Багате на українські зв'язки: оголосили журі Букерівської премії

Анастасія Большакова — 19 грудня 2023, 13:38

Міжнародна Букерівська премія оголосила імена членів журі. До переліку традиційно увійшли 5 осіб – 2 з них так чи інакше пов'язані з Україною, повідомляє Читомо.

Читайте УП.Культура у Telegram

Журі очолить британський письменник і художник-кераміст Едмунд де Ваал. Він відомий мемуарами "Заєць з бурштиновими очима", які в Україні не публікували. Книга розповідає про історію його родини по лінії матері – династії Ефруссі. Єврейська банкірська родина з міста Бердичів Житомирської області змагалася заможністю з родами Гінцбургів і Ротшильдів.

До складу журі також увійдуть:

  • Письменниця Сара Коллінз – авторка історичного фантастичного роману "Сповідь Френні Ленгтон", який отримав премію Costa First Novel Award у 2019 році.
  • Журналістка Джастін Джордан. Протягом 20 років вона працює редакторкою відділу художньої літератури The Guardian. Джастін Джордан також є членкинею академії Writers’ Prize, була у складі журі Guardian First Book Prize, 4th Write Short Story Prize і Costa Novel Award.
  • Продюсер та композитор Нітін Соуні, який разом з гуртом Pink Floyd та Андрієм Хливнюком записав пісню Hey, Hey, Rise Up ("Ой, у лузі червона калина"), присвячену Україні. Нітін Соуні протягом останніх чотирьох років був головою PRS Foundation – британського органу, що фінансує нову музику та розвиток талантів.
  • Американська письменниця і професорка китайського походження Юнь Лі. Вона стала авторкою 11 книжок та лавреаткою низки літературних премій: Windham Campbell Prize, the Sunday Times EFG Short Story Award, the Guardian First Book Award, the PEN/Faulkner Award, the PEN/Hemingway Award.
Члени журі. Фото: Букерівська премія

Номінантів довгих списків або ж "Букерівської дюжини" з 12 чи 13 книжок оголосять у липні 2024 року. Короткі списки опублікують у вересні того ж року. Ім’я фіналіста Міжнародної Букерівської премії оголосять в листопаді.

Про Букерівську премію

Букерівська премія (The Man Booker Prize) – це одна з найпрестижніших літературних премій. Вперше її вручили у 1969 році – премію тоді отримав Персі Говард Ньюбі за твір "За це доведеться відповісти". Спочатку її присуджували авторові, який проживає в одній з країн Великої Британії за роман, написаний англійською.

ВІДЕО ДНЯ

Однак починаючи з 2014 року на неї можуть претендувати художні твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Британії.

Переможець отримає 50 тис. фунтів стерлінгів, автори з короткого списку також отримають грошову винагороду – по 2,5 тис. фунтів стерлінгів кожному.

Лауреатом Букера за 2023 рік став 46-річний ірландський письменник Пол Лінч. Його відзначили за роман "Пісня пророка". Дія в романі Лінча відбувається в альтернативному Дубліні, що керується тоталітарним урядом.

Читайте також: Премія есеїстики імені Шевельова оголосила переможця

Реклама:

Головне сьогодні