Одеський художній музей відновив роботу після російської атаки

Богдан Максимець — 18 грудня 2023, 11:30

Одеський художній музей, що зазнав пошкоджень внаслідок влучання поблизу російської ракети 6 листопада, відкрив для відвідувачів перший поверх.

Читайте УП.Культура у Telegram

Для перегляду там доступні три виставки – картини подружжя західноукраїнських художників-модерністів Маргіт та Романа Сельских, композиції загиблого на війні Бориса Айзенберга та дерев'яні скульптури Володимира Семківа.

Поки що для відвідувачів функціонуватиме лише перший поверх музею. За кілька тижнів до відкриття готується одна виставкова зала на другому поверсі.

Фото: Одеський художній музей

"Робота протягом місяця дала нам зрозуміти, що є певна частина музею, яку ми можемо використовувати як експозиційну площу," – пояснює директорка музею Катерина Кулай.

Фото: Одеський художній музей

За словами керівника установи, за півтора місяці вдалося провести первинні протиаварійні роботи, заставити вибиті вікна сендвіч-пакетами та замінити пошкоджені двері. Відновлювальні роботи також провели над картинами Сельских, які були запилені або впали відразу після ракетного удару.

Фото: Одеський художній музей

Для повного відновлення музею потрібно 10,5 мільйонів гривень. Ця сума необхідна для проведення всіх стабілізаційних та протиаварійних робіт. Більшу частину витрат готове покрити ЮНЕСКО та АЛІФ – міжнародна фундація, яка опікується збереженням музеїв в умовах військових конфліктів.

Фото: Одеський художній музей

Більша частина грошей витратять на стабілізаційну роботу у самій будівлі. Через ракетний удар найбільше постраждав адміністративний корпус. На стінах там - пішло кілька тріщин, які необхідно залатати та врятувати будівлю від руйнування.

Фото: Одеський художній музей

У подальшому музей планує працювати над виставками робіт сучасних митців. З усіма бажаючими експозиціонувати там - заключають договір, який враховує ризики, розповідають у музеї.

Читайте також: Вирва неподалік і пошкоджені картини. Що постраждало від обстрілу в Одеському художньому музеї. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні