Опалення за донати: Національний природничий музей потерпає від недофінансування

Анастасія Большакова — 24 листопада 2023, 15:23

В Національному науково-природничому музеї повідомили, що опалення в будівлі повністю відсутнє. Причиною стала відсутність державного фінансування і субсидій на опалення комунальних послуг.

Температура в експозиційних залах досягає близько 12 градусів. Кошти на опалення музейники збирають через благодійні внески від небайдужих відвідувачів.

Ситуацію для УП.Культура прокоментувала заступниця директора музею Оксана Червоненко. Вона зазначила, що з подібною проблемою в музеї стикаються вже не перший рік – до цього керівництво хотіли звинуватити у нецільовому використанні грошей. Проте суспільний розголос допоміг зібрати кошти на погашення боргу за опалення.

"Хочу сказати, що дві хвилини тому директор вже підписав рахунок на опалення. Люди задонатили нам, як зараз розраховується 165 тисяч, і ми спромоглися проплатити цей рахунок. З понеділка буде підключене тепло", – розповіла Оксана Червоненко.

Зали Національного науково- природничного музею. Фото: Національний науково-природничий музей НАН України

В Національній академії наук України відмовилися коментувати цю ситуацію, поcилаючись на те, що представники природничого музею зможуть краще пояснити ситуацію.

Музей також опублікував звернення з поясненням поточної ситуації. Хоч він і перебуває в державній власності та підпорядковується Національній академії наук України, Адміністрація Києва, за словами музейників "просто ігнорує значення Музею в міській інфраструктурі і відписується беззмістовними листами".

З Академією наук ситуація є складнішою. За словами музейників, Президія НАН України останнім часом докладає зусиль для утримання музею, попри таке ж недофінансування. НАН допомогла після руйнувань 10 жовтня 2022 року, також надала додаткові приміщення і фінансування для фондосховищ. Проте будівля потребує набагато більших коштів на ремонт.

Відновлені вікна після масованого ракетного обстрілу 10 жовтня 2022 року. Фото: Національний науково-природничий музей НАН України

"Президія НАНУ намагається компенсувати, наскільки це можливо, і відсутність фінансування на комунальні послуги, і значне недофінансування заробітної плати співробітникам музею, але біда в тому, що і в Президії дуже обмежені можливості. І до тих пір, доки наука у країні буде в "загоні", наш музей буде "мерзнути". І тут не справа у війні. Так було і до війни. Наразі ми просто докладаємо всіх зусиль на виживання.

Можна було терпіти і мерзнути, розуміючи реалії часу, але регламент утримання колекцій і їхнє значення вимагають наших спільних зусиль" – написали в музеї.

Пошкодження музею раніше

Раніше Національний науково-природничий музей також влаштовував збір на встановлення 57 вікон. Тоді вибуховою хвилею вибило вікна з внутрішнього двору в експозиційних залах геологічного, палеонтологічного та зоологічного відділів.

Частково музей отримав кошти на відновлення від держави згідно з Указом Президента України, решта була сплачена з благодійних внесків. Залишок коштів від заміни вікон залишили на оплату боргу за опалення. Наразі борг за тепло за сезон 2022-2023 складає 400 тис. грн.

Крім науково-природничого музею, в результаті масованого ракетного обстрілу 10 жовтня 2022 року постраждали культурні та освітні та наукові об’єкти, розташовані у центрі Києва:

  • Київського національного університету імені Тараса Шевченка (червоний корпус і корпус Інституту філології);
  • Наукової бібліотеки імені Максимовича;
  • Інституту літератури НАН України;
  • Інституту археографії НАН України;
  • Національної філармонії;
  • Будинку Центральної ради, в якому розміщені Педагогічний музей України та Музей української революції 1917-1921 рр.

Читайте також: Залишки садиби Сковороди зиму не переживуть, музей звертається по допомогу

Реклама:

Головне сьогодні