Штучний інтелект згенерував голос Едіт Піаф для фільму

Анастасія Большакова — 15 листопада 2023, 15:50

Голос та зображення Едіт Піаф використають, щоб озвучити анімаційний біографічний фільм про неї. Через 60 років після смерті співачки її голос відтворить штучний інтелект.

Про це повідомила компанія Warner Music Group. Американська компанія звукозапису у співпраці з продюсерською компанією Seriously Happy створить повнометражний фільм про життя французької співачки під назвою "Едіт".

Зараз стрічка перебуває на стадії підтвердження концепції.

WMG уклала договір з нащадками Піаф, щоб використати понад 100 звукових записів та відео співачки. Штучний інтелект навчили відтворювати голос Едіт Піаф та вже спробували для озвучки. Зокрема, використали записи її сценічних та телевізійних виступів, а також записи найвідоміших пісень – La Vie en rose та Non, je ne regrette rien.

В компанії зазначають, що технологію ШІ використовують для того, щоб посилити автентичність та емоційний вплив історії.

Едіт Піаф. Фото: Wikimedia Commons / Eric Koch / Anefo

"Анімація запропонує сучасний погляд на її історію, а включення архівних кадрів, сценічних і телевізійних виступів, особистих зйомок та телеінтерв'ю дасть глядачам можливість автентично поглянути на значущі моменти життя Піаф" – розповіли у WMG.

Про що фільм "Едіт"

Фільм базується на ідеї режисерки французьких документальних фільмів Жюлі Вейль. Вона також долучилася до написання сценарію.

Події стрічки розгортаються в період з 1920-х до 1960-х років. Локаціями для нього стали Париж та Нью-Йорк. Голос Едіт Піаф розповідатиме не лише про успіх співачки, а й про ті аспекти її життя, які раніше були невідомими.

"Її історія – це історія неймовірної стійкості, подолання труднощів та ігнорування соціальних норм задля досягнення величі – і вона так само актуальна зараз, як і в то час. Наша мета – використати останні досягнення в анімації та технологіях, щоб донести цю вічну історію до глядачів різного віку", – розповіла режисерка Жюлі Вейль.

Голос Едіт Піаф розповідатиме не лише про успіх співачки, а й про ті аспекти її життя, які раніше були невідомими. Фото: Getty Image

Розпорядниці спадщини співачки, Катрін Главас та Крісті Лауме, підтримали створення фільму: "Це був особливий і зворушливий досвід - знову почути голос Едіт – завдяки технологіям ми відчули себе так, ніби знову опинилися в кімнаті разом з нею. Анімація прекрасна, і за допомогою цього фільму ми зможемо показати справжню сторону Едіт - її життєрадісну особистість, її гумор і непохитний дух".

Як штучний інтелект використовують в культурі

Лише нещодавно закінчився страйк американських акторів, який тривав з липня 2023 року. Головною причиною конфлікту між ними та Альянсом продюсерів кіно і телебачення США (AMPTP) стало використання кінокомпаніями штучного інтелекту та низька.

Їм вдалося укласти угоду на суму понад 1 млрд доларів. Вона передбачає підвищення мінімальної компенсації та умов, які захистять членів профспілки від ризиків неправильного використання штучного інтелекту.

Гурт The Beatles. Фото: Jeff Hochberg/Getty Images

Крім того, нещодавно рок-гурт The Beatles випустив пісню Now And Then. В композиції використали штучний інтелект, з допомогою якого "підняли" голос соліста гурту Джона Леннона з оригінального касетного запису. Тоді технологія допомогла видалити фонове шипіння і гудіння електромережі, які заважали під час попередніх спроб завершити пісню.

У 1978-му Джон Леннон записав демо з вокалом і фортепіано у себе вдома в Нью-Йорку. Після його смерті вдова музиканта Йоко Оно передала касету із записом решті учасників гурту. З того часу учасники гурту намагалися записати трек, лише нещодавно їм вдалося це зробити.

У пісню Now And Then за тим самим принципом, крім голосу Леннона та інструментальних партій, додали записи електронної та акустичної гітари у виконанні Джорджа Гаррісона. Партії були записані перед смертю гітариста, ще в 1996 році.

Читайте також: Суд відхилив позови художників проти штучного інтелекту

Реклама:

Головне сьогодні