В Музеї Ханенків відкрили виставку українського проєкту Архітектурної бієнале 2023

Анастасія Большакова — 15 грудня 2023, 16:10

У четвер, 14 грудня, в Музеї Ханенків у Києві відкрилася виставка "Перед майбутнім". Ця експозиція – проєкт Національного українського павільйону на Бієнале архітектури у Венеції 2023 року. Цьогоріч Україна брала участь у події вперше з 2014-го.

Читайте УП.Культура у Telegram

"Перед майбутнім" осмислює ідею майбутнього, яке на нас чекає після закінчення війни. 35 учасників зі сфер архітектури мистецтва та науки об’єдналися, щоб створити 5 виставок у Венеції на теми: відбудова, комеморація, освіта, екологія та майбутнє.

Кожен зі сформованих колективів мав свою назву та представляв одну з тем:

  • "30%" – працював з темою екології
  • "Deconstructed" – працював з темою відбудови
  • "March On" – тема майбутнього
  • "the Beauty Of Care" – тема турботи
  • "What Can Not Be Lost" – тема комеморації
Відкриття виставки "Перед майбутнім". Фото: надані пресслужбою

"Ці виставки у різний спосіб залучали глядачів до спільного діалогу про відбудову України, політику комеморації, екологічні виклики та стратегії співіснування на загрожених землях, про самоорганізацію, піклування та тимчасові спільноти, про майбутнє, в якому є місце солідарності. Такий формат дав можливість ставити питання, вести множинні розмови всередині України та на міжнародному майданчику, а також збирати й розповідати історії і завдяки цьому краще розуміти одне одного", – розповіли організатори проєкту.

Експонати виставки та елементи з павільйону України. Фото: надані пресслужбою.

До кураторського складу ввійшли засновники архітектурного бюро ФОРМА – Ірина Мірошникова та Олексій Петров, а також головний редактор видавництва IST Publishing, арткритик Борис Філоненко.

15 та 16 грудня також відбудуться панельні дискусії про майбутнє Павільйону України та ключові теми експозиції у Венеції. Експерти та запрошені гості обговорюватимуть представлення України на наступній архітектурній бієнале у 2025 році. Також поспілкуються про причини, через які ми пропустили 9 років участі та про зусилля, яких доклали інституції та архітектори, щоб знову виставлятися у Венеції.

Виставка "Перед майбутнім". Фото: надані пресслужбою.
Виставка "Перед майбутнім". Фото: надані пресслужбою.

Через низку масштабних повітряних тривог 14 грудня екскурсію у супроводі кураторів перенесли на 21 грудня. Експозиція "Перед майбутнім" триватиме три тижні.

Музей Ханенків під час війни

Влітку в Музеї Ханенків можна було побачити виставку Павла Макова "Фонтан виснаження:Висока вода", яку митець представляв на міжнародній художній виставці Венеційської бієнале у 2022 році.

Також триває виставка "Золотом, кольором, світлом", присвячена 175-річчю художника Вільгельма Котарбінського. Це перший проєкт з початку повномасштабного вторгнення, що показує частину колекції музею.

У музеї проводили й музичні події. Одним з наймасштабніших проєктів стала 5-годинна опера "Genesis. Opera of Memory in 13 mise-en-scene". Її створили композитори Роман Григорів та Ілля Разумейко, засновники лабораторії сучасної опери Opera Aperta.

Через російський масований ракетний обстріл 10 жовтня 2022 на дитячий майданчик поруч з будівлею впала ракета. Вибуховою хвилею вибило вікна та світлові ліхтарі.

Читайте також: Вперше від початку вторгнення: Музей Ханенків відкрив виставку з колекції музею

Реклама:

Головне сьогодні