакуацію українських біженців після початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Читайте УП.Культура у Telegram

"Звідки куди" – документальна стрічка спільного виробництва Польщі, Франції та України. З українського боку до виробництва долучилась кінокомпанія 435 FILMS.

Фільм відібрали до програми Cannes ACID – щороку асоціація кінематографістів ACID (Асоціація незалежного кіно та його розповсюдження) обирає до неї дев'ять фільмів.

Повнометражний документальний фільм ілюструє збірний образ українських біженців – дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, які після вторгнення Росії змушені покинути свої домівки і їхати у невідоме майбутнє. У них одна мета: знайти безпечний притулок. Вони сідають в евакуаційний автобус і розповідають про те, що їм довелось пережити. За кермом автобуса – сам режисер, який везе своїх героїв подалі від війни.

Кадр з фільму "Звідки куди"

"Понад рік тому я долучився як волонтер до перших евакуацій з польсько-українського кордону, а потім з віддалених районів Чернігівщини та Донбасу. Ми створили ефективну транскордонну мережу волонтерів, які допомагали під час війни, одну з тисяч таких громадських організацій, які виникають між Польщею та Україною. Це свідчення того, як формується дружба перед спільною загрозою зла. Ідея створення цього фільму з’явилась по дорозі, в евакуаційному автобусі", – розповідає режисер Мачек Хамела.

Кадр з фільму "Звідки куди"

Автори кажуть, що "Звідки куди" – це колективний портрет, складений із переживань тих, хто шукає надійний притулок. В автобусі зникають важливість статі, віку, кольору шкіри, фізичного стану, походження, ідентичності, світогляду та віри.

76-й Каннський кінофестиваль проходитиме з 16 по 27 травня 2023 року.

У Каннах покажуть такі довгоочікувані фільми як "Вбивці квіткового Місяця" Мартіна Скорсезе, "Індіана Джонс і реліквія долі" Джеймса Мангольда і "Місто астероїдів" Веса Андерсона.

Журі фестивалю у 2023 році очолить шведський режисер Рубен Остлунд, чия сатирична комедія "Трикутник смутку" стала переможцем Канн минулого року.

Відкриє 76-й кінофестиваль у Каннах історична драма "Фаворитка" (Jeanne Du Barry), головну роль у якій зіграв Джонні Депп.

Читайте також: Скорсезе, Вендерс, Каурісмякі. Каннський кінофестиваль 2023 оголосив програму

Реклама:

Головне сьогодні