Фільм за романом Андрія Куркова відібрали до конкурсу кінофестивалю в Роттердамі

Марія Кабацій — 20 грудня 2023, 14:23

Фільм "Сірі бджоли" українського режисера Дмитра Мойсеєва відібрано до конкурсної програми 53-го Роттердамського міжнародного кінофестивалю.

Читайте УП.Культура у Telegram

Саме у Роттердамі відбудеться міжнародна прем'єра стрічки, знятої за однойменним романом письменника Андрія Куркова, повідомила Українська кіноакадемія.

Фільм буде представлений в основному конкурсі фестивалю – Tiger competition.

Стрічка "Сірі бджоли" розповідає про двох мешканців "сірої зони" на сході України – невеликого села, довкола якого вирує війна. Двоє сусідів-пенсіонерів ведуть скромний побут, змушені іноді зустрічатись для необхідного спілкування. Намагаючись не зважати на воєнні події та складнощі, які вони приносять у життя, вони намагаються облаштувати проживання в небезпечній місцині. Втім, поява в селі російського снайпера руйнує звичний уклад.

Головні ролі у фільмі зіграли Віктор Жданов ("Вулкан", "Додому", "Номери", "Спіймати Кайдаша") та Володимир Ямненко ("Дике поле", "Сніг", "Нюхач").

Кадр з фільму "Сірі бджоли"

Російськомовний роман "Сірі бджоли" Андрія Куркова вийшов у 2018 році у видавництві "Фоліо". Пізніше українською його переклала Катерина Ісаєнко. Роман увійшов до шорт-листа "Книги року ВВС-2018", а в 2022-му здобув Премію Медічі за найкращий закордонний твір.

У грудні 2019 року в столичному Театрі на Подолі пройшла прем'єра вистави за книгою Куркова. Вона йде в театрі і досі.

Про Роттердамський кінофестиваль

Роттердамський міжнародний кінофестиваль (International Film Festival Rotterdam) — фестиваль, який щорічно проводиться в різних кінотеатрах Роттердама. Вперше проводився у червні 1972 року. Вважається одним із найвідоміших та найавторитетніших європейських кінофестивалів, нарівні з фестивалями в Каннах, Венеції, Берліні та Локарно. Відомий як конкурс новаторських фільмів, який відкрив світу таких майстрів авторського кіно як Крістофер Нолан.

На минулому кінофестивалі в Роттердамі фільм режисера Філіпа Сотниченка "Ля Палісіада" отримав приз FIPRESCI.

53-ий Роттердамський кінофестиваль пройде з 25 січня по 4 лютого 2024 року.

Читайте також: Одеський кінофестиваль 2024 відбудеться в Києві

Реклама:

Головне сьогодні